2019-07-20 19:00:39
Φωτογραφία για Πρόκληση Ερντογάν: Δεν θα διστάσουμε να επαναλάβουμε την «επιχείρηση» του 1974 για τη ζωή των Τουρκοκυπρίων
Νέες απειλές προς Αθήνα και Λευκωσία εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει να ξανακάνει το ίδιο βήμα που έκανε πριν από 45 χρόνια (σ.σ. εισβολή στην Κύπρο), όταν πρόκειται για τη ζωή και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», τόνισε απειλητικά ο Erdogan.

«Όσοι πιστεύουν ότι ο πλούτος της Κύπρου ανήκει μόνο σε αυτούς, θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζοντας προκλητικά ως ειρηνευτική επιχείρηση την τουρκική εισβολή του 1974 με στόχο, όπως είπε, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Συνεχίζοντας ο Erdogan σημείωσε ότι, σύντομα θα συνειδητοποιήσουν «ορισμένοι» πόσο μάταιη είναι κάθε προσπάθεια αλλαγής του γεγονότος πως οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του τουρκικού έθνους.


Στο κόκκινο η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Θερμό επεισόδιο τουλάχιστον επί χάρτου καταγράφεται σε σχέση με περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται πως θέλει να προκαλέσει η Τουρκία.

Παράτυπα και παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δεσμεύσει ήδη περιοχή για ναυτικές ασκήσεις, εξήγγειλε και η ίδια ναυτικές ασκήσεις σε περιοχή που επικαλύπτει μέρος της δέσμευσης της κυπριακής Navtex.

Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, δέσμευσε για τις 20, 22, 23, 24 και 30 Ιουλίου, όπως και για τις 8 Αυγούστου, μεγάλη θαλάσσια ζώνη σε σχήμα «Γ» νότια της Κύπρου για ναυτικές ασκήσεις, όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος».

Συνήθως τέτοιες ασκήσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με άλλες χώρες.

Η περιοχή που δεσμεύτηκε περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τμήματα των τεμαχίων 8, 9, 3 και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Να σημειωθεί ότι στο τεμάχιο 8 βρισκόταν μέχρι και χθες 19 Ιουλίου (από την 1η Μαΐου) για παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το «Barbaros».

Η Τουρκία, με μία ακόμα προκλητική κίνηση που δείχνει την επιδίωξή της για πλήρη αντιπαράθεση και ενδεχομένως και για θερμό επεισόδιο, ανακοίνωσε –παράνομα– ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού για σήμερα 20 και στις 24, 26 και 29 Ιουλίου, όπως και για τις 8 Αυγούστου σε περιοχή (τμήμα του τεμαχίου 9) που επικαλύπτει και ζώνη που ήδη δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις.

Μάλιστα κάποιες από τις ημερομηνίες, όπως η 20η και στις 24η Ιουλίου, συμπίπτουν.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε για ναυτικές ασκήσεις και περιοχή νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, επίσης για ναυτικές ασκήσεις, που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 2 και 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Επίσης, σε σχέση με το «Barbaros» αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έληξε η «ισχύς» της παράνομης τουρκικής Navtex χωρίς να ανανεωθεί αλλά το τουρκικό σεισμογραφικό παραμένει στην περιοχή.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ