2019-07-08 01:18:03
Φωτογραφία για Ιδού ο νέος υπουργός Υγείας
Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Τρία ονόματα φέρεται ότι συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να στελεχώσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Επικρατέστερος εμφανίζεται ο γιατρός Κώστας Τσιάρας, μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Είναι Μικροβιολόγος Βιοπαθολόγος (όπως και ο Ανδρέας Ξανθός!), με μετεκπαίδευση στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε πανεπιστημιακά κέντρα της Σουηδίας. Το 2004, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ στον νομό Καρδίτσας. Επανεξελέγη το 2007, το 2009, το 2012 και το 2015 και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς προτίμησης.

Από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2013, με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια ανέλαβε Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Τον Ιανουάριο του 2016, κατόπιν πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από ομόφωνη αποδοχή της από τους βουλευτές, εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Στεργιούλη, Μοριακή Βιολόγο στο επάγγελμα και έχουν ένα γιο και δύο κόρες. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και γνωρίζει Ρωσικά και Ιταλικά.


Για τη θέση του υφυπουργού Υγείας, όλα δείχνουν ότι αναλαμβάνει ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος διετέλεσε γ.γ. του υπουργείου Υγείας επί Α. Σαμαρά και μέχρι πρότινος υπεύθυνος του τομέα της Αλληλεγγύης και βασικός συντελεστής του προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία.

Υπάρχουν πληροφορίες πάντως που θέλουν να αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού ο κ. Μάκης Βορίδης – για τον οποίο ωστόσο φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να τεθεί υπεύθυνος της Ασφάλειας του Πολίτη, σε μία κίνηση που σηματοδοτεί το ειδικό βάρος που δίνει η νέα κυβέρνηση στο θέμα της ασφάλειας.

Φυσικά, όπως συμβαίνει συχνά με το σχηματισμό κυβερνήσεων, δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις ή ανατροπές από ενδεχόμενες καραμπόλες. Πάντως, και στην υγεία οι τελικές επιλογές συνάδουν με μία από τις βασικές αρχές του νέου κυβερνητικού σχήματος που θέλει την παρουσία πολιτικών στελεχών σε συνδυασμό με τεχνοκράτες.

Κατά τα άλλα, ουσιαστικό ρόλο στο χώρο της Υγείας αναμένεται να έχουν πρόσωπα όπως:

ο κ. Πασχάλης Μπουχώρης συγκεντρώνει πολλές πιθανότατες για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Μπουχώρης είχε διατελέσει γ.γ. του υπουργείου υγείας επί υπουργίας Νικήτα Κακλαμάνη την περίοδο 2004-2006, ενώ έχει μεγάλη εμπειρία από τη διοίκηση μεγάλων ομίλων του ιδιωτικού τομέα (θεραπευτήριο Υγεία και ΙΑΣΩ).

ο ιατρός κ. Σπύρος Πνευματικός, ο οποίος είναι διευθυντής ορθοπεδικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ και κατήλθε στις εκλογές για πρώτη φορά με τη ΝΔ στην Εύβοια. Είναι συμμαθητής του κ. Μητσοτάκη με καλές σπουδές και μακρά θητεία σε ιατρικές σχολές και νοσοκομείων των ΗΠΑ.

Ο ιατρός κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος κατέβηκε στις εκλογές με τη ΝΔ στη Σάμο και πιθανότατα θα εκλεγεί έπειτα από αρκετές προσπάθειες. Είναι ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών με πολυετή έρευνα στην επεμβατική καρδιολογία.

Ο ιατρός κ. Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος είναι χειρουργός-ογκολόγος και πρύτανης του πανεπιστημίου της Κρήτης. Ανέπτυξε στενές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εξέχων μέλος της Ακαδημίας Στελεχών της ΝΔ και συγκρούστηκε σφοδρά με τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου.

Η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 13.00 το μεσημέρι και ο σχηματισμός της κυβέρνησης θα ακολουθήσει άμεσα μέχρι νωρίς το απόγευμα. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών αναμένεται την επόμενη ημέρα και η νέα Βουλή θα συγκροτηθεί στις 17 Ιουλίου, ενώ στις 22 αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ