2019-07-11 21:35:33
Φωτογραφία για Μόλις 50.000 από τους 450.000 παραβάτες ασφάλισαν τα οχήματά τους !
Μόλις το 12% από τους σχεδόν 450.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων πλήρωσαν

για να αποκτήσουν συμβόλαια. Οι υπόλοιποι απλά κινούνται ανασφάλιστοι!

Ούτε 50.000 δεν ήταν τελικά οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων σε σύνολο περίπου 450.000 παραβατών οι οποίοι έσπευσαν να τα ασφαλίσουν μετά την πρώτη διασταύρωση των στοιχείων που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις 30 Απριλίου 2018

Ο μικρός αριθμός των ιδιοκτητών ανασφάλιστων οχημάτων που έσπευσαν να τα ασφαλίσουν αποδεικνύει και έμπρακτα πως η νομοθεσία σχετικά με τα ανασφάλιστα οχήματα δεν λειτουργεί και επιπλέον περίπου 400.000 ιδιοκτήτες οχημάτων εξακολουθούν να τα κινούν παράνομα καθώς δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη οι περαιτέρω κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων και οι εταιρείες να έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολλούς μήνες στην απελθούσα κυβέρνηση η οποία προφανώς ενόψει των βουλευτικών εκλογών δεν τόλμησε να ενεργοποιήσει το νόμο αλλά ούτε να πραγματοποιήσει και νέα διασταύρωση ώστε να ανακαλυφθούν οι παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων.


Επίσης οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές «πάγωσαν» και τα πρόστιμα που προορίζονταν στους ιδιοκτήτες οχημάτων που τα κινούν χωρίς να έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Να υπενθυμίσουμε πως στην τελευταία διασταύρωση για τα ανασφάλιστα οχήματα η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2018, δηλαδή 14 μήνες νωρίτερα, αποκαλύφθηκαν 436.653 οχήματα.

Η νομοθεσία ορίζει ότι οι διασταυρώσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο ωστόσο όπως αποδεικνύεται στην Ελλάδα οι νόμοι εφαρμόζονται κατά το δοκούν ασχέτως αν αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα με περιπτώσεις όπου οχήματα ανασφάλιστα εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα.

Πάντως να αναφέρουμε πως υπήρξε μία άτυπη ενημέρωση πως οι διασταυρώσεις για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων θα είχαν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019 ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων να κυκλοφορούν ανενόχλητοι και χωρίς καμία επιβολή προστίμων.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr οι διασταυρώσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι όποτε και θα αναρτηθούν τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων στο Taxisnet.

Οι παραβάτες οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις πρόστιμα είναι:

100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ.

150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω.

200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κ.εκ..

250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 κ.εκ. και άνω

Για την πληρωμή του οφειλόμενου παραβόλου έχει δημιουργηθεί παράβολο από την ΑΑΔΕ για κάθε ΑΦΜ ιδιοκτήτη, το οποίο φέρει τον ίδιο αριθμό με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης.

Επίσης να υπενθυμίζουμε πως στα οχήματα που εντοπίζονται ως ανασφάλιστα, θα αποστέλλεται ειδοποίηση, στο οποίο θα καλείται ο κάτοχος εντός 8 ημερών να πληρώσει το ανάλογο παράβολο και να ασφαλίσει το όχημά του καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα του επιβάλλεται μεγάλο χρηματικό πρόστιμο και πιθανών και αφαίρεση πινακίδων.

Ειδικότερα η νομοθεσία προβλέπει:

-Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.

– Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.

– Χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

-Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ