2019-07-18 20:25:20
Φωτογραφία για To νέο ΔΣ του ΠΙΣ μιλά αποκλειστικά στο DailyPharmaNews
Κακές συνδικαλιστικές πρακτικές και καθεστωτική λογική από την προηγούμενη κυβέρνηση

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Το dailypharmanews φιλοξενεί σήμερα τις πρώτες συνεντεύξεις των 3 ισχυρών προσώπων του νέου ΔΣ του ΠΙΣ, του προέδρου Δρ Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, της Ά αντιπροέδρου, κ.Άννας Μαστοράκου και του Γενικού Γραμματέα, Δρ Γεώργιου Ελευθερίου, που αντιμετώπισαν το προηγούμενο διάστημα πρωτοφανή πόλεμο από μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, στην προσπάθειά τους να δώσουν νέα ώθηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και να τον βγάλουν από την εσωστρέφεια. 

Όπως μας λέει ο κ. Εξαδάκτυλος, «αυτό που αντιμετωπίσαμε ήταν η επιτομή των όσων μας κρατούν πίσω ως χώρα και κοινωνία. Ένα κράτος που επιμένει να παρεμβαίνει εκεί που δεν χρειάζεται, κακές συνδικαλιστικές πρακτικές από επαγγελματίες συνδικαλιστές του συστήματος που δεν δέχονταν ότι πρέπει να αποχωριστούν κατεστημένες νοοτροπίες. Τώρα θα προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο. Ο ΠΙΣ θα εκσυγχρονιστεί και στον τρόπο λειτουργίας και στη δυναμικότητα παρέμβασης του και αυτό θα γίνει άμεσα. Εκκρεμούν εξάλλου πολλά κα η Δικαιοσύνη θα έχει τον τελικό λόγο για όλα όσα μας απασχόλησαν τους προηγούμενους μήνες.


Σε ό,τι αφορά την εργασία μας από εδώ και εμπρός, το σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό προς νέους συναδέλφους και πρέπει να αλλάξει συνολικά ο τρόπος που λειτουργούμε έτσι ώστε να μην παρουσιάζονται προβλήματα στα οποία θα πρέπει να κάνει πυροσβεστικές παρεμβάσεις ο υπουργός. Αλλά και για να επανέλθει μια ισορροπία. Έχουμε πολύ μεγάλους και πολύ νεαρούς. Αυτή η στρέβλωση δεν μπορεί αν συνεχίσει να υπάρχει.

Απευθύνω ένα μήνυμα προς συναδέλφους ιατρούς. Θέλω να τους εκπροσωπήσω συνεχίζοντας να εργάζομαι συστηματικά όπως εργάζονται και αυτοί. Θα το κάνω καταβάλλοντας τον επιπλέον κόπο που απαιτείται γιατί μόνο έτσι θα έχω την ίδια οπτική με αυτούς που με εξέλεξαν. Έτσι, παρά τις πολλές υποχρεώσεις μου ως πρόεδρος του ΠΙΣ, ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος θα συνεχίσει όπως πριν προσφέροντας τις ίδιες υπηρεσίες στους ασθενείς του».

Σε ερώτημα του dailypharmanews για τους κ.κ. Ξανθό και Βαρνάβα ο νέος πρόεδρος του ΠΙΣ απάντησε: «Δεν θέλω να πως τίποτα για αυτούς τους κυρίους».

Η κυρία Άννα Μαστοράκου, Α’ αντιπρόεδρος στον ΠΙΣ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, μας έδωσε εξάλλου το δικό της στίγμα λέγοντας:

«Αντιμετωπίσαμε μια καθεστωτική λογική από τον πρώην υπουργό Υγείας. Με άκομψο και αυστηρό τρόπο υπερέβη τις αρμοδιότητές του, δηλαδή την εποπτεία του ΠΙΣ, θέλοντας να ασκήσει τον ρόλο του δικαστή και χωρίς να δέχεται τις απόψεις και των δύο πλευρών. Σε δεύτερο χρόνο ουσιαστικά δόθηκε πολιτική απάντηση με την επανάληψη των εκλογών όπου το Σώμα επέλεξε αυτούς που οραματίστηκαν την αλλαγή στον ΠΙΣ. Είμαστε σε μια επόμενη μέρα που τέλειωσε η εσωστρέφεια και έχουμε όρεξη να αφιερώσουμε την θετική μας ενέργεια για τα εκπλήρωση των αιτημάτων των γιατρών και την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας. 

Ήδη συμμετείχαμε σε συνεδρίαση στο ΔΣ του ΠΙΣ μετά τη συγκρότηση, πήραμε τις πρώτες σημαντικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την πρόληψη, θα συνεχίσουμε εκστρατεία κατά της βίας, θα ενισχύσουμε τη δική μας αγώνα για την αντικαπνιστική εκστρατεία και θα οργανώσουμε δράσεις υπέρ των εμβολιασμών ενηλίκων και παιδιών ώστε ουσιαστικά να αναχαιτίσουμε το αντιεμβολιαστικό κίνημα».

Ο δραστήριος Δρ Γεώργιος Ελευθερίου, με μεγάλη δράση στον ΙΣΑ και στην ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, είναι σήμερα ο ταμίας του ΠΙΣ. Απάντησε στα ερωτήματα που του θέσαμε:

«Η χώρα γενικότερα αλλά και το ιατρικό Σώμα ζει μια περίοδο μεγάλων αλλαγών. Στην διάρκεια αυτών υπάρχουν δυνάμεις αντίδρασης οι οποίες προσπαθούν να διατηρήσουν κεκτημένα. Με αυτό ακριβώς το καθεστώς του παλιού ήρθαμε αντιμέτωποι όταν αναλάβαμε την πρώτη φορά τα ινία του ΠΙΣ. Όσα έγιναν με ευθύνη του υπουργού και κάποιων συνδικαλιστών προσκείμενων στο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν χωρίς αμφιβολία πολιτική δίωξη και προσπάθεια αντίδρασης στο νέο που έρχεται.

Ευτυχώς τόσο η ελληνική κοινωνία αλλά και το ιατρικό Σώμα είναι ώριμα και θέλουν ρήξεις με το παρελθόν και νέες πολιτικές που θα πάνε την χώρα και τους γιατρούς μπροστά. 

Το όραμά μας για την επόμενη μέρα είναι ένας Πανελλήνιος ο οποίος θα βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις και δεν θα τις ακολουθεί ουραγός. Ένας Πανελλήνιος με βιώσιμες και μετρημένες προτάσεις για τον κλάδο της Υγείας με βασικό γνώμονα θα έχει τις καλύτερες υπηρεσίες προς του Έλληνες πολίτες και αναβάθμιση του επαγγελματικού και επιστημονικού status των γιατρών. 

Ο νέος ΠΙΣ οραματιζόμαστε να γίνει ο πρώτος επιστημονικός φορέας της χώρας, έτσι όπως του αρμόζει στα πρότυπα μεγάλων συλλόγων του εξωτερικού όπως πχ ο GMC. Άμεσα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες με έτοιμες προτάσεις και μετρημένες οικονομικά προς τον υπουργό Υγείας που θα οδηγήσουν σε ένα νέο τοπίο στην Υγεία. Στην δική μας αντίληψη, το σύστημα υγείας είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία και συμπληρωματικά το ένα προς το άλλο. Δεν έχουμε καμία ιδεοληψία με τον ιδιωτικό τομέα και θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο με κανόνες και έλεγχο από το κράτος. Ελπίζουμε σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ