2019-07-18 19:30:14
Φωτογραφία για Ο Κωνσταντίνος Τασούλας νέος Πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων
Καταρρίπτοντας το ρεκόρ της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξελέγη με 283 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων βουλευτών νέος Πρόεδρος της Βουλής. Στηρίχτηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, που δήλωσε "παρών" Με 283 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναδείχθηκε πρόεδρος της Βουλής. Την εκλογή του κ. Τασούλα στήριξαν οι ΚΟ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛΛ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25. Παρών δήλωσε η ΚΟ του ΚΚΕ.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική και η διακομματική στήριξη της εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής, οδήγησε στο αποτέλεσμα των 283 ψήφων, ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται ρεκόρ στα κοινοβουλευτικά χρονικά, δεδομένου ότι ξεπέρασε το αποτέλεσμα εκλογής της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είχε λάβει 235 ψήφους.

Ο Νίκος Βούτσης είχε αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους. Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής προηγήθηκε φανερή ψηφοφορία, σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον Κανονισμό της Βουλής, και όχι μυστική ψηφοφορία όπως έγινε στο παρελθόν.


Από τη στιγμή που θα αναλάβει ο νέος πρόεδρος τα καθήκοντα του, στις άμεσες πρωτοβουλίες του αναμένεται να είναι η ενίσχυση της διακριτότητας των ρόλων ανάμεσα σε νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Δηλαδή μέτρα που θα αφορούν στον “περιορισμό” της κυβερνητικής ανάμειξης στα κοινοβουλευτικά δρώμενα όπως για παράδειγμα η συνήθης “βροχή τροπολογιών”. Πολύ ψηλά στην ατζέντα του νέου Προέδρου της Βουλής βρίσκεται η “ενίσχυση της μειοψηφίας των βουλευτών” και για αυτό θα προχωρήσει η συνταγματική αλλαγή ώστε σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο να μπορούν να συσταθούν έως δύο εξεταστικές επιτροπές με την σύμφωνη γνώμη των 2/5 της Βουλής.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ