2019-07-20 13:47:05
Φωτογραφία για Βρετανία: Απαγορευτικό για τα Στενά του Ορμούζ
Να μην εισέρχονται στα Στενά του Ορμούζ προέτρεψε σήμερα το Λονδίνο τα βρετανικά πλοία, μετά την κατάσχεση από το Ιράν του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου Stena Impero. «Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά τις απαράδεκτες ενέργειες του Ιράν που συνιστούν εμφανή πρόκληση στην ελευθερία της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Η συμβουλή μας προς τα βρετανικά πλοία είναι να μείνουν εκτός της περιοχής για μια προσωρινή περίοδο» δήλωσε συγκεκριμένα εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί που το Ιράν παίρνει ένα «επικίνδυνο μονοπάτι». Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: «Η χθεσινή ενέργεια στον Κόλπο δείχνει ανησυχητικές ενδείξεις ότι το Ιράν μπορεί να επιλέγει ένα επικίνδυνο μονοπάτι παράνομης και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς μετά τη ΝΟΜΙΜΗ κατάσχεση πετρελαίου από το Γιβραλτάρ με προορισμό τη Συρία. Όπως είπα χθες, η αντίδρασή μας θα εξεταστεί αλλά θα είναι ισχυρή. Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης του προβλήματος Grace1, αλλά θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ναυτιλίας μας».


Σημειώνεται ότι το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό κατάσχεσε το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 στο Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου με την υποψία της λαθρεμπορίας πετρελαίου στη Συρία, κατά παράβαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, μετά την κατάσχεση από το Ιράν ενός βρετανικού δεξαμενόπλοιου, κίνηση που κλιμακώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή εξέφρασαν σήμερα Γερμανία και Γαλλία. Το Βερολίνο καλεί μάλιστα την Τεχεράνη να «απελευθερώσει άμεσα το πλοίο, καθώς και το πλήρωμά του», με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών να κάνει λόγο για «αναίτια κατάσχεση» και να εκτιμά ότι μία περαιτέρω κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων «θα είναι πολύ επικίνδυνη και θα υπονομεύσει όλες τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξεύρεση τρόπου αντιμετώπισης της παρούσας κρίσης».

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας σε ανακοίνωσή του σήμερα εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την κατάσχεση τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή έπληξε τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. «Μάθαμε με μεγάλη ανησυχία την κατάσχεση του βρετανικού πλοίου από τις ιρανικές δυνάμεις. Την καταδικάζουμε κι εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στο Ηνωμένο Βασίλειο» αναφέρει.

Εξάλλου σε παρέμβασή τους οι Φιλιππίνες ζήτησαν την απελευθέρωση ενός ναυτικού που κατάγεται από τη χώρα και συγκαταλέγεται μεταξύ των 23 μελών του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου Stena Impero το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς.

ΑΜΠΕ/Reuters

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ