2019-07-09 14:37:48
Φωτογραφία για Independent: Η Ελλάδα απέρριψε το ΣΥΡΙΖΑ και τον ακροδεξιό λαϊκισμό, αλλά καλωσόρισε τον Βαρουφάκη
Το ζήτημα για το ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα για την ελληνική Αριστερά είναι αν θα επανέλθει σε όλες τις αντιπολιτευτικές διαδηλώσεις.

Η Ελλάδα απέρριψε το ΣΥΡΙΖΑ και τον ακροδεξιό λαϊκισμό, αλλά καλωσόρισε τον Βαρουφάκη.

Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Independent, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει στην παράδοσή της.

Έχει πλέον μια οικογενειακή δυναστεία που είναι υπεύθυνη για τη χώρα.

Ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγέτης του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, είναι γιος πρώην πρωθυπουργού και απόγονος του ιδρυτή της μεταπολεμικής Ελληνικής Δημοκρατίας, Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η αδελφή του ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ο ανιψιός του είναι ο δήμαρχος της Αθήνας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, γιος και εγγονός πρωθυπουργού (γραφείο που κατείχε και αυτός), επέστρεψε στο ελληνικό κοινοβούλιο αφού κέρδισε μια θέση στις εκλογές του Σαββατοκύριακου.


Ο Μητσοτάκης εκπαιδεύτηκε στο Χάρβαρντ και στο Στάνφορντ, ενώ "κολύμπησε ελεύθερα στα υπερυψωμένα νερά της παγκοσμιοποίησης του Νταβός".

Έφερε όμως το τέλος στο πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, κερδίζοντας το 39% των ψήφων έναντι του 31% του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι φιλελεύθερος δεξιός και έγινε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ένα κόμμα βαρόνων που υποστηρίζουν την παραδοσιακή σχέση της ελληνικής πολιτικής.

Σε ένα επίπεδο είναι μια νίκη για την κεντροδεξιά, αντιλαϊκιστική πολιτική, έναντι ενός μονολιθικού ηγέτη, όπως είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πιο γνωστός πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ εκτός Ελλάδος ήταν ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος έχει πλέον ανακάμψει στο κοινοβούλιο παράλληλα με οκτώ άλλους βουλευτές από το MeRa25, τον ελληνικό παραπόταμο του πανευρωπαϊκού κινήματος Diem25 του ιδίου.

Είναι περίεργο να τον δούμε να επιστρέφει ακριβώς καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποκηρύχθηκε.

Την τελευταία φορά τον είχαμε δει όταν πήγαινε στην Ευρώπη για να διδάξει την ευδαιμονία τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες όπως ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Pierre Moscovici και ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem.

Ο Βαρουφάκης προσπάθησε ακόμη και να βάλλει τον Wolfgang Schäuble, τον παντοδύναμο φιλελεύθερο γερμανό υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

Βέβαια, οι Έλληνες πολιτικοί είχαν καλωσορίσει τη βροχή των φθηνών ευρώ που έπεσαν στη χώρα μετά το 2000 από τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, προκειμένου να δημιουργήσουν αυτοκινητόδρομους, το αεροδρόμιο της Αθήνας ή το λαμπερό μετρό της Αθήνας.

Οι συμβάσεις παραχωρήθηκαν σε φίλους των υπουργών και η ΕΕ απέτυχε να επιβλέψει τα καταστροφικά σχέδια για την ελληνική οικονομία και να την οδηγήσει μακριά από την αχαλίνωτη πελατεία και τη διαφθορά.

Οι Ροβεσπιέροι του ΣΥΡΙΖΑ, που σχηματίστηκαν το 2004 από τη συγχώνευση κομμάτων, όπως η Ανανεωτική Κομμουνιστική Ευρώπη, η Αριστερά των Εργαζομένων της Διεθνοποίησης και το Κίνημα για την Αριστερά, διοργάνωσαν ατελείωτες διαμαρτυρίες.

Χρησιμοποίησαν το δίκτυο ακαδημαϊκών τους σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο για να προωθήσουν το νέο κόμμα και τελικά κέρδισαν εξουσία καθώς οι Βρυξέλλες αρνήθηκαν να στηρίξουν την παλιά Νέα Δημοκρατία.

Στην πραγματικότητα, οι συνολικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την υποστήριξη της πλειοψηφίας σύντομα μετά την ανάληψη της κυβέρνησης το 2015.

Το κόμμα είχε λίγους δεσμούς με άλλα σοσιαλιστικά ή σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αλλά όπως συμβαίνει συχνά, ένα αριστερό κόμμα πρέπει να καθαρίσει την οικονομική κληρονομιά από τους προκατόχους του, κάνοντας η αλήθεια είναι ότι μπορούσε.

Έτσι ο Μητσοτάκης κληρονόμησε ένα πιο ευεργετικό οικονομικό κλίμα.

Ο Μητσοτάκης από την πλευρά του, άνοιξε τη Νέα Δημοκρατία σε φιλελεύθερους μεταρρυθμιστές πολιτικούς όπως ο Χάρης Θεοχάρης, ο πρώην επικεφαλής της φορολογικής κυβέρνησης της Ελλάδας, ο οποίος εκδιώχθηκε από τη δουλειά του να αντιμετωπίσει τη χρόνια φοροδιαφυγή από τις μεσαίες τάξεις της Ελλάδας.

Το οικονομικό του πρόγραμμα είναι επιφυλακτικό και η Ελλάδα εξακολουθεί να περιμένει θεμελιώδη μεταρρύθμιση της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και της δημόσιας διοίκησης.

Το ζήτημα για το ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα για την ελληνική Αριστερά είναι αν θα επανέλθει σε όλες τις αντιπολιτευτικές διαδηλώσεις, τις διαδηλώσεις δρόμου και μια στρατηγική εντάσεων κατά της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ