2019-07-14 17:00:09
Φωτογραφία για Οι ημερομηνίες - κλειδιά του Αυγούστου
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι επαφές με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και η «ετυμηγορία» των οίκων αξιολόγησης συμπεριλαμβάνονται στα κρίσιμα «ραντεβού» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη εντός του Αυγούστου. Επόμενος σταθμός, το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Φιλοαναπτυξιακή πολιτική, ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και δημιουργία θέσεων εργασίας συνθέτουν το βασικό «τρίπτυχο» της νέας κυβέρνησης.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η δημοσιονομική αποτύπωση του τρέχοντος και του επόμενου έτους βρέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, συζητήθηκε και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να έχει κατατεθεί έως τα τέλη Ιουλίου. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, με έμφαση στις επιχειρήσεις και τα μικρομεσαία νοικοκυριά και αναμένεται να ψηφισθεί στη Βουλή πριν από τις 10 Αυγούστου.


Στη σύσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς και οι μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιουλίου, καθώς και τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM), Κλάους Ρέγκλιγκ, και με εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών την επόμενη εβδομάδα. Εξάλλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, διακρίνει περιθώρια συμβιβασμού για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώθηκε ότι η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι «η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας».

Πέραν του φορολογικού νομοσχεδίου, εντός του Αυγούστου αναμένεται και η «ετυμηγορία» του οίκου Fitch Ratings για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Η έκθεση του οίκου και η προσδοκώμενη αναβάθμιση αναμένεται στις 2 Αυγούστου. Η Fitch κατατάσσει την ελληνική οικονομία στη βαθμίδα ΒΒ-. Τον Μάρτιο είχε έλθει η διπλή αναβάθμιση από τον οίκο Moody's στην κατηγορία Β1 από Β3, ενώ ο οίκος S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα Β+. Εντός του Αυγούστου και συγκεκριμένα στις 23 του μηνός αναμένεται και η αξιολόγηση της Μοοdy's.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι το Eurogroup στις 13ης Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ