2019-07-02 01:00:19
Φωτογραφία για Oι Τούρκοι εμπλέκουν Ελλάδα-Κύπρο στον πόλεμο της Λιβύης – «Τα έχουν βρει με Χαφτάρ για την ΑΟΖ!»
Χοντραίνουν επικίνδυνα το παιχνίδι με την ρημαγμένη Λιβύη οι Τούρκοι και κατηγορούν Ελλάδα και Κύπρο ότι δήθεν βρίσκονται πίσω από την αντι-τουρκική στάση του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος προειδοποίησε με στοχοποίηση των τουρκικών δυνάμεων που δρουν ανεξέλεγκτα στην χώρα του.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφαλείας και στρατηγικής Mesut Hakkı Caşın, η αντιτουρκική στάση του στρατηγού Χαφτάρ και η ραγδαία αύξηση των εντάσεων τις τελευταίες ημέρες, δεν οφείλεται μόνο στις δυνάμεις της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και την υποστήριξη ορισμένων εμπόρων όπλων των ΗΠΑ.

Πίσω από όλα σύμφωνα με τον Κασίν βρίσκονται οι Έλληνες και οι Κύπριοι, οι οποίοι δεν επιθυμούν επουδενί τρόπο την ανακήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας η οποία θα συνορεύει με την Λιβύη, για αυτό υπονομεύουν την ήδη επιτευχθείσα συμφωνία για το θέμα αυτό.

«Ο Χαφτάρ θέλει να υπονομεύσει το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή», δηλώνει ο εμπειρογνώμονας στην τουρκική εφημερίδα .


Ο συγκεκριμένος «ειδικός» Mesut Hakkı Caşın δήλωσε: «Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της διχοτόμησης , οι δυνάμεις του Χαφτάρ εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση, καθώς μετά την κατοχή του αεροδρομίου της Τρίπολης, ένα τουρκικό UAV κατέπεσε, ενώ αρχικά οι δυνάμεις του LNA συνέλαβαν έξι από τους πολίτες μας, τους οποίους άφησαν ελεύθερους στην συνέχεια».

Εδώ το κομβικό στο όλο θέμα είναι ότι ο Τούρκος εμπειρογνώμων ομιλεί για υλοποιηθήσα «συμφωνία» μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης στην Τρίπολη, για το θέμα της ανακήρυξης τουρκικής ΑΟΖ, η οποία θα εφάπτεται μάλιστα με την Λιβύη.

Μιλάμε για πιθανή πρόκληση ολκής κατά της Ελλάδος κυρίως και δεύτερον κατά της Κύπρου, ενώ το όλο έργο ακυρώνει ουσιαστικά και τον αγωγό East Med εμπλέκοντας και το Ισραήλ στην όλη διαδικασία.

Ο συγκεκριμένος τιτλοφορείται ως Δόκτωρ στο πανεπιστήμιο Ιστίν και σίγουρα έχει εμπλοκή στο τουρκικό ΥΠΑΜ, ως σύμβουλος ή οτιδήποτε άλλο, άρα έχουν βαρύτητα οι δηλώσεις του περί σχεδίου οριοθέτησης ΑΟΖ από την Τουρκία στην περιοχή αυτή, η οποία θα παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ, εξαφανίζοντας το Καστελόριζο αλλά και υφαρπάζει ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Κρήτης.

Αν και εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για πρόκληση πρώτου μεγέθους κατά της Ελλάδος, η οποία θα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, για να απαντήσει στις τουρκικές επιδιώξεις, οι οποίες σίγουρα θα είναι σε γνώση και των αποκαλούμενων μεγάλων δυνάμεων.

Ολόκληρη η στρατηγική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα με πολεμική εμπλοκή στο Ιράκ, την Συρία, την κυπριακή ΑΟΖ και προσφάτως με την συμμετοχή Τούρκων στρατιωτικών στην Λιβύη, αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί ακριβώς.

Τώρα, το πως ακριβώς η Άγκυρα «υπογράφει» συμφωνία με μια κυβέρνηση που ελέγχει την μισή Λιβύη και με ποιο τρόπο θα την «σερβίρει» το επόμενο διάστημα στην διεθνή κοινότητα, αυτό αποτελεί πραγματικά μεγάλο αίνιγμα.

Πάντως η περιβόητη ‘Γαλάζια πατρίδα» και οι ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τους προηγούμενους μήνες, είχαν σκοπό να δημιουργήσουν ψυχολογικό υπόβαθρο μιας πιθανής μεγάλης πρόκλησης κατά της Ελλάδος, και αυτό είναι πασιφανές.

Έτσι αν και εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο επιβεβαιωνόμαστε και με το χθεσινό άρθρο μας στο οποίο αναφέραμε ότι κρίσιμη φέρεται να είναι πλέον η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο, με τα Τουρκικά ΜΜΕ να παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόλεμο προπαγάνδας που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα.

Σε μεγάλη τουρκική ιστοσελίδα εμφανίστηκε προκλητικό άρθρο και χάρτης με την τουρκική ΑΟΖ να χωρίζει την Κρήτη στην μέση και να «ακουμπά» στην λιβυκή ΑΟΖ.

Το τουρκικό άρθρο στην συνέχεια αφού επικαλείται συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΑΜ κ. Αποστολάκη, αναφέρει ότι η χώρα μας θα μείνει μόνη της ουσιαστικά στα «νύχια του Ερντογάν», χωρίς φίλους και συμμάχους σε ενδεχόμενη κρίση, διότι όλοι οι σύμμαχοι μας θα παρακολουθούν από μακριά τα τεκταινόμενα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «αν κοιτάξουμε τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Αποστολάκη, μπορούμε να δούμε ότι οι στρατιωτικές συμφωνίες που πιστεύουν ότι έχουν κάνει οι Έλληνες με Αίγυπτο, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες, κινούμενοι ένα βήμα μπροστά από μας όσον αφορά τη Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, δεν θα έχουν πρακτική αξία.

Ο πρόεδρος Erdoğan για παράδειγμα συναντήθηκε με τον Ν.Τραμπ στη σύνοδο κορυφής της G20 ερχόμενος σε μια είδους «συνεννόηση», η οποία απέχει πολύ από τις καταστροφικές προβλέψεις που έκαναν πολλοί σχετικά με τα αεροσκάφη F35″.

Αυτή βέβαια είναι η ανάγνωση των Τούρκων για την συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν.

Και συνεχίζει ο Τούρκος αρθρογράφος του τουρκικού καθεστώτος :

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα είναι χαμηλά τα επίπεδα των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία για τα F35 από τις ΗΠΑ, που δεν είναι έτοιμες να χάσουν την Τουρκία.

Εάν η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίσει ως έχει, δεν θα είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα κάνει η Ελλάδα στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο.

Έχουμε ήδη πει ότι η Αίγυπτος και το Ισραήλ θα παρακολουθούν από μακριά εάν υπάρξει μια σύγκρουση των δύο χωρών από την αρχή.»

Ειδικά για το Καστελόριζο η Τουρκία είναι λίγο πριν αποκτήσει το ψυχολογικό πλεονέκτημα, διότι η μοίρα του Αιγαίου και της Μεσογείου αφορά το συγκεκριμένο νησί, στο οποίο σε γενικές γραμμές στο μέλλον θα υπάρξει «πρόοδος» σε όλα τα βασικά σημεία».

Το τι θα γίνει όμως πραγματικά θα το μάθουμε το επόμενο διάστημα, όταν οι Τούρκοι ανοίξουν όλα τα χαρτιά τους στην περιοχή, εδικά στο θέμα της τουρκικής ΑΟΖ.
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ