2019-07-19 21:00:28
Φωτογραφία για Οι θεσμοί παρέδωσαν λίστα εκκρεμοτήτων ...και έδωσαν ραντεβού για τις 5 Σεπτεμβρίου
Ραντεβού το Σεπτέμβρη έδωσαν οι υπουργοί και τα νέα στελέχη των υπουργείων στους θεσμούς, μετά τον σύντομο σε διάρκεια κύκλο επαφών τους στην Αθήνα.

Πηγές και από τις δύο πλευρές κάνουν λόγο για έναν πρώτο γύρο επαφών με θετικό πρόσημο, ενώ τα φώτα πλέον στρέφονται στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης που ξεκινούν το Σάββατο.

Μέσα από τις τοποθετήσεις αυτές άλλωστε, αναμένεται να αποκαλυφθεί το σύνολο του σχεδίου της κυβέρνησης για την οικονομία και όχι μόνο. Χθες, κυβερνητική πηγή στο περιθώριο των επαφών που λαμβάνουν χώρο πλέον στο πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έλεγε χαρακτηριστικά για το φορολογικό πεδίο ότι ο "γρίφος" που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες θα λυθεί με την ομιλία του Πρωθυπουργού το Σάββατο το απόγευμα κατά την έναρξη των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δίδεται προτεραιότητα στη μείωση της φορολογίας νομικών προσώπων, στον ΕΝΦΙΑ και στις 120 δόσεις, οι οποίες σχεδιάζεται να περιλαμβάνονται στο πρώτο φορονομοσχέδιο, του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου. Παράλληλα, ετοιμάζεται και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων το οποίο προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.


Έμφαση δίδεται και στην προσπάθεια να αναστραφούν μία σειρά από αγκάθια που παραμένουν. Προτεραιότητα δίδεται στο πεδίο της ΔΕΗ και της επένδυσης του Ελληνικού, αλλά εκκρεμότητες υπάρχουν σε πολλά ακόμη μέτωπα όπως για παράδειγμα στις τράπεζες και στην μείωση των οφειλών προς ιδιώτες.

Ουσιαστικά, το βασικό αντικείμενο στις (σύντομες χρονικά) συναντήσεις μεταξύ Κυβέρνησης και θεσμών ήταν να γίνει ένας απολογισμός της κατάστασης. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασαν αναλυτικές λίστες με τις εκκρεμότητες της μετά - προγραμματικής παρακολούθησης ανά πεδίο. Πλέον περιμένουν από την ελληνική πλευρά "έργο" μέχρι τον επόμενο γύρο επαφών τους, ενώ θα συνεχισθεί η ανταλλαγή στοιχείων όλο το επόμενο διάστημα και οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις.

Τα νέα πολιτικά ραντεβού έχουν οριστεί για την 5η Σεπτεμβρίου (Euroworking Group) και την 13η Σεπτεμβρίου (Eurogroup). Για πρώτη φορά θα εκπροσωπήσει τη χώρα ο νέος ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας (ήταν το κεντρικό πρόσωπο στις διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών). Ακολούθως αναμένεται η επίσημη κάθοδος στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση.

Έως τότε η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο, μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος, να δείξει την πρόθεσή της και να ενισχύσει το αναπτυξιακό αντιστάθμισμα που ζητούν οι δανειστές ούτως ώστε να ενεργοποιηθεί σταδιακά και η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το ίδιο άλλωστε αναπτυξιακό αντιστάθμισμα ζητούν και οι επενδυτές, αλλά και οι αγορές ούτως ώστε να συνεχιστεί με ανάλογη επιτυχία η επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές. Σημειώνεται ότι ναι μεν έχει συμπληρωθεί ήδη το ποσό που επιθυμούσε φέτος να αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ στον οποίο ο κ. Τσάκωνας αναβαθμίστηκε ως επικεφαλής, αλλά το αν θα υπάρξει νέα κίνηση έκδοσης ομολόγου του το δεύτερο μισό του έτους εξαρτάται από τις συνθήκες, όπως αυτές θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες.

της κ.Δ.Καδδά
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ