2019-07-14 11:51:35
Φωτογραφία για Ευαγγελισμός: Γολγοθάς για γιατρούς και πολίτες
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

«Νιώθουμε ότι παλεύουμε μόνοι μας». Με αυτή τη φράση γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» περιέγραψαν στον νέο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τη γενική εφημερία ενός εκ των μεγαλύτερων νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ο κ. Κικίλιας μετέβη αιφνιδιαστικά προχθές τα μεσάνυχτα στα επείγοντα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και συνομίλησε με πολίτες που περίμεναν για να εξεταστούν αλλά και το προσωπικό, «εγκαινιάζοντας» με τον τρόπο αυτό κύκλο επισκέψεων σε μονάδες υγείας της χώρας. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του τμήματος επειγόντων περιστατικών του «Ευαγγελισμού» αναφέρθηκαν στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να εξετάσουν εκατοντάδες πολίτες σε κάθε εφημερία, εστιάζοντας στις ελλείψεις υλικών και κυρίως προσωπικού και εξοπλισμού που έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Στις πολλές ώρες αναμονής εστίασαν και τη δική τους κριτική οι πολίτες, οι οποίοι ζήτησαν από τον νέο υπουργό καλύτερες συνθήκες περίθαλψης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, η αναμονή στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού» κυμαίνεται από περίπου 2 ώρες για ένα απλό περιστατικό για το οποίο θα χρειαστούν απλώς αιματολογικές εξετάσεις, έως και δέκα ώρες για περιστατικά που απαιτούν κλινική εκτίμηση από πολλές ειδικότητες, αλλά και πολλές εξετάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στον «Ευαγγελισμό» υπάρχουν δύο αξονικοί τομογράφοι, αλλά μόνο ένας λειτουργεί κατά την εφημερία –γεγονός που αυξάνει τον χρόνο αναμονής για τους ασθενείς– κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. Και αυτά όταν το συγκεκριμένο νοσοκομείο δέχεται μεγάλη πίεση από πολίτες, ως αποτέλεσμα της «καλής του φήμης», αλλά και της χρόνιας ανεπάρκειας των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να καλύψουν τις ανάγκες. Σε κάθε γενική εφημερία τα επείγοντα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» δέχονται από 1.000 έως 1.800 ασθενείς, εκ των οποίων 200-250 εισάγονται για νοσηλεία.

Ο κ. Κικίλιας με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του δήλωσε ότι θα «γυρίσει» όλες τις δομές υγείας της χώρας για να μάθει από το ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό –«τους μικρούς ήρωες του συστήματος υγείας που εφημερεύουν, προσέχουν τους ασθενείς, προσφέρουν» όπως είπε χαρακτηριστικά– για τα προβλήματα του ΕΣΥ. «Θέλουμε οι επισκέψεις να μεταφράζονται και σε πρακτικά μέτρα βελτίωσης του ΕΣΥ», σχολίασε στην «Κ» ο κ. Σιώρας μιλώντας και ως μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς. Οπως ο ίδιος αναφέρει, τα βασικότερα προβλήματα σήμερα των νοσοκομείων είναι η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, αλλά και η ανύπαρκτη ουσιαστικά οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πλειονότητα των ασθενών που προσέρχονται στα νοσοκομεία
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ