2019-07-04 13:42:44
Φωτογραφία για Δήμητρα Τσιαντάκη: Η καθαρίστρια με το πλαστό απολυτήριο μιλάει για την δικαίωσή της από τον Άρειο Πάγο
«Η αλήθεια είναι ότι φοβόμουν την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η απόφαση αυτή ήταν

πολύ σημαντική για μένα, γιατί θα καθόριζε τη ζωή μου και την ελευθερία μου. Ευτυχώς, πήγαν όλα πολύ καλά και αισθάνομαι πραγματικά δικαιωμένη. Αυτό που θέλω και ζητώ, είναι να ξαναγυρίσω στη δουλειά μου» λέει στο protothema.gr

Δικαιωμένη αισθάνεται πλέον η Δήμητρα Τσιαντάκη, η καθαρίστρια η οποία, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε συλληφθεί για το πλαστό απολυτήριο δημοτικού.

Ο Άρειος Πάγος, που εξέτασε την υπόθεσή της, την έκρινε αθώα και την απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο πανελλήνιο, με ένα πρωτοφανές «κύμα» στήριξης στη γυναίκα, που βρέθηκε στη φυλακή.

Η ίδια, μιλώντας στο protothema.gr, είπε: «Η αλήθεια είναι ότι φοβόμουν την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η απόφαση αυτή ήταν πολύ σημαντική για μένα, γιατί θα καθόριζε τη ζωή μου και την ελευθερία μου. Ευτυχώς, πήγαν όλα πολύ καλά και αισθάνομαι πραγματικά δικαιωμένη. Αυτό που θέλω και ζητώ, είναι να ξαναγυρίσω στη δουλειά μου».


Υπενθυμίζεται ότι η Πλήρης Ποινική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την 3/2019 απόφασή της, προχώρησε στην αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου της Λάρισας, που είχε καταδικάσει σε κάθειρξη δέκα ετών την καθαρίστρια του Βόλου.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποδέχτηκε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης στα δύο βασικά ζητήματα που αυτή ήγειρε: πρώτον, ότι δεν υπάρχει απάτη κατ' εξακολούθηση. Η απάτη διαπράχτηκε άπαξ, όταν η καθαρίστρια κατέθεσε το παραποιημένο απολυτήριο (διόρθωση το Ε' Δημοτικού σε ΣΤ' Δημοτικού). Δεν διέπραττε απάτη η καθαρίστρια κάθε φορά που πήγαινε και εισέπραττε το μισθό της, απεφάνθη ο Άρειος Πάγος, κρίνοντας ότι το Πενταμελές της Λάρισας έκανε «εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή των ουσιαστικών διατάξεων». Δεύτερον, ότι δεν υπάρχει ζημιά του Δημοσίου, διότι οι μισθοί που εισέπραξε η καθαρίστρια ισοσταθμίζονται από την παροχή της εργασίας της. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι το Πενταμελές της Λάρισας «παραβίασε εκ πλαγίου την εφαρμοσθείσα ουσιαστική ποινική διάταξη».

Στο πρώτο σκέλος, η απόφαση της Ολομέλειας ήταν ομόφωνη, ενώ στη δεύτερη υπήρξε μειοψηφία 12 αρεοπαγιτών (σε σύνολο 39 μελών της Ολομέλειας). Και τα δύο σκέλη της αρεοπαγιτικής απόφασης έχουν γενικότερη σημασία, όμως το δεύτερο σκέλος έρχεται να βάλει τέρμα στις αντικρουόμενες αποφάσεις των ποινικών τμημάτων του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, κάνοντας τη διάκριση ανάμεσα σε θέσεις για τις οποίες απαιτείται ιδιαίτερη γνώση ή δεξιότητα και σε θέσεις για τις οποίες δεν απαιτείται κάτι τέτοιο.

Η βλάβη του Δημοσίου δεν αντισταθμίζεται από την παρασχεθείσα εργασία μόνο στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή όταν για τη συγκεκριμένη θέση απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες, ξεκαθαρίζει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ