2019-07-04 16:05:53
Φωτογραφία για Συνέντευξη του υπ. Βουλευτή Έβρου, Αν. Τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη στο kranosgr
Του Ηλία Προύφα

Συνέντευξη στο kranosgr, παραχώρησε ο Αν. Τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος Βουλευτής Έβρου, π. Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης. Τρία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Στρατηγός Δημοσχάκης, κάνοντας απολογισμό για το έργο του, μιλά για την επόμενη ημέρα των εκλογών, τα εθνικά μας θέματα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες στήριξε από τον τομέα άμυνας της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε τη συνέντευξη που ακολουθεί:

Κύριε Δημοσχάκη, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια ως απολογισμό για την παρουσία σας την περασμένη τετραετία στο κοινοβούλιο, ως Βουλευτής Έβρου.

Τα 4,5 χρόνια στη Βουλή ανέπτυξα έντονο κοινοβουλευτικό έργο. Προσπάθησα να φέρω όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα – προβλήματα του Νομού, αλλά και της Θράκης γενικότερα στο Κοινοβούλιο. Οι αριθμοί μαρτυρούν την αλήθεια… Συνολικά κατέθεσα 375 γραπτές Ερωτήσεις, 53 Επίκαιρες και 164 Αναφορές.


Πετύχαμε μερικές σημαντικές κοινοβουλευτικές νίκες. Όπως την ένταξη του Νομού στην α’ κλιματική ζώνη, την επιστροφή των ανταποδοτικών τελών από τα Αιολικά Πάρκα για τα έτη 2010-2014, τον χαρακτηρισμό του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης σε Άγονο Τύπου Α’, τη μείωση του πλαφόν στο 95% για τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τους βαμβακοπαραγωγούς.

Επίσης, ασκήσαμε έντονες πιέσεις για την αυτονομία και την αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Διδ/χου, κάναμε παρεμβάσεις για την αντικατάσταση και την υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου και ΤΟΕΒ Τυχερού, ενώ συμβάλλαμε στο να προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε νομοθετική παρέμβαση για τη λειτουργία των λατομείων του Κουφόβουνου.

Από την άλλη μεριά είχα προτείνει συγκεκριμένα πράγματα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του Νομού μας, αλλά δυστυχώς η αλλεργία της απερχόμενης Κυβέρνησης σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο αποτέλεσε τροχοπέδη για την υλοποίησή τους. Όπως η ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξ/πολη, η Νέα Θαλάσσια Εγνατία, η σύζευξη των συγκοινωνιών, η νέα Γέφυρα στους Κήπους, ο εκσυγχρονισμός των Σημείων Εισόδου και Εξόδου, η ίδρυση Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, η αναβάθμιση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ.α.

Είμαι πεπεισμένος ότι με την Κυβέρνηση της ΝΔ θα υλοποιηθούν αυτά τα οραματικά σχέδιά μου και θα αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα του Νομού μου και της Θράκης, με τα οφέλη να είναι πολλαπλά για την τοπική Οικονομία.

 Παράλληλα με τις τοπικές παρεμβάσεις και όχι μόνο που αναφέρατε, σας έχει ανατεθεί και το σημαντικό πόστο του αν. τομεάρχη εθνικής άμυνας της ΝΔ, το οποίο για πολλούς είναι μεγάλο πολιτικό σχολείο. Πως χαρακτηρίζετε λοιπόν την συμμετοχή σας στον τομέα άμυνας;

Η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να ασχοληθώ με τον Τομέα Άμυνας της Ν Δ, μετά την πετυχημένη παρουσία μου στον Τομέα Αποδήμου Ελληνισμού, αποτέλεσε για μένα ύψιστη τιμή.

Μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Ν Δ και Τομεάρχη αρχικά Α. Γεωργιάδη όπως και με το διάδοχό του, Β. Κικίλια είχαμε μια άριστη συνεργασία. Προσπαθήσαμε να λύσουμε μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ε Δ, τα οποία ενέπαιζε με φρούδες προεκλογικές υποσχέσεις  η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.               

Ασχοληθήκαμε διεξοδικά για την επιστροφή των αναδρομικών, βάσει της απόφασης του ΣτΕ. Μια υπόσχεση που είχε δώσει ο ΥΠΕΘΑ από το 2015, κοροϊδεύοντας τέσσερα χρόνια τα στελέχη των Ε Δ. Τελικά τους δόθηκαν κάποια χρήματα… κουτσουρεμένα το 2018, μέσω μιας τροπολογίας που ήταν μακριά από το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ.

Δώσαμε μεγάλη βάση στις συντάξεις χηρείας, όπου τελικά κάτω από μεγάλη κοινοβουλευτική πίεση απαλείφθηκαν αυστηρά και άδικα ηλικιακά κριτήρια, που είχαν επιβληθεί με το Νόμο Κατρούγκαλου.

Αναδείξαμε τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό, που προσπάθησε να φέρει το ΥΠΕΘΑ μέσω ενός Νομοσχεδίου, όπου ήμουν, μάλιστα και εισηγητής της ΝΔ. Εμείς ως Τομέας διατυπώσαμε μια κρυστάλλινη θέση. Ότι θα πρέπει να συσταθεί μια ad hoc Διακομματική Επιτροπή, που θα εξετάσει το θέμα του συνδικαλισμού στις Ε Δ, βάσει όσων ισχύουν και σε άλλα στρατεύματα στην Ε.Ε. και θα προκύψει στη συνέχεια μια κοινή συνισταμένη με την υποχρέωση να την εφαρμόζει κάθε κυβέρνηση.

Ασχοληθήκαμε επισταμένως με την εγκατάλειψη των ΕΑΣ και της ΕΑΒ και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Και φυσικά αναδείξαμε το σκάνδαλο της πώλησης των βλημάτων και των βομβών της Σαουδικής Αραβίας με τους διάφορους μεσάζοντες που μπαινόβγαιναν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επίσης, ένα θέμα που προσωπικά ανέδειξα ήταν η άρση των περιορισμών θήρας σε ζώνη πλάτους 500μ. στην χερσαία μεθοριακή ελληνο-τουρκική γραμμή, με συγκεκριμένους κανόνες και θεσμοθετημένα. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η ανθρώπινη παρουσία στις παρέβριες περιοχές, λειτουργώντας αποτρεπτικά σε αυτούς που σχεδιάζουν κι επιχειρούν να παραβιάσουν τα Ελληνικά Σύνορα που είναι κι ευρωπαϊκά.

Δυστυχώς όμως είχα αρνητική απάντηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έδειξε ότι δεν εμπιστεύεται τους κυνηγούς, καθώς θεωρεί ότι η πρακτική θήρας στην συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για κάλυψη παράνομων ενεργειών.

  Τι είναι αυτό που ''έχασε'' ο στρατιωτικός και γενικότερα ο ένστολος την περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα και που θα ξαναβρεί με Κυβέρνηση ΝΔ;

Η απερχόμενη Κυβέρνηση τους στέρησε την αξιοπρέπειά τους. Τους εκμεταλλεύτηκε για ψηφοθηρικούς λόγους στο μέγιστο βαθμό. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους «πύρινους» πατριωτικούς λόγους του κ. Καμμένου από το βήμα της Βουλής και τις ανέξοδες υποσχέσεις για την επιστροφή των αναδρομικών εδώ και 4,5 χρόνια;

Ο σεβασμός προς τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν φαίνεται ούτε με στολές, ούτε με νυχτέρια στον Έβρο επάνω στη συνοριογραμμή.

Ούτε με υπερβολές, αλλά ούτε και με ακραίες εκφράσεις που δεν αρμόζουν σε Υπουργό δυτικής χώρας, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι με αυτόν τον τρόπο τονώνεται το ηθικό των στελεχών τους.

Η  Ν Δ σέβεται τα στελέχη των  ΕΔ και των Σ Α. Γι’αυτό και στην αντιπολιτευτική ρητορική που χρησιμοποιήσαμε ποτέ δεν λαϊκίσαμε, ούτε μπήκαμε σε λογικές παροχολογίας. Αυτό που μας ενδιάφερε είναι να ικανοποιήσουμε τα δίκαια αιτήματα τους και να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας ως Παράταξη πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.  

Προχθές συνοδεύσατε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Εθνικό Φυλάκιο 1 των Καστανιών που γνωρίζεται πολύ καλά. Πείτε μας δυο λόγια γι αυτή την περιοδεία και για το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρός σας στη γειτονική Τουρκία.

Ο Πρόεδρός μας ξεκίνησε την περιοδεία του στο Νομό μας με μια συμβολική επίσκεψη στο Φυλάκιο Καστανιών. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να υπογραμμίσει το αξιόμαχο των Ε Δ αλλά και να στείλει μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης στους γείτονές μας, καθώς βέβαια και μήνυμα καλής γειτονίας.

Η οποία όμως θα βασίζεται στους Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου κι όχι πάνω στην ακραία ρητορική που πολλές φορές χρησιμοποιούν οι Τούρκοι Πολιτικοί.

Εξήρε επίσης και τον σημαντικό κοινωνικό ρόλο που παίζει ο στρατός, το κοινωνικό έργο που προσφέρει στον Έβρο όπως και σε άλλες ακριτικές περιοχές της χώρας, όπου βρίσκεται κοντά στον πολίτη και είναι πάντα αρωγός της τοπικής κοινωνίας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι τo… άρωμα που άφησε αυτή η περιοδεία του Κ. Μητσοτάκη είναι ότι όλοι Εβρίτες συμπαρατάσσονται ως γνήσιοι μαχητές στο πλευρό ενός πολιτικού με όραμα για το λαό και τον τόπο!

 Αυτοδυναμία, συνεργασία με άλλο κόμμα ή εκλογές των Δεκαπενταύγουστο. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Το στοίχημα για μας είναι να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, και όσο το δυνατόν ισχυρότερη η πολιτική εντολή που θα μας δοθεί.

Κι αυτό γιατί μια ισχυρή εντολή θα μας δώσει δύναμη την επόμενη μέρα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας με προσήλωση και αποφασιστικότητα.

Όπως έχει πει και ο Κ. Μητσοτάκης επειδή θα έχουμε αυτοδυναμία δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργαστούμε με άλλες δυνάμεις, που θα έχουμε κοινό πεδίο συνεννόησης.

Το σημαντικό όμως είναι  το βράδυ της 7ης Ιουλίου ο τόπος πρέπει να έχει σταθερή κυβέρνηση 4ετίας, και αυτό μόνο η Ν.Δ. μπορεί να το εξασφαλίσει. 

Γιατί μια αυτοδύναμη Ν Δ μπορεί να βάλει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη, να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής δημιουργικότητας για να γίνουν επενδύσεις και να στηριχθεί με αυτόν τον τρόπο πρωτίστως ο κόσμος της εργασίας.

Για να συμβεί όμως αυτός πρέπει όλοι να ψηφίσουμε. Αυτό που λέω συνέχεια στους Εβρίτες και τους καλώ να πάνε στην κάλπη. Η αποχή δεν είναι πολιτική άποψη, είναι συνενοχή.

Να μη δώσουμε περιθώριο ούτε στην αποχή, αλλά ούτε και στην επιλογή μικρότερων κομμάτων, τα οποία σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι δεν θα έχουν ρόλο και λόγο την επόμενη μέρα. Να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές, τα κόμματα διαμαρτυρίας, που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση.

Γι’ αυτό και είναι εθνικό χρέος όλων μας να μην αφήσουμε καμία ψήφο να πάει χαμένη.

 Με Δημοσχάκη πρωταγωνιστή την επόμενη ημέρα, τοπικά αλλά και εθνικά;

Θα εξακολουθήσω να κάνω αυτό πάντα έκανα κι από την ευδόκιμη θητεία μου στην ΕΛ.ΑΣ, αλλά και 4,5 χρόνια που είμαι Βουλευτής. Θα βρίσκομαι στην υπηρεσία του πολίτη, θα προσπαθώ να αναδεικνύω τα προβλήματα του Έβρου στη Βουλή και όσα μπορώ να τα επιλύω.

Επίσης, θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το οραματικό μου τρίπτυχο που είναι Άμυνα και Ασφάλεια στον Έβρο, Πρόοδος και  Ανάπτυξη στον Νομό, και η Αναγέννηση των Χωριών μας.

Κυρίως για τα χωριά που είναι ερειπωμένα με πιάνει η ψυχή μου που τώρα κατά τις περιοδείες μου βλέπω τα περισσότερα απ΄ αυτά  να μην έχουν ζωή. Στόχος μου είναι να ζωηρέψουν και πάλι να ανοίξουν δουλειές, να επιστρέψουν οι νέοι.

Θα ήθελα, κλείνοντας, να στείλω ένα προσωπικό μήνυμα στους Εβρίτες. Έχουν στη διάθεσή τους δύο σταυρούς. Τους ζητώ τον έναν, για να μπορέσω να συνεχίσω το έργο που ξεκίνησα εδώ και 4,5 χρόνια, πάντα με συνέπεια και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μου.

Eνωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τον  Έβρο.

Είναι στο χέρι μας…
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ