2019-07-13 09:55:12
Φωτογραφία για Κώστας Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη να ανασυγκροτήσει τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να οικοδομήσει ξανά τις σχέσεις του με την κοινωνία» δηλώνει ο Κώστας Ζαχαριάδης για την επόμενη ημέρα του προοδευτικού χώρου, μιλώντας στο Νews 24/7.

«Ο Ελληνικός λαός έδειξε ότι και μας πιστεύει και μας εμπιστεύεται. Προφανώς και δεν συγχώρεσε τα λάθη μας, αλλά μας δίνει το περιθώριο και την ευκαιρία που χρειαζόμαστε, σαν ο μοναδικός φορέας ελπίδας της Προοδευτικής Παράταξης. Σε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης οφείλουμε να χτίσουμε μια νέα μεγάλη κοινωνική συμμαχία» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην Διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει:

«Ο ρόλος που μας έδωσε ο λαός δεν ήταν απλώς αυτός του ισχυρού πόλου της αριστεράς, ούτε απλώς θεσμικά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά του πολιτικού και κοινωνικού φορέα, ο οποίος οφείλει και έχει την ευθύνη να ανασυγκροτήσει τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, χωρίς αποκλεισμούς, ιδεοληψίες και πολιτικά σύνδρομα. Πάνω σε αυτό, και πάνω στα επιτεύγματα της κυβέρνησης Τσίπρα ''χτίζουμε'' την επόμενη μέρα».


Ερωτώμενος για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Ζαχαριάδης αναφέρει με νόημα πως «επιβάλλεται να είναι ένα συνέδριο πλήρους αντιστοίχισης του εκλογικού, του κοινωνικού, του πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με τον κομματικό μας φορέα που μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει να εκφράσει το όλο της προοδευτικής παράταξης στη χώρα. Μέχρι το συνέδριο μπορούμε να δουλέψουμε στο ζήτημα της διεύρυνσης, αλλά κυρίως της εμβάθυνσης». 

«Η Αριστερά είναι λιγότερο ή περισσότερο ''αριστερή'' ανάλογα με τα αποτελέσματα που παράγει, όχι στη θεωρεία αλλά στην πράξη. Η νέα Αριστερά του μέλλοντος χρειάζεται συμμαχίες, πρόγραμμα και στρατηγική, αυτό νομίζω είναι το σχέδιο που όλοι μαζί υπηρετούμε στο κόμμα» επισημαίνει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει πως «Το να «διαβάζεις» τις ανάγκες της κοινωνίας δεν αποτελεί μετάλλαξη. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που δεν ευδοκίμησαν τα σενάρια της στρατηγικής ήττας της Αριστεράς».

Τέλος, σημειώνει πως «η ανανέωση είναι στοιχείο υπαρξιακό, στοιχείο εξέλιξης για τα αριστερά και προοδευτικά κόμματα. Η σύμπλευση παλαιότερων και νεότερων στελεχών είναι, εκτιμώ, το ιδανικό ''πάντρεμα'' για μια μεγάλη, δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τι έκαναν λάθος κυβέρνηση Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα στις εκλογές κ. Ζαχαριάδη;

Να ξεκινήσουμε από τα καλά. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη και είμαστε περήφανοι για αυτήν. Με τις εκλογές της 7 Ιουλίου έκλεισε ένας πολύ σημαντικός πολιτικός κύκλος. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, βελτιώσαμε αισθητά όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες, σταθεροποιήσαμε την οικονομία και την βάλαμε στο δρόμο της ανάκαμψης, προωθήσαμε προοδευτικά νομοσχέδια στον χώρο των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Είμαστε περήφανοι για αυτά που αυτό το διάστημα πετύχαμε.

Στο λάθος τώρα. Δεν ήταν ένα. Λάθη κάναμε πολλά, και για λόγους κυβερνητικής απειρίας και για λόγους προσκόλλησης σε στερεότυπα που μας έφεραν σε συγκρούσεις πολλές φορές και με την κοινή γνώμη συνολικά και με τους πολίτες που πίστεψαν σ΄ εμάς. Δεν δημιουργήσαμε δεσμούς με την κοινωνία εκτός των βασικών πολιτικών δεσμεύσεων μας. Αργήσαμε να μιλήσουμε για τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και αυτό φάνηκε περισσότερο στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές.

Ωστόσο, ο Ελληνικός λαός έδειξε ότι και μας πιστεύει και μας εμπιστεύεται. Προφανώς και δεν συγχώρεσε τα λάθη μας, αλλά μας δίνει το περιθώριο και την ευκαιρία που χρειαζόμαστε, σαν ο μοναδικός φορέας ελπίδας της Προοδευτικής Παράταξης. Σε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης οφείλουμε να χτίσουμε μια νέα μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Διατηρήσαμε ψηλά τις δυνάμεις μας, καταφέραμε να εμφανίσουμε μια εντυπωσιακή εκλογική συσπείρωση, ειδικά μετά την ήττα των ευρωεκλογών, πετύχαμε ένα ποσοστό μόλις 3,9% κάτω από το ποσοστό των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

Ο ρόλος που μας έδωσε ο λαός δεν ήταν απλώς αυτός του ισχυρού πόλου της αριστεράς, ούτε απλώς θεσμικά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά του πολιτικού και κοινωνικού φορέα, ο οποίος οφείλει και έχει την ευθύνη να ανασυγκροτήσει τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, χωρίς αποκλεισμούς, ιδεοληψίες και πολιτικά σύνδρομα. Πάνω σε αυτό, και πάνω στα επιτεύγματα της κυβέρνησης Τσίπρα «χτίζουμε» την επόμενη μέρα.

Συνυπογράφετε τις απόψεις ότι υπήρξαν και συμπεριφορές στελεχών σας που προκάλεσαν τους πολίτες; Συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ήθος της αριστεράς;

Η Κυβερνητική εξουσία και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτούς που πέρασε η χώρα, πολλές φορές οδηγεί ορισμένα στελέχη και λόγω απειρίας σε λάθος επικοινωνιακά μηνύματα. Υπήρξαν στιγμές που δεν ακούσαμε όσο έπρεπε ή όσο δυνατά έπρεπε τη φωνή των πολιτών. Ενδεχομένως δεν είχαμε και την αίσθηση αλλά και την εμπειρία πεπερασμένου πολιτικού χρόνου. Πρέπει να κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό των πεπραγμένων σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο εκτιμώ ότι η συνολικά εικόνα που είχαμε και ως κυβέρνηση και ως κόμμα ήταν σε συνέπεια με τις πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές και αναφορές. Κυβερνήσαμε με ήθος, με κεντρικό ζητούμενο την προστασία των κοινωνικών συμφερόντων και της αποδέσμευσης της χώρας από τα δεσμά των μνημονίων. Μην ξεχνάτε όμως ότι αντιμετωπίσαμε εκτός από τη θεσμική και μια μη θεσμική Αντιπολίτευση που από το 1 εξάμηνο των εκλογών του 2015, απαιτούσε νέες εκλογές. Πίεζε αφόρητα και πολλές φορές εκτός πραγματικής δημοκρατικής νομιμοποίησης ,θέλοντας να υπηρετήσει τη γραμμή, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μία Αριστερή παρένθεση.

Γιατί το κόμμα σας έμεινε τόσο καιρό, ιδίως μετά το ’15 που ήρθε στην εξουσία, «κλειστό» στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων; Μήπως, πέραν τυχόν αντικειμενικών λόγων, «συνέβαλαν» και οι μηχανισμοί;

Αυτά τα 4,5 χρόνια, το κυβερνητικό έργο, το έργο δηλαδή για τη χώρα και τους Έλληνες ήταν συντριπτικά σημαντικότερο και ουσιαστικότερο, κατά τη γνώμη μου, από το έργο που έγινε, και μπορούσε να γίνει, αντικειμενικά, στο κόμμα. Μηχανισμοί και κομματική γραφειοκρατία υπάρχουν σε όλα τα κόμματα του κόσμου, υπήρχαν και σ΄ εμάς και εν μέρει θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ο δημοκρατικός τους έλεγχος, η διαφάνεια και η λογοδοσία, είναι ζητούμενα συνεχή για κάθε δημοκρατικό ανοιχτό κόμμα της Αριστεράς, σε κάθε προοδευτικό πολιτικό σχηματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να οικοδομήσει ξανά τις σχέσεις του με την κοινωνία. Με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια, με συγκεκριμένη και συνεπή πολιτική δράση, με σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο και με την εμπειρία της διακυβέρνησης που μας έχει κάνει σοφότερους και ικανότερους, πρέπει να πορευτούμε στην επόμενη μέρα. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, πρέπει να ανοίξουμε ουσιαστικά στην κοινωνία, να προχωρήσουμε ακόμα σε πολιτική στελέχωση με κριτήριο τις ικανότητες και να μην χάσουμε την καθημερινή επαφή με τους πολίτες.

Και τώρα; Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνική βάση πρέπει να γίνει άμεσα; Στο Συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να οδηγηθεί με νέα μέλη;

Επιβάλλεται να είναι ένα συνέδριο πλήρους αντιστοίχισης του εκλογικού, του κοινωνικού, του πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με τον κομματικό μας φορέα που μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει να εκφράσει το όλο της προοδευτικής παράταξης στη χώρα. Μέχρι το συνέδριο μπορούμε να δουλέψουμε στο ζήτημα της διεύρυνσης, αλλά κυρίως της εμβάθυνσης. Να ενσωματώσουμε τη συσσωρευμένη εμπειρία και δράσης μας αυτά τα χρόνια, και να την μετουσιώσουμε σε απτή πολιτική και προγραμματική δράση. Η πορεία μέχρι το συνέδριο είναι σημαντική, αλλά και στο ίδιο το συνέδριο θα πρέπει να κάνουμε ένα απολογισμό για το τι πετύχαμε μέχρι τώρα, που κάναμε λάθη, που διστάσαμε ή κάναμε λάθος εκτιμήσεις, και να διαμορφώσουμε την ατζέντα και το πλάνο για την επόμενη μέρα.

Προοπτικά, κατά τη γνώμη σας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα πρέπει ακόμα και να ενοποιηθεί σε ένα κόμμα;

Στο μυαλό μου είναι απλό, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, πρέπει να αντιστοιχηθεί με τους ψηφοφόρους του και να υπερασπιστεί τις κοινές μας Αρχές και Αξίες. Στην πράξη βεβαίως οργανωτικά, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά, αν συμφωνήσουμε όμως τι θέλουμε να κάνουμε, θα βρούμε τον τρόπο και να το κάνουμε. Όλοι μας, συλλογικά και ατομικά, πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστεί σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Οφείλουμε καθημερινά με δημιουργικό τρόπο, να είμαστε παρόντες και παρούσες για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας, της κοινωνικής πλειοψηφίας και να διευρύνουμε τις κοινωνικές κατακτήσεις των πολιτών.

Σε όσους, στο εσωτερικό του κόμματός σας, ισχυρίζονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πρωτίστως να προστατεύσει το «αριστερό του πρόσωπο», τι απαντάτε;

Η Αριστερά είναι λιγότερο ή περισσότερο ''αριστερή'' ανάλογα με τα αποτελέσματα που παράγει, όχι στη θεωρεία αλλά στην πράξη. Η νέα Αριστερά του μέλλοντος χρειάζεται συμμαχίες, πρόγραμμα και στρατηγική, αυτό νομίζω είναι το σχέδιο που όλοι μαζί υπηρετούμε στο κόμμα. Είμαστε ένα κόμμα της ευρύτατης Αριστεράς, με προέλευση και ραχοκοκκαλιά τις ιδέες της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, εκφράζοντας παράλληλα κι ένα σημαντικό μέρος της σοσιαλδημοκρατίας και των ανθρώπων της κεντροαριστεράς. Είμαστε ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα του 31,5%. Είμαστε ο Ελληνικός προοδευτικός πόλος και πυλώνας του πολιτικού μας συστήματος, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη και οπισθοδρομική Ν.Δ. 

Πάνω σε αυτή την πολιτική πλατφόρμα θα δουλέψουμε σε αυτήν θα αναπτύξουμε την πολιτική μας δράση το επόμενο διάστημα από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς όφελος της χώρας και των πολιτών. Το να «διαβάζεις» τις ανάγκες της κοινωνίας δεν αποτελεί μετάλλαξη. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που δεν ευδοκίμησαν τα σενάρια της στρατηγικής ήττας της Αριστεράς. Ο κόσμος που μας στήριξε θέλει από εμάς να προχωρήσουμε δυναμικά και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά του. Κι αυτό θα κάνουμε. Να αντιστοιχηθούμε επιτέλους με ότι γίνεται σε ολόκληρη την προοδευτική Ευρώπη. Ο διάλογος Αριστερών, Σοσιαλιστών και Οικολόγων, είναι υπαρκτός και συνεχής.

Για πολλούς, η ανανέωση στα ηγετικά κλιμάκια, είναι όρος ύπαρξης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνείτε; Και υπάρχουν νέα στελέχη για να επωμισθούν βαριά καθήκοντα;

Η ανανέωση είναι στοιχείο υπαρξιακό, στοιχείο εξέλιξης για τα αριστερά και προοδευτικά κόμματα. Η σύμπλευση παλαιότερων και νεότερων στελεχών είναι, εκτιμώ, το ιδανικό «πάντρεμα» για μια μεγάλη, δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νews 24/7

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ