2019-07-10 17:40:24
Φωτογραφία για H έλλειψη βιταμίνης D και το … «Μεσογειακό παράδοξο»
Η γιατρός του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου μιλάει για τη σημασία αλλά και τον ενδεδειγμένο τρόπο επαρκούς πρόσληψης

«Μεσογειακό παράδοξο» αποτελεί η έλλειψη της βιταμίνης D στους πληθυσμούς των Μεσογειακών χωρών που ενώ έχουν ηλιοφάνεια το μεγαλύτερο μέρος του έτους , έχουν και υψηλά ποσοστά έλλειψης στην λεγόμενη βιταμίνη του «ήλιου».

Στον αντίποδα βρίσκονται οι λαοί της Βόρειας Ευρώπης , όπου η έλλειψη βιταμίνης D δεν είναι τόσο συχνή σε σύγκριση με τους λαούς της Μεσογείου κάτι που οφείλεται εν’μέρει και στο ότι ενημερώνονται και φροντίζουν έγκαιρα , ιδιαίτερα στα παιδιά για την επαρκή πρόσληψη , κυρίως μέσω της τροφής ή συμπληρωμάτων.

Στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα ένας από τους βασικούς λόγους της έλλειψης αυτής εστιάζει στην ανάγκη προστασίας από τον ήλιο, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο μένοντας σε κλειστούς χώρους και χρησιμοποιούν μέτρα προστασίας, όπως αντηλιακά και καπέλα.


Με ποιόν τρόπο όμως θα μπορέσουμε να πετύχουμε την επαρκή πρόσληψη με την ταυτόχρονη προστασία από την ακτινοβολία του ήλιου ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού;

«ΚΛΕΙΔΙ» Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

Στο ερώτημα απαντάει μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM η γιατρός του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου η οποία επισημαίνει την ανάγκη να υπάρχει ισορροπία προκειμένου η έκθεση στον ήλιο να έχει οφέλη για την υγεία και όχι το αντίστροφο. Η κα Ιωαννίδου επισημαίνει: «Αυτό που συστήνουν οι γιατροί είναι να υπάρχει έκθεση στον ήλιο με ακάλυπτα χέρια και πόδια για τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι τις 12 το μεσημέρι, τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει κάποιος να ανακτήσει και το χειμώνα την έλλειψη βιταμίνης D και θα μπορέσει ο οργανισμός να την φτιάξει. Αν το σκεφτεί κανείς θα δει ότι ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποίοι το κάνουν έστω και αυτό το χρονικό διάστημα, χωρίς αντηλιακό. Φυσικά και δεν μπορούμε να κάτσουμε καλοκαίρι στις 12 το μεσημέρι για μισή ώρα στον ήλιο γιατί θα καούμε , αλλά μπορούμε στις 10 το πρωί. Αυτό μπορεί να γίνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, την άνοιξη, το φθινόπωρο και το χειμώνα. Χρειάζεται ισορροπία. Συστήνεται πρωινές ώρες καθώς το απόγευμα που πάνε οι περισσότεροι δεν είναι αρκετό. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την άσκηση , τη σωστή διατροφή και τη διακοπή του καπνίσματος, είναι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν και στην οστεοπόρωση όπου το ποσοστό είναι υψηλό ιδιαίτερα στις γυναίκες».

ΤΟ «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ»

Mιλώντας για το «παράδοξο» στις χώρες της Μεσογείου, η κα Ιωαννίδου αναφέρθηκε στους λόγους που διαπιστώνεται η έλλειψη βιταμίνης D, καθώς και τα οφέλη της για την υγεία των οστών. Επιπλέον, επεσήμανε πως ιδιαίτερη έμφαση αναφορικά με την επάρκειά της πρέπει να δίνεται σε παιδιά και εφήβους έως την ηλικία των 25 ετών. «Η έλλειψη της βιταμίνης Dπου παρουσιάζουν οι άνθρωποι που ζουν στις Μεσογειακές χώρες τα τελευταία χρόνια, είναι ένα παράδοξο διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι η βιταμίνη Dσυντίθεται στο δέρμα με την βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Η βιταμίνη αυτή αφορά κυρίως τα οστά και τα δόντια , είναι απαραίτητη για την καλή τους υγεία. Είναι εκείνη που βοηθάει το ασβέστιο να μπορεί να καθίζει πάνω στα οστά, κάνοντας τα πιο σκληρά και πιο γερά. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η εφαλάτωση των οστών, δηλαδή η αύξηση της οστικής πυκνότητας γίνεται μέχρι την ηλικίας των 20-25 ετών στα αγόρια. Άρα μετά τα 25 ουσιαστικά το οστό δεν παίρνει άλλο ασβέστιο, δεν γίνεται πιο σκληρό και πιο δυνατό όσο γάλα και αν πίνουμε όσο ασβέστιο και αν προσλαμβάνουμε. Γι’ αυτό πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στα παιδιά και τους εφήβους , να γυμνάζονται γιατί είναι μια διαδικασία που αυξάνει την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά, να κάθονται στον ήλιο, φυσικά συγκεκριμένες ώρες, να τρώνε και να πίνουν προϊόντα που έχουν ασβέστιο, γιατί είναι σημαντικό μέχρι αυτή την ηλικία. Όταν αρχίσουμε να χάνουμε οστό, οι γυναίκες μετά τα 40 και πολύ περισσότερο στην εμμηνόπαυση αρχίζουμε και χάνουμε οστική μάζα με μεγάλους ρυθμούς, δηλαδή δεν αλλάζει η δομή του οστού αλλά η πυκνότητά του. Φεύγει το ασβέστιο, τα οστά γίνονται πιο μαλακά, πιο εύθραυστα και έτσι σπάνε πιο εύκολα. Η βιταμίνη D βοηθάει και εκεί, αν όχι να εναποτεθεί ασβέστιο , να μην φύγει πιο γρήγορα αυτό που υπάρχει ήδη στα οστά» εξήγησε η κα Ιωαννίδου.

Η κα Ιωαννίδου πρόσθεσε πως στις Βόρειες χώρες όπου δεν υπάρχει ηλιοφάνεια: «το γνωρίζουν αυτό, παίρνουν υποκατάστατα βιταμίνης D από μικρή ηλικία για να αντικαταστήσουν την έλλειψη του ήλιου».

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας εκτός από το υψηλό ποσοστό του πληθυσμού που παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D , υπάρχει αντίστοιχα και αύξηση της οστεοπόρωσης στις μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως στο γυναίκειο πληθυσμό. Εκτός από την επαρκή πρόσληψη της βιταμίνης D συστήνεται στις γυναίκες να κάνουν εξέταση οστικής πυκνότητας , μια εξέταση που πλέον γίνεται και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ