2019-07-12 12:42:36
Φωτογραφία για Λέσβος: Ξεριζώθηκε από τον αέρα ο πλάτανος σύμβολο της προσφυγικής κρίσης
Ο γεροπλάτανος στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς στη βόρεια Λέσβο, δεν άντεξε τις ριπές του Βοριά το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη

Το δένδρο σύμβολο της προσφυγικής κρίσης στη διάρκεια της διετίας 2015-2016, ο γεροπλάτανος στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς στη βόρεια Λέσβο, δεν άντεξε τις ριπές του Βοριά το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη. Μεγάλο μέρος του υπεραιωνόβιου δένδρου έσπασε, με τον κορμό του να σχίζεται στη μέση και να ξεριζώνεται.

Ο πλάτανος στη Σκάλα Συκαμιάς, με τον υπαίθριο χώρο που τον περιβάλλει να έχει ονοματοδοτηθεί από την ύπαρξη του δένδρου που στην κουφάλα του λειτουργούσε στο παρελθόν καφενείο, έγινε το σύμβολο του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του πολέμου της Συρίας.

Αποτέλεσε δε σημείο αναφοράς για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που με τις πλαστικές τους βάρκες κατευθύνονταν στην ακτή που σηματοδοτούσε το δένδρο αυτό.

Έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο από την δομή των αλληλεγγυών «platanos refugee solidarity» που λειτούργησε επί μεγάλο διάστημα στη σκιά του, ενώ στο παγκάκι δίπλα στη ρίζα του κάθισαν οι εμβληματικές γιαγιάδες της Συκαμιάς, υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ