2019-07-01 09:27:05
Φωτογραφία για ΠΟΥ: Πρόσβαση στο σύστημα Υγείας μέσα από παρεμβάσεις αυτο-φροντίδα
Συντάκτης: Virus

Λυπηρά στοιχεία έδωσε στην δημοσιότητα ο ΠΟΥ ανακοινώνοντας ότι 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στις πιο σημαντικές υπηρεσίες υγείας. Για πρώτη φορά ο ΠΟΥ προωθεί οδηγό αυτό-φροντίδας για την υγεία, εστιάζοντας στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία καθώς και τα δικαιώματα επί αυτών. ΠΟΥ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μέχρι το 2035, την κατάσταση θα επιδεινώσει η έλλειψη περίπου 13 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Στο μέλλον αναμένεται ότι ένας στους πέντε παγκοσμίως θα διαβιούν σε περιβάλλοντα που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές κρίσεις.

Αυτο-φροντίδα

Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας που παρέχει νέα διαγνωστικά, συσκευές, φάρμακα και ψηφιακές καινοτομίες ο ΠΟΥ άρχισε μια σειρά παρεμβάσεων προωθώντας την αυτοεξυπηρέτηση για την υγεία, με επίκεντρο τον πρώτο αυτό τόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα.


Ορισμένες από τις παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αυτόματη δειγματοληψία για τον ιό HPV και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, αυτοενισχυόμενα αντισυλληπτικά, σετ εργαλείων πρόβλεψης για την ωορρηξίας στο σπίτι, αυτοέλεγχο του HIV και αυτοδιαχείριση των ιατρικών αμβλώσεων.

Σε συνδυασμό

Στην κατεύθυνση ενθαρρύνονται παρεμβάσεις εκτός του συμβατικού τομέα υγείας, μερικές φορές με την υποστήριξη ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.

Ωστόσο, δεν αντικαθιστά τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας ούτε αποτελούν συντόμευση για την επίτευξη καθολικής κάλυψης για την υγεία.

Η αυτοεξυπηρέτηση προωθείται στον άξονα απόκτησης ικανότητας από τα άτομα, τις οικογένειές τους και τις κοινότητες να προάγουν την υγεία, να προλαμβάνουν ασθένειες, να διατηρούν την υγεία τους και να αντιμετωπίζουν ασθένειες καθώς και αναπηρίες με ή χωρίς την υποστήριξη ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτονομία

Στόχος είναι η αποτελεσματικότητα και η αυτονομία των αυτοεξυπηρετούμενων καθώς και των φροντιστών αυτών. Παράλληλα, εξετάζονται από τον ΠΟΥ τρόποι διεύρυνσης της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων πληθυσμών.

Με την ενεργή συμμετοχή στη δική τους υγειονομική περίθαλψη, οι πολίτες έχουν δικαίωμα μεγαλύτερης επιλογής, προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Για τις ευάλωτες ομάδες

Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση, έλεγχο και οικονομικά προσιτές επιλογές για τη διαχείριση της υγείας και της ευημερίας τους

Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις αυτοεξυπηρέτησης είναι μια συμπληρωματική προσέγγιση της υγειονομικής περίθαλψης που αποτελεί σημαντικό μέρος του συστήματος υγείας.

Η αυτοεξυπηρέτηση μπορεί να βοηθήσει άτομα που επηρεάζονται αρνητικά από τη φύση-φύλο τους, την πολιτική, την πολιτισμική και τη δυναμική της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτοπίζονται βίαια.

Συγκεκριμένα, μπορεί να είναι η λύση γι αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, καθώς πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή.

Επέκταση και σε άλλους τομείς

Η προώθηση ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος, στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση, βελτιώνει την αυτονομία και συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας αυτών των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ατόμων.

Η πρώτη ενοποιημένη κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ σχετικά με τις παρεμβάσεις αυτοσυντήρησης για την υγεία, με αφετηρία τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία τοποθετεί τον άνθρωπο στο κέντρο της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας ποιοτικές παρεμβάσεις.

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα επεκταθούν, ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες παρεμβάσεις αυτοεξυπηρέτησης, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και θεραπείας των μη μεταδοτικών ασθενειών.

Ο ΠΟΥ δημιουργεί μια κοινότητα πρακτικής αυτοεξυπηρέτησης και θα προωθήσει την έρευνα και το διάλογο στον τομέα αυτό κατά τη διάρκεια του μήνα της αυτοεξυπηρέτησης.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ