2019-07-19 13:31:30
Φωτογραφία για Δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης ατόμων που πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις
Δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για άτομα που πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις θα υλοποιήσει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους άθλησης της Alzheimer Hellas, με στόχο την κινητοποίηση των ατόμων και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, όπως γνωστοποίησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", η καθηγήτρια Επιστήμης Ειδικής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Τ.Ε.Φ.Α.Α του ΑΠΘ, δρ Βασιλική Σ. Γαροπούλου.

Το πρόγραμμα αφορά άτομα που πάσχουν από διάφορες νευρολογικές παθήσεις, όπως αυτές που ανήκουν στις πολυνευροπάθειες, άνοιες και της νόσου Alzheimer, Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, Νόσο Πάρκινσον και Σκλήρυνση κατά Πλάκας και άλλα που ανήκουν στο φάσμα αυτό των νευρολογικών παθήσεων και θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

"Στόχος του προγράμματος είναι η πρώιμη παρέμβαση και αντιμετώπιση της ασθένειας που επέρχεται στην πορεία της κάθε νόσου" όπως τόνισε η κα Γαροπούλου
. "Επιδιώκουμε να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα που απορρέουν από τη νόσο από την οποία πάσχουν, τα οποία αφορούν προβλήματα όπως η σπαστικότητα η αταξία, η μειωμένη ικανότητα βάδισης κ. ά., ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του ατόμου που θα συμμετέχει (στο πρόγραμμα άσκησης) και να αυξήσουμε τη δυνατότητα ανεξαρτησίας στην καθημερινότητά του" υπογράμμισε.

Η επιστημονική συνεργάτιδα της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών εξήγησε ότι η θεραπευτική άσκηση, πέρα από τη βελτίωση της κινητικότητας και την μυϊκή ενδυνάμωση, θα ενεργοποιήσει το καρδιαγγειακό και καρδιοαναπνευστικό σύστημα των πασχόντων.

Η έναρξη των προγραμμάτων θα γίνει την 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο, για τη συμμετοχή απαραίτητη είναι η φυσική παρουσία των ενδιαφερόμενων με αθλητική ενδυμασία στη Μονάδα Alzheimer "Αγία Ελένη" (Πέτρου Συνδίκα 13), την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα, προκειμένου να γίνει μια κλινική αξιολόγηση της κινητικότητας των ατόμων. Η κ.Γαροπούλου επισήμανε ότι αυτή η αξιολόγηση υποδεικνύει το φάσμα των διαταραχών που έχουν εγκατασταθεί και είναι αναγκαία, προκειμένου να ομαδοποιηθούν οι ασθενείς στα προγράμματα. "Αυτή η αξιολόγηση πρέπει να γίνει όταν κάποιος πάσχει από μια σοβαρή πάθηση, ώστε να υπάρχει και η σωστή εξατομίκευση του προγράμματος" τόνισε η Βασιλική Γαροπούλου, επισημαίνοντας ότι με την εξατομικευμένη εκγύμναση, την ομαδική συμμετοχή και την κινητοποίηση τα άτομα θα κερδίσουν ένα αίσθημα ικανοποίησης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310 810411 (εσωτ. 154).

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ημέρα της αξιολόγησης της κινητικότητας των ατόμων για συμμετοχή, θα πραγματοποιηθεί και ενημέρωση από τους Επιστημονικά Υπεύθυνους των Θεραπευτικών προγραμμάτων.

Συνέντευξη στην Σοφία Παπαδοπούλου

Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ