2019-07-04 22:13:31
Φωτογραφία για Η ναζιάρα γάτα Burmese με την «σκυλίσια» συμπεριφορά
 Εάν θέλετε μια γατούλα που να είναι προσκολλημένη μαζί σας κάθε λεπτό της ημέρας και

που η προσωπικότητά της ομοιάζει πολύ με αυτή του σκύλου, τότε η γάτα Burmese είναι κατάλληλη για εσάς  Είναι μια γάτα όλο σκέρτσο και νάζι. Γι΄αυτό, μη σας ξεγελά το μπλαζέ ύφος της και η αγέρωχη κορμοστασιά της. Γιατί τη γάτα Burmese, εκείνο που τη μέλει είναι η αγκαλιά του ιδιοκτήτη/κηδεμόνα της. Και εάν θέλετε να την κάνετε πραγματικά ευτυχισμένη, αφήστε τη να κοιμάται μαζί σας. Στο προσκέφαλό σας. Και μην ανησυχείτε για την απώλεια της τρίχας. Η γάτα Burmese μαδάει ελάχιστα.

Ας τη γνωρίσουμε, λοιπόν, με τη βοήθεια των επίσημων εκτροφέων γατών Βεγγάλης και Burmese, Εύας Καψάλη και Νίκου Λαζάρου.

Ιστορία

«Η ευρωπαϊκή Burmese προήλθε από την πρώτη γάτα Burmese, που ονομαζόταν Wong Mau και συστήθηκε στο δυτικό κόσμο από τον Δρ. Τόμσον το 1930. Καθώς η Wong Mau ήταν το μοναδικό παράδειγμα της φυλής της, έπρεπε να ζευγαρώσει με μία άλλη φυλή παρόμοιου τύπου
. Η πιο κοντινή σε αυτήν τη φυλή και, άρα, η προφανής επιλογή τότε, ήταν η γάτα του Σιάμ (Siamese). Από τα γατάκια που προήλθαν από τη διασταύρωση αυτών των δύο φυλών, αποκαλύφθηκε ότι η Wong Mau ήταν φορέας ενός πολύ σημαντικού γονιδίου, το οποίο εξελίχθηκε σε κύριο χαρακτηριστικό των γατών Burmese.

Μετά από επιλεκτική εκτροφή, η φυλή εξαπλώθηκε από την Αμερική μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός της Ευρωπαϊκής Burmese, υπάρχει και η Αμερικάνικη. Έτσι, έχουμε δύο διαφορετικές, στην όψη, γάτες. Με δύο τελείως διαφορετικά πρότυπα, που μοιράζονται, όμως, κοινούς απογόνους.

Συμπεριφορά

Οι γάτες Burmese είναι μια φυλή απίστευτα κοινωνική, χαδιάρα, παιχνιδιάρα και με αρκετά «σκυλίσια» χαρακτηριστικά. Λατρεύει τον ιδιοκτήτη της, επιζητά συνεχώς τα χάδια και τις αγκαλιές του, και το καλύτερο σημείο του ύπνου της είναι πάνω στον γατο-γονιό της. Τα πάει καλά με άλλα κατοικίδια, αλλά και με μικρά παιδιά.

Είναι μία από τις πιο ανθρωποκεντρικές και ναζιάρες φυλές παγκοσμίως. Το βλέμμα της αφοπλίζει και η επιβλητική της όψη έρχεται σε αντίθεση με τον άκρως κοινωνικό χαρακτήρα της.

Χαρακτηριστικά

Η Ευρωπαϊκή Burmese είναι αναγνωρισμένη σε περισσότερα χρώματα συγκριτικά με την Αμερικάνικη, τα οποία είναι τα εξής: καφέ, σοκολατί, μπλε, λιλά, κόκκινο, κρεμ, καφέ ταρταρούγα, μπλε ταρταρούγα, σοκολατί ταρταρούγα και λιλά ταρταρούγα.

Το σώμα της είναι μυώδες, μεσαίο σε μήκος, συμπαγές και με ευρύ θώρακα. Τα πόδια της είναι σχετικά λεπτά σε αναλογία με το σώμα της. Οι πατούσες της είναι μικρές και έχουν οβάλ σχήμα. Σε κάθε χρώμα είναι αισθητά πιο σκούρα σε απόχρωση, το κεφάλι, η ουρά και η πλάτη.

Το χρώμα που προτιμάται στα μάτια μιας γάτας Burmese είναι το χρυσοκίτρινο και το πορτοκαλί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το τρίχωμα της συγκεκριμένης φυλής είναι απίστευτα μαλακό, σχεδόν μεταξένιο, γεγονός που συντελεί στο να υπάρχει σχεδόν μηδαμινή απώλεια τριχώματος, ακόμα και τις πολύ ζεστές εποχές του έτους.

Όπως και σε κάθε άλλη φυλή, υπάρχουν κάποιες γενετικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται, προκειμένου να μειώνονται ή/και να εξαλείφονται οι πιθανότητες κληρονομικών παθήσεων.

Το μέσο βάρος ενός ενήλικου αρσενικού κυμαίνεται από τέσσερα έως πεντέμισι κιλά και το βάρος ενός ενήλικου θηλυκού από τριάμισι έως τεσσεράμισι κιλά.

Είναι κοντότριχη φυλή, οπότε οι απαιτήσεις για grooming (περιποίηση τριχώματος – χτένισμα) είναι μηδαμινές.

Διάρκεια ζωής

Ο μέσος όρος διάρκειας ζωής της είναι τα 15-17 έτη, όμως εξαρτάται -και μπορεί να αυξομειωθεί- από πολλούς παράγοντες, όπως: η διατροφή, η άσκηση, ο ετήσιος κτηνιατρικός έλεγχος και εμβολιασμός, και η γενικότερη φροντίδα της γάτας.

Εάν θέλετε μια γατούλα που να είναι προσκολλημένη μαζί σας κάθε λεπτό της ημέρας, και που η προσωπικότητά της ομοιάζει πολύ με αυτή του σκύλου, τότε η συγκεκριμένη φυλή είναι κατάλληλη για εσάς. Απαραίτητη προϋπόθεση για να σας αγαπήσει άνευ όρων -όχι ότι δεν θα το κάνει ούτως ή άλλως- είναι να εξασφαλίζει κάθε βράδυ ένα χώρο στο κρεβάτι σας, ή/και πάνω σας. Αγαπημένο μέρος του ύπνου της είναι στο προσκεφάλι σας».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ