2019-07-10 22:00:21
Φωτογραφία για Αντρέας Αναστασίου: Συμιακός σφουγγαράς από πάππου προς πάππου (ΒΙΝΤΕΟ)
Η ιστορία του Old Port Souvenir Center χρονολογείται από το 1890. Ο καπετάνιος Στυλιανός Μόραρης ξεκίνησε να αλιεύει σφουγγάρια σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα με βάρκα 25 μέτρων. Γεννήθηκε και έζησε στο διάσημο μικρό νησί της Σύμης, κοντά στη Ρόδο. Η σπογγαλιεία έγινε οικογενειακή παράδοση και πέρασε από τον πατέρα στον γιο.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικογένεια του καπετάνιου μετακόμισε στην Αμμόχωστο όπου ο γιός του Γρηγόρης συνέχισε να ψαρεύει και να επεξεργάζεται τα σφουγγάρια. Η παράδοση πέρασε στη συνέχεια στον εγγονό του, Ανδρέα.

Το 1974 πρόσφυγας μαζί με την οικογένειά του έφυγε από την Αμμόχωστο και μετακόμισε στη Λεμεσό, επεκτείνοντας την επιχείρησή του, κατασκευάζοντας το δικό του εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή της πόλης. Εκεί πραγματοποιείται η λεύκανση και η συσκευασία θαλάσσιων σφουγγαριών.

Ο κ. Ανδρέας Αναστασίου δείχνει στην κάμερα του Alpha και στη δημοσιογράφο Μαρία Ανδρονίκου, τη διαδικασία επεξεργασίας των σφουγγαριών για να διατεθούν στην αγορά και εξήγησε γιατί επεξεργάζονται μόνο σφουγγάρια του είδους «Καππάτικο».
alphanews
parapona-rodou
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Υπερβόρειοι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Υπερβόρειοι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ