2019-07-11 10:42:39
Φωτογραφία για Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική
Έξι νεκροί - μεταξύ των οποίων δύο παιδιά - δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν από χθες βράδυ τη Χαλκιδική.

Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, ένα 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία έχασε τη ζωή του στα Νέα Πλάγια, όταν το στέγαστρο ταβέρνας καταπλάκωσε θαμώνες του καταστήματος. Στο ίδιο σημείο τραυματίστηκε θανάσιμα και μια 54χρονη, επίσης από τη Ρουμανία, Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημά τους φαίνεται να ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.


Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Την ίδια ώρα έρευνες διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρονου ψαρά. Όπως έγινε γνωστό, ο 62χρονος είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του γύρω στις 18.00 για ψάρεμα και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

H κατάσταση των τραυματιών

Όπως ανέφερε η αναισθησιολόγος του ΕΚΑΒ Χριστίνα Καραμπελίδου συνολικά με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου 35 τραυματίες με διάφορες κακώσεις, τέσσερις εκ των οποίων διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία «Γ.Παπανικολάου» και «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης. Ένας εξ αυτών νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του «Γ.Παπανικολάου» ενώ ένα 12χρονο αγόρι νοσηλεύεται στο «Γ.Γεννηματάς» με κάταγμα στο μηρό.

Σε άλλα 30 άτομα, με ελαφρά τραύματα, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών και το νοσοκομείο Πολυγύρου.

Λόγω της έκτακτης ανάγκης τα εννέα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής ενισχύθηκαν το βράδυ με 11 ακόμη ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα.

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε νωρίτερα ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, ο κ. Αθανάσιος Καλτσάς.

«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη Χαλκιδική ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μετέβη την νύχτα στην πληγείσα περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπο Στεργιάδη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 40 συνεργεία σε όλο το νομό Χαλκιδικής τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι. Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί οι μηχανικοί της Περιφέρειας να ξεκινήσουν τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές.

Νωρίς το πρωί θα γίνει έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, για να γίνει αποτίμηση της κατάστασης.

Πάνω από 600 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα. Συγκεκριμένα, από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα, ενώ από την 2η ΕΜΑΚ 25 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

Εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Τα πρωτοφανούς έντασης καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Χαλκιδική προκάλεσαν εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Όπως ανακοίνωσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στη διάρκεια της περασμένης νύχτας έπεσαν δυο ιστοί υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτίδαιας.

«Λόγω του συμβάντος –και της βλάβης στη Γραμμή Μεταφοράς Ρεύματος Υψηλής Τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας-, έχουν προκληθεί εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή» αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, συμπληρώνοντας πως συνεργεία «έχουν σπεύσει στο σημείο από την πρώτη στιγμή ασφαλίζοντας την Γραμμή Μεταφοράς προκειμένου να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος και να απομονωθεί η βλάβη».

«Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ εργάζονται εντατικά για τη διόρθωση της σοβαρής ζημιάς» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Διαχειριστής, διαβεβαιώνοντας ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης το ταχύτερο δυνατό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ