2019-07-09 04:16:24
Φωτογραφία για Λίνα Μενδώνη: Δέκα χρόνια γενική γραμματέας, πλέον η νέα επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού
«Σιδηρά κυρία» του ΚΑΣ με... ρεκόρ συνεδριάσεων, αρχαιολόγος ερευνήτρια με διεθνείς

δημοσιεύσεις, η Λίνα Μενδώνη είναι η εξωκοινοβουλευτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το υπουργείο Πολιτισμού

Ίσως η λέξη νέα να μοιάζει λίγο οξύμωρη για να περιγράψει τη Λένα Μενδώνη, τη μακροβιότερη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και ίσως τον μόνο άνθρωπο που ξέρει τι κρύβουν κάθε γωνιά, κάθε φάκελλος ακόμα και τα υπόγεια της Μπουμπουλίνας. Άλλωστε είναι αυτή που αναλάμβανε πάντα να “διδάξει” και τους 12 διαφορετικούς Υπουργούς που πέρασαν από το ΥΠΠΟ, είχε περάσει δύσκολες καταστάσεις και αντιμαχίες και είχε σταθεί στο πόστο της.

Ήταν μάλιστα εσωτερικό ανέκδοτο για τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους το ότι η “σιδηρά” κυρία του Υπουργείου, όπως ήταν το προσωνύμιο της, είχε αφήσει πίσω της όλους τους υπουργούς, όχι από πρόθεση αλλά και μόνο από το γεγονός ότι στεκόταν ακλόνητη στις αλλαγές και τις αψιμαχίες
. Είναι και το γεγονός ότι ετύγχανε το Υπουργείο είτε να διευθύνεται από ανθρώπους που δεν ήξεραν τον Πολιτισμό είτε χάνονταν στις απέραντες ατραπούς των πολλών οργανισμών και διοικήσεων. Σε αυτούς κατευθυντήριες γραμμές έδινε αποκλειστικά η Γενική Γραμματέας κατέχοντας τα μυστικά και ξέροντας τι σημαίνει ο πιο κρίσιμος τομέας του ΥΠΠΟ-αυτός του Αρχαίου Πολιτισμού.

Αρχαιολόγος η ίδια με διδακτορικό στην Αρχαιολογία, Αρσακειάς, σιδηρά κυρία του ΚΑΣ με ρεκόρ συνεδριάσεων, αρχαιολόγος και ερευνήτρια. Ανθεκτική σε ολονύχτιες συνεδριάσεις, στην πολλή δουλειά και στην απίστευτη πίεση έχει συμβεί να προεδρεύσει σε συνεδρίαση του ΚΑΣ διάρκειας 15 ωρών, δεν δείχνει να ανέχεται εύκολα ανθρώπους που δεν είναι αποφασισμένοι να βρουν τη λύση.

Απαιτητική και δίκαια αλλά καχύποπτη στις νέες αφίξεις της έχει δώσει τη φήμη της σταθερής πλην όμως καχύποπτης σε καινοτομίες και νέες ιδέες. Η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει ωστόσο πολλά παράσημα διαχείρισης κρίσεων από την έγκριση των Ολυμπιακών Έργων έως την περίφημη ολοκλήρωση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας και την ένταξη σε ρυθμό ρεκορ στο ΕΣΠΑ. Επίσης είναι εκείνη που πρωταγωνίστησε κατά τον εντοπισμό και την επιστροφή πολύτιμων θησαυρών και συνεργάστηκε αγαστά για την πάταξη της Αρχαιοκαπηλίας. Βέβαια πολλλοί ήταν οι αρχαιολόγοι που δεν συμφώνησαν με κάποιες αποφάσεις και όλοι θυμούνται κάποιους θερμόαιμους συνδικαλιστές να ανεβαίνουν στο βράχο της Ακρόπολης και να αναρτούν πανό.

Ανάμεσα στα εύσημα είναι ότι δεν είναι πολιτικά στιγματισμένη, ούτε φανατική καθώς προέρχεται από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο-απόδειξη η πρόσφατη διαγραφή της από το ΚΙΝΑΛ. Ως εκ τούτου η Στυλιανή Μενδώνη, όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμο της, κατάφερε να διαχειριστεί με επάρκεια διαφορετικά χαρτοφυλάκια, πολιτικές αποφάσεις και κατευθύνσεις. Βέβαια δεδομένου ότι ο τομέας της είναι ο Αρχαίος Πολιτισμός, πολλοί είναι εκείνοι που προβάλλουν ενστάσεις για το ενδεχόμενο να μην τεθεί σε προτεραιότητα ο λεγόμενος Σύγχρονος. Ωστόσο τα διοικητικά πρσόντα της Γενικής Γραμματέως και η ικανότητα της στην απορρόφιση κονδυλίων συνιστούν την καλύτερη εγγύηση για μια ορθή διαχείρηση. Επιπλέον έχει αποδείξει ότι ξέρει να κρατά καλά αρκετά εύθραυστες ισορροπίες. Μοναδική περίοδος όπου αμφισβητήθηκαν

αυτές ήταν οι εντάσεις που δημουργήθηκαν από την αμφιλεγόμενη υπόθεση της Αμφίπολης.

Το βάπτισμα του πυρός στον χώρο της πολιτικής η επιστήμων Μενδώνη το πήρε το 1994 ως ειδική επιστημονική σύμβουλος στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και στο υπουργείο Αιγαίου, επί Ελισάβετ Παπαζώη και όταν εκείνη έγινε υπουργός Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη την ακολούθησε λαμβάνοντας τη θέση της γενικής γραμματέως. Είχε ήδη μια αξιοθαύμαστη πορεία ως επικεφαλής αρχαιολογικής έρευνας στις Κυκλάδες και είχε διατελέσει επιστημονική συνεργάτις στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Γενικά μιλώντας έχει υπάρξει σύμβουλος σε μια σειρά από πανεπιστήμια, έχει διδάξει στο διαπανεπιστημιακό

μεταπτυχιακό πρόγραμμα με αντικείμενο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διαχείρισή της. Ειδικά στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ανέλαβε μια σειρά από προγράμματα ήδη πριν από το 2009, οπότε και έγινε για δεύτερη φορά γενική γραμματέας, τα οποία αφορούν στην αρχαία ελληνική επιγραφική, την ιστορία του τοπίου και την πολιτιστική διαχείριση. Εχει τιμηθεί με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta΄Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Έφυγε»  ο Κάρολος Φιξ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Έφυγε» ο Κάρολος Φιξ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ