2019-07-10 11:44:06
Φωτογραφία για Νομικές ενέργειες φαρμακευτικού συλλόγου της χώρας κατά φαρμακοβιομηχανιών
Λόγω αναντικατάστατων ελλείψεων σε φάρμακα όπως ψυχότροπα, αντιπηκτικά, αντιυπερτασικά, εισπνεόμενα για ΧΑΠ και σκευάσματα για το διαβήτη.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET

Λευκή επιταγή έδωσε πρόσφατα η Γενική Συνέλευση ενός από τους μεγαλύτερους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας στο διοικητικό του συμβούλιο, προκειμένου να ξεκινήσει νομικές ενέργειες κατά συγκεκριμένων εταιρειών που τα σκευάσματά τους λείπουν καιρό από την αγορά, φέρνοντας φαρμακοποιούς και ασθενείς στα όρια της παράκρουσης.

Οπως μαθαίνουμε, ήδη δύο Φαρμακευτικοί Σύλλογοι από τη νησιωτική Ελλάδα έχουν στραφεί κατά της ίδιας εταιρείας. Σε νησιά και επαρχία, λένε οι πηγές μας, οι ελλείψεις φαίνονται ακόμη πιο έντονες, καθώς ο αριθμός των φαρμακείων είναι περιορισμένος και η προοπτική να καλύψει ο ασθενής την ανάγκη του σε φάρμακα μικρότερη.

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα του κλάδου, μας ανέφερε ότι στη παρούσα φάση οι ελλείψεις φθάνουν τα 120 σκευάσματα
. Το πρόβλημα το μεγάλο, ωστόσο, εντοπίζεται σε αυτά που είναι αναντικατάστατα, τα οποία φθάνουν τα 30, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή και άρα ο κίνδυνος της απορρύθμισης του ασθενή μεγαλώνει. Αυτά τα σκευάσματα αναφέρονται σε θεραπευτικές κατηγορίες που αφορούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, όπως για τον σακχαρώδη διαβήτη, ψυχότροπα, αντιπητικά, αντιυπερτασικά και τα εισπνεόμενα για ΧΑΠ.

Eξαιτίας όμως αυτών των ελλείψεων ο φαρμακοποιός είτε χάνει τον πελάτη ασθενή, είτε την εκτελεί μερικώς. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση, ωστόσο, αντιμετωπίζει την απολύτως λογική πίεση από μέρους του ασθενή που θέλει το φάρμακό του. Αν δεν καταφέρει να βρει τα σκευάσματα που θέλει, είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στην ίδια την εταιρεία, η οποία το δίνει εφόσον δηλώσει ότι το διαθέτει και μόνο με αντικαταβολή.

Αναμφίβολα το θέμα των ελλείψεων συγκαταλέγεται στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και όλοι οι Σύλλογοι πιέζουν για την άμεση επίλυσή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και προτίθεται να το αναδείξει το αμέσως προσεχές διάστημα και στις συναντήσεις που έχει δρομολογήσει με τους αρμόδιους φορείς και όργανα.

Στην επιχειρηματολογία του υποστηρίζεται ότι θα είναι:

Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στα σκευάσματα που χρειάζεται για την προστασία των πολιτών να είναι πολύμηνη πάνω από πέντε μήνες και όχι 20 ημερών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι όταν η απαγόρευση διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ως διά μαγείας εμφανίζονται στην αγορά τα εξαφανισμένα σκευάσματα.

Να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους είτε στα τελωνεία, είτε στις φαρμακαποθήκες είτε στις αποθήκες των φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τηρείται από τις τελευταίες η νομοθεσία που ορίζει τρίμηνο στοκ κ.λπ

Να αυξηθούν καταρχήν οι τιμές σε παλιά μεν αλλά πολύ καλά φάρμακα, στα οποία ομολογουμένως οι εταιρείες λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής τους δεν έχουν κανένα λόγο και δεν τους συμφέρει να τα διανέμουν στην αγορά.

Να αυξηθούν οι τιμές στα σκευάσματα που πρωταγωνιστούν στην κατηγορία τους, δημιουργώντας έτσι αντικίνητρο για την εξαγωγή του στο εξωτερικό που ως γνωστόν τα κέρδη είναι μεγάλα και ακόμη μεγαλύτερα αν είναι παράνομα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ