2019-07-14 14:01:01
Φωτογραφία για Επιχειρήσεις δισεκατομμυρίων που ξεκίνησαν από… αποθήκες
 Ξεκίνησαν από το μηδέν και σήμερα είναι τα «αστέρια» του επιχειρηματικού κόσμου Τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγαν πως επενδύοντας 538 δολάρια θα είχατε την ευκαιρία να

δημιουργήσετε μια επιχείρηση, τα έσοδα της οποίας θα φτάσουν να προσεγγίζουν τα 40 δισ. δολάρια; Πιθανότατα να γελούσατε και να θεωρούσατε τρελό αυτόν που σας το πρότεινε! Και όμως! Αν συνέβαινε αυτό η HP δεν θα είχε ποτέ γεννηθεί.

Αυτός και μερικοί ακόμα παγκόσμιοι κολοσσοί ξεκίνησαν κυριολεκτικά από το μηδέν, από μια πανέξυπνη ιδέα δίχως όμως την παραμικρή προοπτική υλοποίησης. Φιλόδοξοι άνθρωποι και οραματιστές πόνταραν στην ιδέα τους, δουλεύοντας πάνω σε αυτήν, μέσα σε ασήμαντες αποθήκες και γκαράζ που όμως έμελλε να γράψουν ιστορία.

Το 2017 η περιουσία του Τζεφ Μπέζος άγγιξε τα 90 εκ. δολάρια. Όταν το 1995 μπήκε στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει από το Σιάτλ στη Νέα Υόρκη του συνέβη κάτι μακράν καλύτερο από το να κερδίσει το λαχείο. Συνέλαβε την ιδέα της amazon. Αυτός ο τύπος δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα χαρισματικός. Έκανε όμως κάτι που λίγοι θα αποτολμούσαν. Εγκατέλειψε την σίγουρη δουλειά του και δανειζόμενος χρήματα από φίλους και συγγενείς ίδρυσε την amazon στο γκαράζ του σπιτιού του, με μοναδικό υπάλληλο τον -γεμάτο φιλοδοξίες και όνειρα- εαυτό του.


Οι λίγο μεγαλύτεροι ίσως θυμάστε ακόμα εκείνα τα πρώτα χρόνια του διαδικτύου. Τότε που κάθε έρευνα απαιτούσε αμέτρητες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Δυο απόφοιτοι του Στάνφορντ, ο Λάρι Πέιτζ και Σέρτζει Μπριν, με αφορμή τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την εκπόνηση των διατριβών τους αποφάσισαν πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Και τελικά δεν άλλαξαν μόνο αυτό, αναδιαμόρφωσαν στην πραγματικότητα ολόκληρο τον κόσμο, ιδρύοντας την google στο δικό τους νοικιασμένο γραφείο- γκαράζ στην Καλιφόρνια.

Το 1923, o Walt Disney εγκατέλειψε την καριέρα του σκιτσογράφου και μαζί με τον αδερφό του συγκέντρωσαν 500 δανεικά δολάρια. Κατασκεύασαν μια κάμερα στο γκαράζ ενός θείου τους, με σκοπό να δημιουργήσουν κινούμενα σχέδια. Εκεί, γυρίστηκε η πρώτη ταινία της Disney και τα υπόλοιπα είναι πια ιστορία Στα τέλη της δεκαετίας του 60 ο 14χρονος Στιβ Τζομπς και ο 19χρονος Στιβ Βόσνιακ, κλεισμένοι ατελείωτες ώρες στο γκαράζ της οικογένειας Τζομπς, όπου έστησαν με δανεικά χρήματα το εργαστήριό τους και υπό τις μελωδίες των Beatles ονειρεύτηκαν την δημιουργία ενός προσωπικού υπολογιστή. Το όνειρο πήρε σάρκα, οστά και όνομα… Apple one. Από αυτό το αρχετυπικό δημιούργημα τους κατάφεραν να πουλήσουν μόλις 50 κομμάτια. Με χρήματα επενδυτών γεννήθηκε ο Apple 2 το 1978. Δήλωσε κάποτε ο Τζομπς πως άξιζε 1 εκατ. στα 23 του, περισσότερο από δέκα στα 24 και πάνω από 100 στα 25. Η εξέλιξη της Apple ήταν ραγδαία και παρά το γεγονός ότι έφτασε κάποτε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρήκε ξανά τον δρόμο της και πέρασε στην δεύτερη χρυσή της εποχή.

Η λίστα με τις κολοσσιαίες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από γκαράζ και αποθήκες ή καλύτερα από ένα όραμα και μια ακατανίκητη επιθυμία για διάκριση είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο ίσως φαντάζεστε. Ανάλογη άλλωστε είναι και η ιστορία της Microsoft, της lotus, της mattel και της Harley Davidson.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ