2019-07-16 12:00:17
Φωτογραφία για Ρόδος: Η χρυσή εντεκάδα του καλοκαιριού
Οι μαγικές διαδρομές της Μεσαιωνικής Πόλης, πίσω από τα ψηλά τείχη, κόβουν την ανάσα.

Με πολλά νέα πεντάστερα και premium all inclusive ξενοδοχεία να δίνουν νέο νόημα στην πάλαι ποτέ ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, μια εξελισσόμενη γαστρονομική σκηνή που φέρνει στο προσκήνιο την ξεχασμένη παράδοση, ένα κύμα επενδύσεων στον Νότο αλλά και μια πιο μυστική δυτική πλευρά, η Ρόδος διεκδικεί ξανά το ενδιαφέρον μας.

1. Η πύλη της απόλαυσης

Κάθε φορά οι πολύπλοκες μαγικές διαδρομές της Μεσαιωνικής Πόλης, πίσω από τα ψηλά τείχη, σου κόβουν την ανάσα. Από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και την Οδό των Ιπποτών που επιβάλλονται άμεσα με το μεγαλείο τους μέχρι το χάζι στην οδό Σωκράτους και τα υπέροχα οθωμανικά μνημεία, δεν χορταίνεις να την περπατάς. Για φαγητό θα καθίσετε σε φημισμένα ψαρο-εστιατόρια όπως ο «Αλέξης»και ο «Ντινόρης» ή στο «Πιζάνιας - The sea star» (2241022117) για μικρόψαρα πάνω σε μια πλατεΐτσα-πέρασμα αλλά και σε fancy στέκια όπως το χειροποίητο «George and Maria art of falafel» (2241022282) με τις ωραίες τοιχογραφίες και το fusion «Συσσίτιο» στον ατμοσφαιρικό χώρο του εντυπωσιακού πτωχοκομείου (ιμαρέτ) που ίδρυσε το 1522 ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.


2. Πεντάστερη φιλοξενεία

Το «Rodos Palace» έχει ταυτιστεί με την πολυτελή διαμονή.

Το ολοκαίνουργιο «Lindos Grand Resort & Spa» στα Βλυχά, που ήρθε να προστεθεί στο περσινό αδελφό «Gennadi Grand Resort» στο Γεννάδι, είναι μόνο δύο από τα νέα resorts του Νότου. Ονόματα ταυτισμένα με την πολυτελή διαμονή το επιβλητικό «Rodos Palace» και το μοντέρνο «Sheraton Rhodes Resort» στην Ιξιά, το κομψότατο «Aqua Grand Exclusive Deluxe Resort» στη Λίνδο, το adults only «Atlantica Imperial Resort & Spa Sensimar» στα Κολύμπια.

Το adults only «Atlantica Imperial Resort & Spa Sensimar» στα Κολύμπια.

Δυνατά παίζουν ακόμη το φουτουριστικό «Elysium Resort & Spa» στην Καλλιθέα, το «Lindian Village» μέσα σε ονειρεμένους κήπους στη Λάρδο και το grand hotel «Grande Albergo delle Rose» στη Νέα Πόλη.

3. Στα βήματα των Ιταλών

Οι Θέρμες (Πηγές) Καλλιθέας είναι από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της Ιταλοκρατίας.

Η περίοδος της Ιταλοκρατίας έχει δωρίσει στη Ρόδο μερικά από τα ομορφότερα τοπόσημά της και οι Θέρμες (Πηγές) Καλλιθέας, έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Λομπάρντι το 1929, είναι από τα πιο εμβληματικά. Θα πιείτε έναν καφέ στο κυλικείο με θέα στους οργανωμένους για μπάνιο κολπίσκους κάτω από τις Πηγές, σαν να παίζετε σε virtual ριμέικ της ταινίας «Το Δόλωμα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Αν γοητευτείτε από τη μεσοπολεμική αύρα, συνεχίστε με μια εκδρομή στο Καμποκιάρο (Ελεούσα), χωριό-φάντασμα σήμερα, που χτίστηκε κι εποικίστηκε από Ιταλούς γύρω από ένα σανατόριο. Σκηνικό θεατρικό, απόκοσμη ατμόσφαιρα και μια τεχνητή λίμνη που υδροδοτείται από πηγή και όπου επιβιώνει παραδόξως το γκιζάνι, ένα ψαράκι του γλυκού νερού που ζει μόνο στη Ρόδο και απειλείται με εξαφάνιση.

4. Ατμοσφαιρικές νύχτες

Το «Dali extraordinary art bistrot» με τη θαλασσινή θέα.

Οι νύχτες στο «Macao» (6936400305) με κοκτέιλ στην αυλίτσα δίπλα στο Γενί Χαμάμ έχουν ατμόσφαιρα, ενώ ο καταπράσινος κήπος του «Socratus garden»(2241062100) με τρεχούμενο νερό κι έναν... παπαγάλο στην υποδοχή μάς περιμένει με πολλά κοκτέιλ κι εκθέσεις. Στη Νέα Πόλη, κλασικό προορισμό για ποτό, hot αυτήν τη στιγμή είναι το jazz «The last butler» (2241038981), το «Dali extraordinary art bistrot» (2241026926) με θαλασσινή θέα και το classy «Flaws High End Bar» (6948042154) με value for money κοκτέιλ.

Το «Dali extraordinary art bistrot» ξεχωρίζει.

Κατεβαίνοντας νότια, σημειώστε το ατμοσφαιρικό «El Gusto House of spirits»(6938422064) με κοκτέιλ και χάζι στον κεντρικό δρόμο του Αρχάγγε­λου, το στιλάτο «Lythos cocktail & drink club» (2244047424) στο Κιοτάρι με θέα θάλασσα, ωραία κοκτέιλ και ναργιλέδες και το «Γαλάζιο beach bar restaurant» (2241085148) πάνω στην άμμο στο Φαληράκι. Για ξενύχτια στη Λίνδο ξεχωρίζει το ιστορικό rock bar «Socrates», σε ένα από τα πιο όμορφα λινδιακά καπετανόσπιτα (2244031380), όπου έχουν εμφανιστεί θρυλικά συγκροτήματα, ενώ το open air summer club «Αμφιθέατρο» (6936151610) φιλοξενεί διάσημους DJs από όλο το κόσμο καθώς κι Έλληνες τραγουδιστές.

5. Fine Dining

Το «Five Senses - Art Kouzina» παρουσιάζει μοντέρνα πιάτα με ισχυρές επιρροές από τη ροδίτικη κουζίνα.

To χρυσοσκουφάτο «Noble Gourmet Restaurant» στο ξενοδοχείο «Elysium» στην Καλλιθέα αποδίδει με μοντέρνο πνεύμα την παραδοσιακή κουζίνα από τους σεφ Γιώργο Τρουμούχη και Σταμάτη Μισομικέ, σε ένα δείπνο-εμπειρία. Στο «Rodos Palace» κλασική αξία αποτελεί το ιστορικό fine dining εστιατόριο «12 Νησιά», ενώ από τη γευστική παλέτα του «Sheraton Rhodes Resort» ξεχωρίζουν το μοντέρνο ελληνικό, όνομα και πράγμα, «Thea» και το μεσογειακό «Mediterraneo».

Ο σεφ Σταύρος Κουστένης δημιουργεί μια σύγχρονη, φρέσκια ελληνική κουζίνα με αναφορές σε τοπικά εδέσματα στο «César».

Ο «Μαυρίκος», σε μια όμορφη αυλή με ιταλικές αρχιτεκτονικές αναφορές στη Λίνδο, εκπαιδεύει τους ουρανίσκους στο DNA της ροδίτικης κουζίνας με το απαράμιλλο προσωπικό του ύφος, που του χάρισε και φέτος Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Επίσης βραβευμένα φέτος στον ίδιο θεσμό το ρομαντικό «César» (2244031410) στη Λίνδο, όπου ο σεφ Σταύρος Κουστένης δημιουργεί μια σύγχρονη, φρέσκια ελληνική κουζίνα με αναφορές σε τοπικά εδέσματα και το «Five Senses - Art Kouzina» στο μέλος των Small Luxury Hotels «Lindos Blu» στα Βλυχά, όπου ο σεφ Μανώλης Πλατέλλας παρουσιάζει μοντέρνα πιάτα με ισχυρές επιρροές από τη ροδίτικη κουζίνα.

Σύγχρονη κουζίνα επιπέδου από τον σεφ Ηλία Κακούρη απολαμβάνουμε στο «Blu Bay» δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου «Atlantica Imperial Resort & Spa Sensimar» στα Κολύμπια. Στο «Hellas» στους Πεύκους ο σεφ Κυριάκος Ιακωβίδης κινείται αριστοτεχνικά ανάμεσα στην ελληνική παραδοσιακή και την τοπική ροδίτικη κουζίνα, ενώ το «Μelenos restaurant» (2244032222), στο ομώνυμο ξενοδοχείο στη Λίνδο, προσφέρει μια κουζίνα βασισμένη στο ροδίτικο εδεσματολόγιο, με οθωμανικές επιρροές, σε consulting του σεφ Νίκου Φωτιάδη.

6. Σαφάρι παραλίας

Η ανατολική πλευρά του νησιού συγκεντρώνει μερικές από τις καλύτερες παραλίες, όπως το προφυλαγμένο και πολύ γραφικό λιμανάκι Άντονι Κουίν, τα πρασινογάλαζα νερά του οποίου αγάπησε τρελά ο διάσημος ηθοποιός όταν γύριζε στη Ρόδο τα «Κανόνια του Ναβαρόνε», και η εξωτική Τσαμπίκα με τις αμμοθίνες κάτω από το ύψωμα όπου βρίσκεται το φημισμένο μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας. Πολύ καλές προτάσεις ανάλογα με το στιλ σας είναι ακόμη η τεράστια αμμουδιά στο Φαληράκι, παράδεισος των beach sports, η αμμουδερή Τραγανού, όπου θα βρείτε και ήσυχα, ελεύθερα σημεία, το Λαδικό με ψιλή άμμο αλλά και βραχάκια, αμέσως μετά η τεράστια Αφάντου με ψιλό βοτσαλάκι και θάλασσα που βαθαίνει απότομα, οργανωμένη αλλά και ανά τμήματα ελεύθερη, και το κλειστό λιμανάκι του Αγίου Παύλου. Μετά τη Λίνδο ακολουθούν μια σειρά από εξαίσιες παραλίες, οι Πεύκοι, η Λάρδος, η Γλύστρα, το Κιοτάρι, το Γεννάδι, που παρά τις νέες επενδύσεις διατηρούν κατά τόπους το πρωτογενές, ανέμελο ύφος τους. Ιδιαίτερη περίπτωση, τέλος, είναι το μοναδικό Πρασονήσι. Στο νοτιότατο μέρος της Ρόδου, από τη μία η παραλία είναι ήρεμη και από την άλλη ανεμώδης, ιδανική για σερφ. Τα νερά είναι πρασινογάλαζα, η άμμος ολόλευκη και το τοπίο παραμυθένιο.

7. Deli Shopping

Αξίζει να αναζητήσετε στο ταξίδι σας τα λικέρ της ποτοποιίας Αιγαίον.

Η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου στην Παστίδα, σε ειδυλλιακό τοπίο, με μελισσοκομικό πάρκο 1.000 τ.μ. και το μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο μέλισσας, αξίζει την επίσκεψη. Εκτός από μέλι και προϊόντα κυψέλης, εδώ θα βρείτε μελεκούνια, το παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου, σαν λεπτό παστέλι σε σχήμα ρόμβου, που εκτός από σουσάμι και μέλι έχει ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και μπαχαρικά όπως η κανέλα. Επίσης θα βρείτε γλυκίσματα με βάση το μέλι, όπως μπάρες μελιού, λουκούμια, καραμέλες, μαντολάτα, παστέλια αλλά και καλλυντικά. Οι Απολλωνιάτισσες, ο πρώτος και ο μόνος γυναικείος αγροτουριστικός και αγροτοβιοτεχνικός συνεταιρισμός στον Νομό Δωδεκανήσου, παράγουν χωριάτικο ψωμί με προζύμι, ξεροτήγανα, αμυγδαλωτά, μελεκούνια, τραχανά, πλιγούρι, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, λικέρ από φρούτα με βάση τη σούμα και διάφορα άλλα. Εκτός από την έδρα τους στον Απόλλωνα, έχουν υποκατάστημα και στην πόλη της Ρόδου (2241064322). Στο Tsimas delicatessen στην πόλη (Γ. Παπανδρέου 14, 2241020994) θα βρείτε ωραία, δυσεύρετα παστά και μαρινάτα ψαρικά: φούσκα, νυχάκι, σκουμπρί, αντζούγια, συμιακό γαριδάκι, κολιός σε αλάτι με σαφράν κ.ά. Μάλιστα, δέχονται και τηλεφωνικές παραγγελίες. Αξίζει επίσης, πέρα από τα τοπικά κρασιά, να αναζητήσετε τα λικέρ της ποτοποιίας Αιγαίον, τις μπίρες της τοπικής ζυθοποιίας Magnus Magister και βέβαια τις μπίρες και τα αναψυκτικά VAP. Για παγωτό περάστε από το Gelo Blu (2244031560), σε μια υπέροχη παραδοσιακή αυλή και ταράτσα στη Λίνδο, και δοκιμάστε οπωσδήποτε τη γεύση σύκο αλλά και τα σπιτικά γλυκά και κέικ.

8. Πιταρούδια έχετε;

Η «Παράγκα» προσφέρει τα άπαντα της ροδίτικης κουζίνας.

Θεματοφύλακες μιας όχι και τόσο γνωστής τοπικής γαστρονομίας, οι παραδοσιακές ταβέρνες της Ρόδου είναι σε καλό επίπεδο, όπως έδειξε και η βράβευση δύο εξ αυτών στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας: η «Παράγκα» προσφέρει τα άπαντα της ροδίτικης κουζίνας από τον ξυλόφουρνο, τις σούβλες και τις μαρμίτες της στο χωριό Απόλλωνας, ενώ το «Λημέρι του Ληστή» στην Προφύλια σερβίρει τοπικά πιάτα κάτω από τον γιγάντιο φίκο. Το «Ροδίων Γεύσεις» στη Νέα Μαρίνα της πόλης προτείνει πιάτα βασισμένα σε αγνά υλικά σχεδόν αποκλειστικά ροδίτικης παραγωγής, με τα οποία ο σεφ Μανόλης Κεφάλας δημιουργεί, μεταξύ άλλων, παραδοσιακά πιάτα όπως τα πιταρούδια (κεφτεδάκια από ρεβίθια). Κλασική επιλογή η «Πηγή Φασούλι» μέσα σε μια καταπράσινη μικρή χαράδρα στην Ψίνθο, με μαγειρευτά και καλή σχάρα. Στο «Περιγιάλι» (2244023444), πάνω στο κύμα, δοκιμάστε χόρτα με ξεροχύμιση (τηγανητά κρεμμύδια) και στον καιρό τους ροζέτια (κατσούλες) με σκορδαλιά, στον «Κόζα» (Στεγνά), εκτός από ψάρι, ριζότο σουπιάς με τρία δημητριακά, λάδι τρούφας και αποξηραμένα άνθη πορτοκαλιάς, ενώ στον«Πεταλά» στο Κιοτάρι εξαίσιο σκληπενό (καπνιστό κριθαράκι με ρεβίθια).

9. Boutique Hoteling

Η εκλεπτυσμένη και πολύ ιδιαίτερη «Κόκκινη Πόρτα».

Αν τα μεγάλα resorts δεν είναι του στιλ σας, υπάρχουν για σας η Παλιά Πόλη και τα ολοένα και περισσότερα boutique hotels της. Νέα άφιξη το πολύ ατμοσφαιρικό «10GR Hotel and Wine Bar», με ενδιαφέρον wine bar. Κλασικές αξίες το ονειρικό «Spirit of the Knights», που ενσωματώνει αρχιτεκτονικές επιρροές από Ενετούς και Οθωμανούς, το «Avalon Boutique Hotel» με ρομαντικές πινελιές στις έξι σουίτες γύρω από τη γουστόζικη αυλή, το κομψό all suites «Allegory Boutique Hotel», το ατμοσφαιρικό «Marco Polo Mansion», το arty «In Camera Art Boutique Hotel», το θεματικό και eco-friendly «Elakati Luxury Boutique Hotel» και η εκλεπτυσμένη, πολύ ιδιαίτερη «Κόκκινη Πόρτα». Στον boutique χάρτη έχει μπει και η Λίνδος με το πολυτελές «Caesars Gardens Hotel & Spa» και το Οttoman chic «Melenos Lindos» μέσα σε υπέροχους κήπους, στο δρόμο για την Ακρόπολη.

10. Τριάντα αιώνες γευστικού πολιτισμού

Δεν είναι μόνο η απαράμιλλη ομορφιά του Νότιου Αιγαίου που το κατατάσσει ψηλά στην κορυφή της τουριστικής ατζέντας παγκοσμίως. Η πολύ ιδιαίτερη γαστρονομική του παράδοση οδήγησε στην ανακήρυξή του σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για 2019 από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), ξεπερνώντας άλλες διάσημες περιφέρειες όπως η Τοσκάνη. Από τις πολλές και διαφορετικές ενέργειες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του θεσμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ξεχωρίζουν τα υψηλού επιπέδου dîner de gala «Νότιο Αιγαίο: 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός», στα οποία κορυφαίοι σεφ δημιουργούν σύγχρονα πιάτα με έμπνευση από την αιγαιοπελαγίτικη γαστρονομική παράδοση, σε συνεργασία με πέντε εμβληματικά ξενοδοχεία της Ρόδου («Atlantica Imperial Resort & Spa», «Elysium Resort & Spa», «Lindian Village», «Rodos Palace Hotel», «Sheraton Rhodes Resort») και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Τα δείπνα θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιουλίου στο «Elysium Resort & Spa», με guest chef τον βραβευμένο Σωτήρη Ευαγγέλου, και θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.

11. Far West

Η δυτική πλευρά του νησιού, ανεμόδαρτη από τα μελτέμια, έχει τα δικά της αξιο­θέατα, διατηρεί όμως και μια άγνωστη γοητεία για τους λίγους και μυημένους. Μπόνους το απίστευτο ηλιοβασίλεμα από όλα τα υψώματα. Απαραίτητες στάσεις ο κατανυκτικός δρόμος του Γολγοθά και το μοναστήρι της Φιλερήμου, η ονειρική Kοιλάδα με τις πεταλούδες, το επιβλητικό μεσαιωνικό Κάστρο Κρητηνίας με γαλανή θέα και απόλυτη ησυχία (με εξαίρεση τον Μάιο που το μεσαιωνικό φεστιβάλ γεμίζει το χώρο ξυλοπόδαρους και ιππότες) και το κάστρο του Μονόλιθου, ίσως το πιο ρομαντικό και ακατέργαστης ομορφιάς σημείο στη Ρόδο. Ο Έμπωνας είναι ένα ημιορεινό χωριό-προορισμός για τους οινόφιλους, με πολλά οινοποιεία και αμπέλια με την τοπική ποικιλία Μπονιάτικο, ενώ πιο πάνω, στα 700 μ., βρίσκεται το Χαρακάκι με τον πιο φημισμένο αμπελώνα της Ρόδου (ποικιλία Αθήρι) και φοβερή θέα στη Χάλκη.

Άρτεμις Τζίτζη [email protected]
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ