2019-07-16 10:35:26
Φωτογραφία για Η σημερινή Άλωση και αλλοίωση της Σαμαρίνας Γρεβενών ...
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ

Η Σαμαρίνα (περ.50 χλμ. από τα Γρεβενά) ήταν ένα από τα πιο

ονομαστά βλαχοχώρια των Ελλήνων της Β. Πίνδου, στα όρια Μακεδονίας-Ηπείρου Η μοναδική ελληνική κώμη κτισμένη σε υψόμετρο περίπου 1.600 μ. Δεν υπάρχει κώμη στην Ελλάδα (αλλά και στα Βαλκάνια) κτισμένη σε μεγαλύτερο υψόμετρο!

Με κατοίκηση 70.000 χρόνων!!!

Απ’ εδώ κίνησαν τα «Παιδιά της Σαμαρίνας» να λάβουν μέρος στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι, για να θρυληθούν από την λαϊκοδημοτική μούσα! Απ’ εδώ βγήκε μια περίφημη σχολή Αγιογραφίας (των«Σαμαριναίων ζωγράφων»), που κατέκλυσαν και ζωγράφισαν όλα τα Βαλκάνια!!!

Κάποτε είχε πληθυσμό 3.000 κατοίκων, που το καλοκαίρι φτάνει τους 15.000 (αυτό ακόμη και τώρα), όταν γίνεται το «Πάσχα των Σαμαριναίων», το αντάμωμά τους, όπου χορεύουν τον «μεγάλο» χορό (ή τσιάτσιο), στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Μεγάλης Παναγιάς, όπου και το πεύκο-θαύμα της φύσης, που έρχονται να το θαυμάσουν βοτανολόγοι απ’ όλον τον κόσμο!


Το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του Σμόλικα (2.637 μ.)…έχει καταπέσει!

Όπως και αυτό που οδηγεί (5 ώρες πεζή) στις Δρακόλιμνες του Σμόλικα!!!

Όπως και αυτό που οδηγεί στην περίφημη Βάλια Κίρνα (Κοιλάδα του Διαβόλου), με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες της (ένας μάλιστα ύψους40 μ.)!!!

Κι όμως, τα μονοπάτια αυτά έφερναν πολλούς περιπατητές στην περιοχή…

Στην έκτασή της (110.000 στρ.) έβοσκαν…70.000 αιγοπρόβατα και βοοειδή!

Ήταν εντευκτήριο κυνηγών.

Και καλοφαγάδων…

Κρέατα ελευθέρας βοσκής-αληθινή βιολογική κτηνοτροφία…

Κέντρο για να επισκεφθεί κανείς την Βάλια Κίρνα,

την Βάλια Κάλντα,

τα πετρογέφυρα του Βενέτικου,

το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας…

Σήμερα, στην ανομοιόμορφη κεντρική πλατεία δεν θα ιδείς τους θυμόσοφους φουστανελλοφόρους γέροντες βλάχους Έλληνες, που κάθουνταν γύρω από την μεγαλόπρεπη καρυδιά και σχολίαζαν τα πάντα, με το γνωστό πηγαίο χιούμορ τους…

Αντ’ αυτών θα ιδείς…«μετανάστες» να περιφέρονται απ’ όλες τις…φυλές: ΑπόΣυρία (αλλά και μη εμπόλεμες ζώνες: Αφγανιστάν, Ιράν, Μαρόκο, Σουδάν!!!)…

Τους «μετέφερε» εκεί η Ύπατη Αρμοστεία (ΟΗΕ), χωρίς να τους…ρωτήσει!

Και το κυριότερο χωρίς να ρωτήσει τους φιλήσυχους ανυποψίαστους εντόπιους…

Και το χειρότερο: Είναι 200-300, σε σύνολο... 40 μονίμων κατοίκων της Σαμαρίνας (σε όλον τον νομό Γρεβενών υπολογίζονται σε 3.000, αν και…κανείς δεν ξέρει…«επισήμως» τον…ακριβή πληθυσμό τους, σε σύνολο 20.000 Γρεβενιωτών!!!)…

Έχουν κατακλύσει τα καλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής!!!

Δεν βρίσκεις δωμάτιο εξ αιτίας τους! Οι λίγοι (ξενοδόχοι) τρίβουν τα χέρια τους. Βγάζουν έτσι λένε τα δάνειά τους. Αλλά οι πολλοί ενοχλούνται και προβληματίζονται. Οι «μετανάστες» (αν και μουσουλμάνοι), πίνουν και μεθούν, ενώ κρούσματα καυγάδων και κλοπών δεν άργησαν να φανούν… Τα βράδια χορεύουν και γλεντάνε στην «διαπασών»!.. Μέσ’ στην θλίψη!.. Έτσι, φαίνεται, «θρηνούν» την…εμπόλεμη πατρίδα τους… Στην Σαμαρίνα δεν μπορείς να…κοιμηθείς απ’ την φασαρία τους!..

Αλλά, η Σαμαρίνα δεν έχει αστυνομικό τμήμα!!!

Και δεν είναι μόνο αυτό:

Η Σαμαρίνα δεν έχει ΚΤΕΛ!!!..

Η Σαμαρίνα δεν έχει ΑΤΜ!!!..

Η Σαμαρίνα δεν έχει βενζινάδικο!!! Η Σαμαρίνα δεν έχει ασθενοφόρο, ιατρό, ιατρείο, φαρμακείο!!!...

Η Σαμαρίνα δεν έχει σχολείο!!!...(Θα έχει όμως σε λίγο σχολείο για τα…μεταναστόπουλα)…

Στην Σαμαρίνα δεν φτάνουν εφημερίδες!...

Η Σαμαρίνα δεν έχει καν δρόμο!!!... «Συνδέεται» με μια…προχειράσφαλτο - προχειροκατασκεύασμα… χωρίς διαγράμμιση… γεμάτη λακκούβες… τρύπες… μπαλώματα, που σε πολλά σημεία έχει καταπέσει, χωρίς καν να προειδοποιείται ο οδηγός!!!

«Ό,τι κτίσθηκε με αγώνες και θυσίες στην Σαμαρίνα, για να γίνει τουριστικός προορισμός και θέρετρο (χειμώνα-καλοκαίρι) γκρεμίστηκε σε δυο βράδια» μου είπαν…

«Παιδιά της Σαμαρίνας, γιατ’ είστε λερωμένα»;;;

Θα επανέλθω...

ΠΗΓΕΣ: Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

"Κόντρα-News", 14.7.2019
aetos-grevena
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ