2019-07-04 12:24:02
Φωτογραφία για ΕΟΦ: Δεν επιτρέπεται η διαφήμιση και ο...δειγματισμός των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης
Σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιουργείται η εντύπωση πως πρόκειται για “θαυματουργά» προϊόντα, με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες Απαγορεύεται κάθε διαφημιστική ή προωθητική ενέργεια και η παροχή δειγμάτων φαρμακευτικής κάνναβης στο κοινό.

ΙΑΤRONET

Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), σχετικά με τις προϋποθέσεις διάθεσης των συγκεκριμένων προϊόντων στην ελληνική αγορά. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει δοθεί άδεια κυκλοφορίας τελικού προϊόντος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, το θέμα απασχολεί τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Στην Ελλάδα, το νομικό πλαίσιο για την κυκλοφορία σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης είναι πλέον καθορισμένο και οι διαδικασίες χορήγησης των κατάλληλων εγκρίσεων έχουν ήδη ξεκινήσει. 

Το νομικό πλαίσιο που ισχύει αφορά αυστηρά στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% για ιατρικούς σκοπούς. 


Για τα προϊόντα αυτά ισχύει, όπως και για τα λοιπά συνταγογραφούμενα φάρμακα, ότι απαγορεύεται κάθε διαφημιστική ή προωθητική ενέργεια, καθώς και η παροχή δωρεάν δειγμάτων στο κοινό. 

Την ίδια ώρα, πάντως, λειτουργούν εταιρείες και καταστήματα - φυσικά και διαδικτυακά - που εμπορεύονται βρώσιμα ή άλλου είδους προϊόντα που περιέχουν κανναβινοειδή (CBD, CBDa. CBC) με περιεκτικότητα σε THC μέχρι 0,2%.

Για τα προϊόντα αυτά δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί το κανονιστικό πλαίσιο που θα ρυθμίσει τους όρους διάθεσής τους στην αγορά, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. 

Στις υπηρεσίες του ΕΟΦ φτάνουν καθημερινά ερωτήματα, αναφορές και καταγγελίες για τα προϊόντα αυτά και τον παραπλανητικό τρόπο που παρουσιάζονται.

“Θαυματουργά”

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιουργείται η εντύπωση πως πρόκειται για “θαυματουργά» προϊόντα, με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες, καθώς η προώθησή τους εμπεριέχει ισχυρισμούς που προσιδιάζουν μόνο σε φάρμακα, αποδίδοντάς τους ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή θεραπείας ανθρώπινης νόσου. 

Παρά το μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, η πραγματικότητα είναι ότι, μέχρι σήμερα, ο ΕΟΦ δεν έχει εκδώσει καμία έγκριση κυκλοφορίας τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης και δεν έχει κάνει δεκτή καμία γνωστοποίηση κυκλοφορίας προϊόντος ως συμπλήρωμα διατροφής με κάνναβη. 

Οι σχετικοί έλεγχοι διεξάγονται και πρόκειται να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με το πνεύμα της νομοθεσίας, αλλά συνεχίζουν απτόητες την παραπλάνηση των πολιτών θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους. 
Δημ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ