2019-07-16 13:00:45
Φωτογραφία για Μείωση αφίξεων 5% στα νησιά δείχνουν οι αεροπορικές κρατήσεις
O προγραμματισμός των αεροπορικών εταιρειών στις 30 Ιουνίου αποκαλύπτει πως ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων σε πτήσεις από το εξωτερικό, που έχει προγραμματιστεί για τη θερινή σεζόν 2019 στα περιφερειακά αεροδρόμια, καταγράφει μείωση κατά 7% σε σύγκριση με τις θέσεις που είχαν δρομολογηθεί την αντίστοιχη χρονική στιγμή για τη σεζόν του 2018 και κατά 4,9% σε σύγκριση με τον αριθμό των θέσεων που εντέλει υλοποιήθηκαν το 2018.

Μείωση διεθνών αφίξεων της τάξης του 5% για φέτος το καλοκαίρι δείχνει ο τρέχων προγραμματισμός των αεροπορικών εταιρειών για τους βασικούς θερινούς προορισμούς. Ειδικότερα, ο προγραμματισμός των αεροπορικών εταιρειών στις 30 Ιουνίου αποκαλύπτει πως ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων σε πτήσεις από το εξωτερικό που έχει προγραμματισθεί για τη θερινή σεζόν 2019 στα περιφερειακά αεροδρόμια (16,6 εκατ. πέρυσι συνολικά για το έτος) καταγράφει μείωση κατά 7% (1,2 εκατ.) σε σχέση με τις θέσεις που είχαν δρομολογηθεί την αντίστοιχη χρονική στιγμή για τη σεζόν του 2018 και κατά 4,9% (855 χιλ.) σε σχέση με τον αριθμό των θέσεων που εντέλει υλοποιήθηκαν το 2018
. Αυτά προκύπτουν από μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο «Οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2019, βάσει της πορείας των οικονομιών των χωρών προέλευσης επισκεπτών και των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων».

Η μείωση των θέσεων από τη Γερμανία είναι της τάξης του 8%, από την Ολλανδία 5%, από την Πολωνία 32%, από το Βέλγιο 6% και από την Κύπρο 25%. Αντιθέτως από τη Γαλλία παρατηρείται αύξηση των προγραμματισμένων θέσεων κατά 5% και από την Αυστρία 15%. Από τη Βρετανία υπάρχει οριακή αύξηση 1% και από την Ιταλία μηδενική μεταβολή. Ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας, επισημαίνει όμως πως μέρος της παρατηρούμενης μείωσης στον προγραμματισμό των θέσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενδέχεται να αποτελεί και «διόρθωση» από τα επίπεδα-ρεκόρ του 2018.

Να σημειωθεί πως η τελική μεταβολή των αεροπορικών αφίξεων θα προσδιοριστεί τόσο από τον βαθμό υλοποίησης του προγράμματος, όσο και από την πληρότητα των αεροπλάνων. Επιπλέον, η τουριστική κίνηση στα νησιά θα προσδιοριστεί και από τον εισερχόμενο τουρισμό που μετεπιβιβάζεται στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών προς κάποιο περιφερειακό αεροδρόμιο.

Πάντως, οι διεθνείς αφίξεις κατά το πρώτο 5μηνο του τρέχοντος έτους στα περιφερειακά αεροδρόμια έδειξαν μια σταθερότητα (+0,9%) που προκύπτει από ένα πολύ ισχυρό τετράμηνο (+8,5%). Ομως ήδη από τον Μάιο παρατηρήθηκε μια μείωση κατά 3,1% σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ αν και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τον Απρίλιο και τον Μάιο, τους δύο πρώτους μήνες της σεζόν, οι πληρότητες των αεροπλάνων ήταν αυξημένες.

Την πορεία της φετινής τουριστικής θερινής περιόδου επηρεάζει αρνητικά η σχετική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στις ευρωπαϊκές οικονομίες το 2019, που προβλέπεται να αναπτυχθούν με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2018. «Αυτό επιδρά συνήθως αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα και τη διάθεση των καταναλωτών να δαπανήσουν», επισημαίνει το ΙΝΣΕΤΕ. Μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται να έχει η οικονομία των ΗΠΑ, με τις οποίες όμως δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση με τα περιφερειακά αεροδρόμια. Επίσης, αρνητικά επιδρά και το περυσινό ζεστό καλοκαίρι στην Ευρώπη που επηρέασε την ταξιδιωτική συμπεριφορά στις αγορές αυτές, οδηγώντας τους δυνητικούς επισκέπτες είτε σε παραμονή στη χώρα τους για τις διακοπές τους («staycations»), είτε σε αναβολή της λήψης της απόφασης για διακοπές στο εξωτερικό.

Ασφαλώς και δεν βοηθάει την Ελλάδα ούτε η επάνοδος της Τουρκίας και της Βόρειας Αφρικής στις αγορές, που ωθεί τους tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες να αυξήσουν τη δυναμικότητα προς τους προορισμούς αυτούς για να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση. Επίσης πρόβλημα είναι και ο περιορισμός της δυναμικότητας του κλάδου των αερομεταφορών, λόγω της καθήλωσης των Boeing 737-Max.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ