2019-07-11 20:58:57
Φωτογραφία για Peugeot 508 2.0 BlueHDI 180 S&S EAT8
Σε μία εποχή που βασιλεύουν τα SUV, η Peugeot μας θυμίζει πως υπάρχει στην... καρδιά μας ακόμα χώρος για coupe sedan, με το νέο 508 να αποτελεί μία αξιοπρόσεκτη επιλογή.

Μπορεί η πατρότητα και οι οικογενειακές ανάγκες να με αναγκάζουν πρώτα να κοιτάζω χώρους και πρακτικότητα αλλά διάολε, το αυτοκίνητο δεν μπορεί να είναι μόνο μπαγκάζια και μαλακή ανάρτηση. Δεν μπορεί να έχει χώρο για το κεφάλι μπασκετμπολίστα και να θυμίζει κουτί με ρόδες. Το αυτοκίνητο ήταν και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι «συναίσθημα».

Και ποιο καλύτερο συναίσθημα από τον έρωτα; Ποιος κάτοχος 4τροχου είναι πιο ευτυχισμένος από εκείνον που κατεβαίνει το πρωί από το σπίτι του, αντικρίζει το αυτοκίνητό του και χαμογελά; Ε λοιπόν, όταν απέναντι του αναμένει υπομονετικά η γαλλική μπερλίνα, έχουμε μία ερωτητική ιστορία που θα επαναλαμβάνεται κάθε μέρα!

Ξεχάστε ότι ξέρατε για την «άοσμη» πρόγονό της. Στη νέα της εκδοχή δανείζεται σχεδιαστική έμπνευση από το πρωτότυπο Exalt και το τελικό αποτέλεσμα σαγηνεύει. Γαλλικό αυτοκίνητο δεν είπαμε πως είναι άλλωστε; Παρότι πρόκειται για όχημα με αμάξωμα τριών όγκων, διαθέτει coupe γραμμές και τέλειες αναλογίες, κάθεται χαμηλά στο δρόμο και δείχνει ιδιαιτέρως επιθετικό σε όψη.


Ο λέοντας δεσπόζει στην καρδιά της κυψελοειδούς μάσκας με τα χρωμιωμένα στοιχεία, με το λογότυπο 508 να στέκει ακριβώς από πάνω, στη μικρή λωρίδα… γης που χωρίζει τη μάσκα από το καπό. Τα φωτιστικά σώματα είναι LED και λεπτά, προσδίδοντας εντυπωσιακό «βλέμμα» στο γαλλικό μοντέλο, την ώρα που τα φώτα ημέρας -που είναι επίσης LED- είναι κάθετα σα… νύχια, σε μία φωτεινή υπογραφή που ξεχωρίζει απ’ οτιδήποτε έχετε δει έως τώρα. Κι αυτά είναι που αρχίζουν το παιχνίδι αναβοσβήνοντας όταν ξεκλειδώσετε το 508 εξ αποστάσεως, ξυπνώντας θαρρείς τον λέοντα.

Αναπόφευκτα αρχίζεις να το κυκλώνεις, να το χαζεύεις. Το έκαναν πολλοί τις ημέρες που είχαμε το 508 GT στα χέρια μας, σε βαθμό που καιρό είχε να συμβεί. Κοιτάς από το πλάι και δεν απογοητεύεσαι, η κλίση της οροφής επιβεβαιώνει τον κουπέ χαρακτήρα ενώ ο σχεδιασμός των 19’’ ζαντών εναρμονίζεται με τον γενικότερο σχεδιαστικό χαρακτήρα του οχήματος.

Όσο για την πίσω όψη, που είναι λιτή χωρίς να χάνει ενδιαφέρον, τα full LED φωτιστικά σώματα της έκδοσης GT ενσωματώνονται στην μαύρη γυαλιστερή φάσα που τόσο αρέσει στο σχεδιαστικό τμήμα της γαλλικής μάρκας. Χωρίς να μακρηγορούμε, σε ότι αφορά στην εξωτερική όψη, το 508 παίρνει άριστα και μάλιστα με τόνο. Πάμε και στα εντός Κάθεσαι στη θέση του οδηγού και από εκεί που χάζευες ένα καλαίσθητο αυτοκίνητο, τώρα εντυπωσιάζεσαι από όσα αυτό σκοπεύει να προσφέρει σε εσένα. Το i-Cockpit σε όλο του το μεγαλείο, θυμίζει ολίγο από Star Trek. Σα σε πιλοτήριο χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να εγκλιματιστείς με όλες τις οδηγοκεντρικές παροχές. Παρότι το κλασικό μικρό σε διάμετρο τιμόνι εξακολουθεί να μου ξενίζει σε μέγεθος, ήταν εξαιρετικό σε αφή, με εργονομικούς διακόπτες και το λογότυπο GT στην οριζόντια βάση του. Το καλό στο μέγεθός του είναι πως αφήνει άπλετη θέα στην εντυπωσιακή ψηφιακή οθόνη που διαθέτει έξι διαφορετικές επιλογές απεικόνισης και εντυπωσιάζει από το πόσες πληροφορίες μπορεί να προσφέρει, χωρίς μάλιστα να χάνεσαι σε αυτόν τον ψηφιακό καταιγισμό.

Η δεύτερη οθόνη που δεσπόζει στην κεντρική κονσόλα, στην έκδοση GT είναι HD και μεγέθους 10 ιντσών. Μάλιστα βρίσκεται πιο χαμηλά, έχοντας ακριβώς από πάνω τους αεραγωγούς που στέλνουν τον αέρα απ’ ευθείας στο πρόσωπο του οδηγού – επιλογή… βάλσαμο για όσους βάζουμε κλιματισμό από Μάρτη ως Οκτώβρη!

Ακριβώς κάτω από την οθόνη αφής, βρίσκονται και επτά σε αριθμό παραδοσιακοί διακόπτες που παρέχουν άμεση πρόσβαση όχι μόνο στο σύστημα infotainment αλλά και σε βασικές λειτουργίες του οχήματος. Πέραν των δυνατοτήτων συνδεσιμότητας, από εκεί ελέγχεται και το σύστημα i-Cockpit Amplify που προσφέρει δύο επιλογές διαμόρφωση του περιβάλλοντος της καμπίνας: «Boost» και «Relax», ανάλογα τις ορέξεις του οδηγού. Διαφοροποιείται ο εσωτερικός φωτισμός αλλά και η οδηγική συμπεριφορά του 508 με διαθέσιμα τα προγράμματα οδήγησης Normal, Comfort, Sport, Eco, ρυθμίζοντας αναλόγως και την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ενεργητική ανάρτηση. Όμως δεν είναι μόνο η πολυλειτουργική και πολυεπίπεδη διαμόρφωση που σε κερδίζει. Είναι και ο αρμονικός συνδυασμός επιφανειών με απομίμηση ξύλου, δέρμα, γυαλιστερό πλαστικό και αλουμίνιο, με την συναρμογή να είναι ανάλογη της ποιότητας.

Και στη βάση, συναντάμε τον μοχλό του EAT8, τον διακόπτη επιλογής οδηγικού προγράμματος, μία θήκη με καπάκι, δύο ποτηροθήκες ενώ κάτω από το υποβραχιόνιο υπάρχει επιπλέον αποθηκευτικός χώρος. Πίσω από το μοχλό του κιβωτίου ταχυτήτων, υπάρχει ένας επιπλέον χώρος που δεν εξυπηρετεί μόνο την καλαισθησία – είναι ο χώρος ασύρματης φόρτισης smartphone ενώ εκεί υπάρχουν και δύο θύρες USB. Πέρασε ώρα ώσπου να τις εντοπίσουμε.

Όπως υποπτεύεστε, το 508 GT είναι γεμάτο τεχνολογία αλλά αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει, είναι το σύστημα «Night Vision» που σας επιτρέπει να εντοπίσετε οτιδήποτε υπάρχει στο διάβα σας. Τι κι αν το μάτι ακόμα δεν έχει εντοπίσει υπό το φως του φεγγαριού πεζούς ή ζώα; Τους εντοπίζει το εν λόγω σύστημα χάρη στην κάμερα υπέρυθρων που είναι τοποθετημένη δίπλα στο σήμα της Peugeot στην μπροστινή μάσκα.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τα καθίσματα, που είναι μεγάλα και άνετα, παρότι sport. Παράλληλα, το επίσης «Made in France» ηχοσύστημα Hi-Fi της FOCAL, προσφέρει κρυστάλλινο ήχο και κορυφαία πιστότητα αναπαραγωγής. Όσο για τους πίσω επιβάτες, έχουν περίσσιο χώρο για τα πόδια, όμως η coupe οροφή συνεπάγεται συμβιβασμούς στα κεφάλια. Εκεί που δεν χρειάζεται συμβιβασμός είναι στον χώρο αποσκευών που και 487 λίτρα προσφέρει αλλά και ευκολία φόρτωσης από το μεγάλο άνοιγμα της πέμπτης θύρας.

Το νέο 508 πατάει στην πλατφόρμα EMP2 της PSA, η ίδια που τοποθετείται στα SUV του ομίλου, το 5008 και του DS7. Αυτό σημαίνει κίνηση στον εμπρός άξονα και ανάρτηση με γόνατα McPherson μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω. Η ρύθμισή της χαρακτηρίζεται μάλλον σφικτή, χωρίς όμως να ταλαιπωρεί τους επιβάτες στους γεμάτους -πλην της περιόδου των εκλογών- γεμάτους λακκούβες ελληνικούς δρόμους.

Γενικά η ποιότητα κύλισης του 508 είναι εξαιρετική, πράγμα στο οποίο συνεισφέρει και η καλή ηχομόνωση. Ούτε ο αέρας ούτε ο ήχος του δίλιτρου Turbo-Diesel δεν περνάει στην καμπίνα, με αποτέλεσμα πολύ ευχάριστο ταξίδι σε εθνικό οδικό δίκτυο. Όμως ακόμα κι αν βγείτε σε επαρχιακούς δρόμους, παρά τον όγκο του το γαλλικό μοντέλο κινείται σβέλτα, χωρίς κλίσεις, με το μικρό τιμόνι εδώ να βοηθά προσφέροντας πληροφορία και ακολουθώντας τις διαταγές σας με μικρές κινήσεις.

Ο δίλιτρος BlueHDI προσφέρει 180 άλογα και 400 Nm ροπής από τις δύο χιλιάδες στροφές, ταιριάζει γάντι στο 508 και βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα σε γρήγορες μετακινήσεις αλλά και οικονομία στη χρήση. Στη δοκιμή μας η κατανάλωση ήταν σταθερά στο φάσμα τον 5-6 lt/100 km, παρότι το μυαλό ήταν περισσότερο στον… GT χαρακτήρα του μοντέλου. Γιατί και η ροπή που έρχεται από χαμηλά βοηθάει και οι επιταχύνσεις ακόμα κι αν είσαι ήδη με χιλιόμετρα σε σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικά αν επιλέξεις και το πρόγραμμα Sport που φέρνει τις εύλογες αλλαγές στις ρυθμίσεις του κινητήρα, της ανάρτησης, του τιμονιού αλλά και του κιβωτίου. Εκεί το EAT8 αποδεικνύεται ιδανικός συνεργάτης του συγκεκριμένου κινητήριου συνόλου, με ομαλή και προοδευτική λειτουργία.

Με αυτή τη νέα εποχή του 508, η Peugeot κοιτάζει ξεκάθαρα στα μάτια των premium ανταγωνισμό. Από πλευράς ποιότητας υλικών, κύλισης, τεχνολογίας και κυρίως αισθητικής, τα καταφέρνει και μάλιστα με το παραπάνω. Αρκεί να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στο γαλλικό brand και να πειστείτε για το άλμα που έχει κάνει με το συγκεκριμένο μοντέλο γιατί αν μη τι άλλο, με αντίτιμο πάνω από τις πενήντα χιλιάδες ευρώ, δεν υπάρχουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας:1.997 cc

Ισχύς: 100 PS/3.750 rpm

Ροπή: 400 Nm/2.000 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων (EAT 8)

Τελική ταχύτητα: 235 km/h

Επιτάχυνση 0-100 km: 8.3 sec

Μέση κατανάλωση (/100 km): 4.7 lt

Εκπομπές CO2: 124 gr/km

Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.750/1.859/1.403 mm

Βάρος: 1535 kg

Χώρος αποσκευών: 487 lt

Τιμή: από 29.900€ (1.5 BlueHDI 130 S&S BASE)

Τιμή μοντέλου δοκιμής: 53.000€
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ