2019-07-12 10:52:54
Φωτογραφία για «Κίτρινες κάρτες» από διεθνείς οργανισμούς: Η Ελλάδα «στο κόκκινο» λόγω υπερφορολόγησης
Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για την Οικονομία. ΟΟΣΑ: Πρώτη η Ελλάδα σε αυξήσεις φόρων των επιχειρήσεων. «Απορρυθμίσεις» αντί για … μεταρρυθμίσεις βλέπει το ΔΝΤ

Την κατάσταση στην Οικονομία θα εξετάσει σήμερα -σε πλήρη σύνθεση- η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει της συσκέψεως που θα έχει υπό τον Πρωθυπουργό το Σάββατο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, για να σχεδιάσουν τις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες για ψήφιση στην Βουλή.

Την ίδια ώρα, δύο νέες εκθέσεις διεθνών οργανισμών στέλνουν μήνυμα στην Αθήνα να δώσει προτεραιότητα σε μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα ενόψει της ύφεσης που έχει ξεκινήσει ήδη στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Η βασική διαπίστωση για το πού βρίσκεται σήμερα η ελληνική Οικονομία, έρχεται από τον ΟΟΣΑ. Η έκθεση "Tax Foundation" αποκαλύπτει ότι μόνο στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις βρέθηκαν «στο κόκκινο», αφού στην δεκαετία 2008-2018 ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε κατά 5,8%
. Με εξαίρεση την Κύπρο (+2,4%) σχεδόν παντού αλλού στην Ευρώπη οι φόροι επιχειρήσεων μειώνονταν. Η Ελλάδα κατατάσσεται έτσι στην τελευταία θέση (31η) μεταξύ των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ, με την χειρότερη για τις επιχειρήσεις επίδοση. Η διαπίστωση αυτή δικαιολογεί ίσως γιατί η κυβέρνηση επείγεται να περιλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 28% σε 20% και άμεσα το 2020.

Την ίδια στιγμή, «καμπανάκια» ηχούν για τη χώρα μας και στην τελευταία -ενδεχομένως- έκθεση που ανακοινώνει το ΔΝΤ για την πορεία της Ευρωζώνης, πριν η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μετακομίσει από την Ουάσιγκτον στη Φραγκφούρτη τον Οκτώβριο, για να αναλάβει στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε μια εποχή που τα διεθνή κεφάλαια αποσύρρονται από παραγωγικές επενδύσεις και αναζητούν αμυντικές (ομόλογα, χρυσός) το ΔΝΤ στέλνει μηνύματα ανησυχίας στις αγορές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αποτιμώντας αρνητικά την οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο α΄εξάμηνο του 2019.

Όπως επισημαίνει η έκθεση:

οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος (σσ: όπως η Ελλάδα και η Ιταλία) θα πρέπει να ακολουθήσουν μια συνετή πορεία σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής, ακόμη και αν η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί. Όσες διαθέτουν δημοσιονομικό χώρο (σσ: η Αθήνα το δαπάνησε ήδη πριν καν προκύψει φέτος για προεκλογικές παροχές) πρέπει να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος δανεισμού για επενδύσεις που ενισχύουν την Ανάπτυξη, μειώνοντας και τα μεγάλα υπερπλεόνάσματα.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ