2019-07-18 07:37:08
Φωτογραφία για Ανακοίνωση Σωματείων για την αναστολή λειτουργίας του ορυχείου χρωμίτη στη Βάρη Γρεβενών
Αποκαλυπτική για το ποιος και με πιο κίνητρο κλείνει τα εργοστάσια είναι η εξέλιξη με την αναστολή λειτουργίας του

ορυχείου εξόρυξης χρωμίτη στη Βάρη Γρεβενών από την Ελληνικά Μεταλλεία Α.Ε.(ΕΛΛΗΜΕΤ).  Πριν λίγες μέρες περίπου 40 εργαζόμενοι στο ορυχείο ενημερώθηκαν ότι η εργοδοσία  προχωράει στην αναστολή λειτουργίας του ορυχείου με αιτιολογία την έλλειψη χρηματοδότησης.

Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε η λειτουργία του ορυχείου με τυμπανοκρουσίες για μια επένδυση που στην πορεία της θα συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής, θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, θα επέκτεινε της δραστηριότητες της κτλ.  Τι προέκυψε από τότε μέχρι σήμερα και η επιχείρηση προχωράει στην αναστολή της; Με βάση στοιχεία η επιχείρηση δεν φαίνεται να είναι ζημιογόνα,επομένως αυτό που θέλει είναι η μέγιστη κερδοφορία που μπορεί να την επιτύχει είτε με την μείωση μισθών των εργαζομένων είτε με κίνητρα από το κράτος (επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κτλ.).


Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να βγάλουν τα συμπεράσματα τουςγια τους επενδυτές που το μόνο μέλημα τους είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι δεκάδες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Τους παραχωρούν για χρόνια τον ορυκτό πλούτο, τους εξασφαλίζουν χρηματοδοτήσεις, φθηνό εργατικό δυναμικό κ.α όμως αυτά δεν τους φτάνουν ζητάνε ακόμα μεγαλύτερο «μπούκωμα» με προνόμια για ακόμα πιο υψηλά κέρδη. Να σκεφτούν ότι είναι ώριμη η ανάγκη ο ορυκτός πλούτος να γίνει λαϊκή περιουσία και ο σχεδιασμός της παραγωγής να γίνεται με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποκύψουν στους εκβιασμούς της επιχείρησης που είτε θα τους εκβιάσει για να μειώσει μισθούς, είτε θα τους αξιοποιήσει σαν όχημα για να πιέσει το κράτος για νέα προνόμια τα οποία θα μεταφερθούν στις πλάτες του λαού. Δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην εργοδοσία και να έχουν ετοιμότητα,να προχωρήσουν στην οργάνωση τους και σε συνεργασία με τα ταξικά σωματεία να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα.

Διεκδικούμε:

Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έλεγχο της κατάστασης της επιχείρησης ώστε να αποδειχτούν τα στοιχεία έλλειψης χρηματοδότησης που επικαλείται. Να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων.Σε περίπτωση επαναλειτουργίας της επιχείρησης να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας του συνόλου των εργαζομένων που εργάζονται ήδη.Υπογραφή της ΣΣΕ μεταξύ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας και του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων με αυξήσεις μισθών. Καμία μείωση μισθών των εργαζομένων.17/7/2019

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Γρεβενών 

Σωματείο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Γρεβενων 

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Κοζάνης 

Σωματείο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Κοζάνης 
aetos-grevena
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ