2019-07-07 23:00:22
Φωτογραφία για Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας
Το τρίπτυχο της στρατηγικής που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, έπειτα από μία τετραετή "οδύσσεια", έχει ήδη οριστεί.

Η προετοιμασία, άλλωστε, της Νέας Δημοκρατίας για την κομβική στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας δεν ξεκίνησε όταν το σκηνικό στον πολιτικό καμβά έδειχνε καθαρά την αλλαγή που έρχεται στον Τόπο. Αλλά από τους πρώτους μήνες που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την ηγεσία της "γαλάζιας" παράταξης. Λιγότεροι φόροι και εισφορές. Περισσότερες, και συνάμα κομβικές, επενδύσεις. Δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή από την επομένη της κάλπης της 7ης Ιουλίου. Ένα πρόγραμμα που "φωνάζει" μεταρρυθμίσεις. Που προτάσσει την πάταξη της γραφειοκρατίας. Που θέτει σε θέση πρωταγωνιστική τη δημιουργία νέου πλούτου. Ενός πλούτου που θα μοιράζεται στους πολλούς. Είτε αυτοί είναι επιχειρηματίες είτε εργαζόμενοι. Ένα πρόγραμμα που "αγκαλιάζει" τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ένα πρόγραμμα που, πέρα από τις τομές στην οικονομία, στοχεύει να ορίσει και μια νέα καθημερινότητα για τον πολίτη.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει και είναι έτοιμος να σηκώσει μανίκια άμεσα. Δεν ζητάει, έτσι κι αλλιώς, καμία περίοδο χάριτος. "Δεν έχω δικαίωμα να το ζητήσω, γιατί κάθε ημέρα μετράει. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι για την επόμενη ημέρα", είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του. Το ίδιο έτοιμα είναι και τα σημεία εκείνα που θα ορίσουν τις περιλάλητες πρώτες 100 ημέρες της νέας διακυβέρνησης.

Πολλοί, μάλιστα, μιλούν για το Νew Deal που χρειάζεται η οικονομία για να γυρίσει σελίδα και να ξεφύγει από την κρίση. Άλλωστε, τα έτοιμα νομοσχέδια που θα μεταρρυθμίσουν άμεσα κρίσιμους τομείς σε κάποιους θυμίζουν το New Deal του Ρούσβελτ, που άλλαξε τις ΗΠΑ μετά την κρίση του 1929.

Τα νομοσχέδια

Τα πρώτα σχέδια νόμου έχουν λάβει "σάρκα και οστά". Το μόνο που απομένει μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο και το άνοιγμα της νέας Βουλής θα είναι οι υπουργοί να βάλουν τις τελικές πινελιές τους. Και θα είναι νομοσχέδια ισχυρά. Νομοσχέδια που θα δομήσουν αξιοπιστία εντός και εκτός Ελλάδας. Νομοσχέδια που θα δείξουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο στις αγορές ότι η χώρα αλλάζει. Ότι αποκτά μια κυβέρνηση προσανατολισμένη στις μεγάλες αλλαγές. Απόλυτα εστιασμένη στη δημιουργία ισχυρής ανάπτυξης. Αγορές. Έννοια-κλειδί. Γιατί αυτό; Η πορεία του κόστους δανεισμού της χώρας για το δεκαετές ομόλογο δείχνει την προσδοκία τους. Από το 4,2% που ήταν περίπου στις ευρωεκλογές, έχει πέσει στο 2,09%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι αγορές όχι μόνο προεξοφλούν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δείχνουν εμπιστοσύνη στα μέτρα που προτείνει η οδός Πειραιώς. Ότι είναι λογικά και εφαρμόσιμα.

Τα νομοσχέδια, λοιπόν, που θα φτάνουν στην Ολομέλεια της Βουλής θα σκιαγραφούν το αναπτυξιακό και κοινωνικό DNA της "γαλάζιας" διακυβέρνησης. Το πρώτο θα αφορά την αναδιοργάνωση του κράτους. Το δεύτερο θα είναι το φορολογικό, μαζί με μια σειρά από άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τοπική αυτοδιοίκηση, την ψήφο των ομογενών, τον νέο εκλογικό νόμο, την εκπαίδευση.

Θα υπάρχουν και άλλα. Μέχρι τον Οκτώβριο και μετά την ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού, με άμεση εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2020 των πρώτων φοροαπαλλαγών. Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις. Πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Άμεση εναρμόνιση του ΦΠΑ στην εστίαση από 1η Σεπτεμβρίου του 2019, έτσι ώστε όλα τα προϊόντα, και όχι μόνο τα μισά, να επανέλθουν στον συντελεστή του 13%. Αυτές θα είναι μόνο κάποιες από τις κινήσεις-αιχμή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επενδύσεις - Ελληνικό

Από κοντά, το βλέμμα και τα "θέλω" της νέας διακυβέρνησης θα εστιάζουν στην άρση κάθε εμποδίου για την προσέλκυση επενδύσεων, με το Ελληνικό να δίνει τον τόνο. "Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ελληνικό, που εκδόθηκε ακατανόητα, θα ανακληθεί αμέσως. Θα εκδοθούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες μένουν και είναι συμβατές με τη σύμβαση που έχει υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με τον επενδυτή. Έχουν συμφωνήσει σε ορισμένα πράγματα, ώστε η επένδυση αυτή να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. Μιλάμε για 60.000 θέσεις εργασίας στο Ελληνικό και για τη δυνατότητα να γίνει ένα έργο αναπτυξιακό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, το οποίο θα αλλάξει την όψη της Αθήνας", τονίζει ο κ. Μητσοτάκης. Επενδύσεις, λοιπόν. Αλλά και ένα στοίχημα που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προτάσσει εδώ και καιρό. Τη "συμφωνία αλήθειας" με την επιχειρηματική κοινότητα.

Φοροελαφρύνσεις

"Εμείς θα μειώσουμε φόρους και εισφορές, θα βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα διευκολύνουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Αλλά εσείς, οι επιχειρηματίες, πρέπει να επενδύσετε στη χώρα, να πληρώνετε φόρους και εισφορές, να προστατεύετε το περιβάλλον και, κυρίως, να στέκεστε δίπλα στους εργαζομένους σας. Είναι υποχρέωση των επιχειρηματιών να στέκονται δίπλα στους εργαζομένους", διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν μένει, όμως, μόνο εκεί. Στόχος του κομβικός είναι και η μείωση της ανεργίας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει ότι είναι εφικτό στο τέλος του 2023 να μειωθούν οι άνεργοι από 850.000, που είναι σήμερα, σε λίγο παραπάνω από 500.000.

Σημείο-κλειδί η ανάπτυξη

Ο διπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης στο 4% αποτελεί το καθοριστικό στοιχείο για την επιτυχία του προγράμματος της Ν.Δ. Βασίζεται σε μια εμπροσθοβαρή και στοιχειοθετημένη πολιτική μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων στο επενδυτικό περιβάλλον.

Η εν λόγω επίδοση θα διασφαλίσει την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, θα αποτελέσει όχημα για την καταβολή μερισμάτων και τα επόμενα έτη, αλλά και για να επιτύχει τις αλλαγές στο μείγμα πολιτικής τις οποίες θα διαπραγματευθεί με τους "θεσμούς". Ιδιαίτερα, μάλιστα, για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που βρίσκονται στην προμετωπίδα των αφηγημάτων του.

πηγή capital
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ