2019-07-11 15:41:49
Φωτογραφία για Μείωση φόρων: Την ανάγκη «ευρωπαϊκής βούλας» επισημαίνουν οι Βρυξέλλες
Με άτυπα ραντεβού με εκπροσώπους των δανειστών που θα βρίσκονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ως ομιλητές του συνεδρίου του Economist αναμένεται να επιχειρήσει η κυβέρνηση να πείσει για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν, όπως έκαναν άλλωστε και στο παρελθόν, ότι εάν μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση δεν έχουν τη σφραγίδα των δανειστών, τότε θεωρούνται μονομερείς ενέργειες. Όπως εξήγησε ανώτατος παράγοντας της Κομισιόν: «Τα ραντεβού είναι καλοδεχούμενα, ωστόσο, όλα πρέπει να γίνονται και βάσει προγράμματος».

Αυτό σημαίνει ότι για να κατατεθεί η μείωση φόρων και να περάσει από τη Βουλή, πρώτα πρέπει να «πειστούν» οι δανειστές ότι τα μέτρα δεν εκτροχιάζουν τους στόχους του ελληνικού προγράμματος ή εάν τους εκτροχιάζουν, τότε πρέπει να βρεθούν τα αντίμετρα που θα καλύπτουν τη διαφορά. Από την κυβέρνηση διαρρέεται ότι όλα γίνονται σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες, όμως ο αξιωματούχος ανέφερε ότι άλλο οι επαφές και άλλο ένα ποσοτικοποιημένο νομοσχέδιο που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει φτάσει στα γραφεία την Κομισιόν, ώστε να εξεταστεί.


Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος:

1. Ήδη η Κομισιόν θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται εκτός στόχων, λόγω των προεκλογικών παροχών που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Συνεπώς, πρώτα πρέπει να καλυφθεί αυτή η τρύπα.

2. Η αισιοδοξία της νέας κυβέρνησης ότι οι τρύπες θα καλυφθούν με την ανάπτυξη απορρίπτεται από τους δανειστές. Αυτό γιατί η ανάπτυξη είναι ένας γενικός όρος, που δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί και δύσκολα οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται δεκτές.

3. Δεν αναμένεται να υπάρξει καμία ελαστικότητα στα χρονοδιαγράμματα ούτε και στις αποκλίσεις. Οι δανειστές ανησυχούν ότι θα επαναληφθεί η τακτική που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, να τρέχουν οι μεταρρυθμίσεις που «συμφέρουν πολιτικά» και οι λεγόμενες αντιλαϊκές ή τα πρόσθετα μέτρα να μένουν πίσω, έως και έναν χρόνο, με τη δικαιολογία ότι είναι νέοι οι Υπουργοί και πρέπει να ενημερωθούν.

4. Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί επίσης να εφαρμόσει άμεσα όλες τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στην τρίτη έκθεση προόδου, εάν θέλει να προχωρήσει η νέα υιοθέτηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Το μήνυμα των δανειστών

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μήνυμα που θα εισπράξει η νέα κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα από το βήμα του συνεδρίου του Economist είναι «τηρήστε τα συμφωνηθέντα και μείνετε εντός στόχων». Το μήνυμα θα είναι συντονισμένο και θα έρθει και από τον ESM και από την Κομισιόν. Ένα δεύτερο μήνυμα αναμένεται να είναι ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αλλάζει. Ήδη ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel τοποθετήθηκαν επί τούτου.

Το συντονισμένο αυτό μήνυμα αναμένεται να λάβει και επισήμως, πέρα από την επόμενη εβδομάδα, ο νέος εκπρόσωπός μας στο EuroWokring Group, όπου αναμένεται να είναι ο κ. Σκυλακάκης, τον Σεπτέμβριο και πριν το άτυπο Eurogroup/Ecofin που θα γίνει στις 13/14 Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι, όπου το βάπτισμα του πυρός θα λάβει ο κ. Σταϊκούρας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι προς το παρόν, το θέμα της μείωσης του πλεονάσματος έχει παγώσει και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις εσωτερικές εξελίξεις. Oι χαμηλότερες προβλέψεις για την ελληνική οικονομική ανάπτυξη και οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν αφορούν και σε ένα γενικότερο κλίμα αστάθειας της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών και χρηματοπιστωτικών ρίσκων. Με αυτή την προοπτική, η οποία συζητείται ευρέως και στην Κομισιόν και στο Eurogroup και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και στη Federal Reserve, οι δανειστές θέλουν να βάλουν ένα προσωρινό φρένο, για να δουν πώς θα κυλήσει το δεύτερο εξάμηνο. Εάν η νέα κυβέρνηση καλύψει τις τρύπες, πιάσει τους στόχους και στείλει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό για το 2020, τότε θα συζητηθεί το ενδεχόμενο της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Εάν δε παρουσιαστούν και πειστικά αντίμετρα, τότε αναμένεται να δοθεί και το πράσινο φως στη μείωση της φορολογίας.

Με θετική πάντως διάθεση είδαν οι Βρυξέλλες την τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη και του Γεράσιμου Θωμά στον τομέα της ενέργειας, που αναμένεται να είναι το νούμερο ένα θέμα που θα «τρέξει» από εδώ και πέρα στην Ε.Ε. Λίγοι γνωρίζουν ότι Χατζηδάκης και Θωμάς έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, όταν ο πρώτος ήταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Γεράσιμος Θωμάς ως Διευθυντής τμήματος της Κομισιόν στο Λουξεμβούργο βοήθησε αρκετά τον κ. Χατζηδάκη, ώστε να «ξεκολλήσουν» πολλά ελληνικά θέματα που λίμναζαν επί σειρά ετών.

Εκτός από τα θέματα της οικονομίας, τον τρόπο που λειτουργεί η Κομισιόν, το EWG, το Eurogroup, ο ESM κ.λπ., τα τελευταία χρόνια ο Γεράσιμος Θωμάς έχει αναπτύξει στενές σχέσεις και στα θέματα ενέργειας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει ταξιδέψει επί τούτου στην Ουάσιγκτον ουκ ολίγες φορές.

Το δεύτερο portfolio που «καίει» την Κομισιόν είναι αυτό της μεταναστευτικής πολιτικής. Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κληθεί να δώσει διευκρινίσεις για την προεκλογική του δέσμευση περί αποσυμφόρησης των νησιών. Η Ε.Ε. αναμένει έξαρση εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη από τη χώρα μας καθώς πριν από μερικές μέρες ο Mateo Salvini ανακοίνωσε το κλείσιμο του μεγαλύτερου κέντρου μεταναστών στην Ευρώπη. Την ίδια μέρα, η Ε.Ε. εκτόξευσε προειδοποιητική βολή προς την Τουρκία ότι θα μειώσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια, κάτι που προκαλεί έντονους φόβους στις «πλούσιες» ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η αντίδραση της Άγκυρας θα είναι και πάλι η μαζική προώθηση μεταναστών στην Ε.Ε. Συνεπώς, τον χαρτοφυλάκιο της μεταναστευτικής πολιτικής που ανέλαβε ο κ. Κουμουτσάκος είναι βαρύνουσας σημασίας.

Euro2Day/Αγγελική Παπαμιλτιάδου/Βρυξέλλες, ανταπόκριση

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ