2019-07-25 23:39:40
Φωτογραφία για Δέκα τρόποι που η συμβίωση με μια γάτα ωφελεί την υγεία μας
Δέκα πράγματα που αποκαλύπτουν πώς η συμβίωση με μία γάτα μπορεί να βελτιώσει και να

προφυλάξει την υγεία μας

«Πολυφάρμακο» – ασπίδα είναι για τους ιδιοκτήτες/κηδεμόνες της η γάτα, καθώς μειώνει την εμφάνιση καρδιακών, αλλά και εγκεφαλικών επεισοδίων. Και δεν είναι μόνον αυτά, από τα οποία προστατεύει τους ανθρώπους το αιλουροειδές κατοικίδιο.

Κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί διάφορες επιστημονικές μελέτες και έρευνες, οι οποίες αναφέρονται στη θετική επίδραση που ασκεί η γάτα στους ιδιοκτήτες της, καθώς και στα πολλαπλά οφέλη στην πνευματική και σωματική τους υγεία.

Ας απαριθμήσουμε τους 10 πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους η συνύπαρξη με μία γάτα ωφελεί με κάθε τρόπο την υγεία μας: σωματική και ψυχική.



1. Τα επίπεδα του άγχους στον οργανισμό μειώνονται αισθητά, ενώ οι στιγμές χαλάρωσης που μοιραζόμαστε με τη γάτα μας, μας απαλλάσσουν από άλλες έγνοιες και σκοτούρες. Η ηρεμία που μπορεί να μας προσφέρει ένα χάδι στη γάτα, ή το γουργούρισμά της, είναι πολύ σημαντική.




2. Ελαττώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι ιδιοκτήτες γατών τείνουν να εμφανίζουν πολύ λιγότερα τέτοια κρούσματα.



3. Περιορίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και των ψυχικών νοσημάτων. Η θεραπευτική επίδρασή που ασκεί η συνύπαρξη με μία γάτα έχει εξακριβωθεί και σε παιδάκια που πάσχουν από αυτισμό. Γαλλική έρευνα, που διεξήχθη το 2014, παρατήρησε 40 αυτιστικά παιδιά και τις οικογένειές τους, που είχαν γάτα. Διαπιστώθηκε ότι εκείνα τα παιδιά ήταν πιο ήρεμα και κοινωνικά, σε σχέση με όσα δεν είχαν.



4. Βοηθά απίστευτα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η διαρκής έκθεση στο τρίχωμα της γάτας έχει αποδειχθεί ευεργετική, καθώς μειώνει τον κίνδυνο για αλλεργίες και άσθμα.



5. Μελέτη απέδειξε ότι η συνύπαρξη με τη γάτα και η αλληλεπίδραση μαζί της, βοηθά εντυπωσιακά στη διατήρηση της πίεσης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.



6. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια και θάνατο από καρδιακή προσβολή. Άνθρωποι που δεν συμβιώνουν με γάτα, έχουν 30%-40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα, συγκριτικά με ανθρώπους που έχουν μια γάτα στο σπίτι τους.



7. Διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη. Τα υψηλά τριγλυκερίδια και η υψηλή χοληστερίνη σχετίζονται άμεσα με καρδιαγγειακά νοσήματα και με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε νεφρά, συκώτι και καρδιά. Οπότε, αντιλαμβανόμαστε ότι η διατήρησή τους σε φυσιολογικά επίπεδα είναι καίριας σημασίας για την υγεία μας.



8. Κοινωνικοποιεί τον άνθρωπο. Έρευνες που έγιναν στη Βρετανία, έδειξαν ότι οι γυναίκες που είναι κάτοχοι των χαριτωμένων αιλουροειδών, έλκονται από άντρες που, επίσης, είναι ιδιοκτήτες γατών και, γενικότερα, γατόφιλοι. Αυτό συμβαίνει διότι, υποσυνείδητα, αποδίδουν σε αυτόν τον τύπο άνδρα χαρακτηριστικά όπως: ευαισθησία, ενσυναίσθηση και εξυπνάδα.



9. Η συμβίωση με τη γάτα μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς, ενώ παράλληλα αυξάνει, κατά πολύ, το αίσθημα της συντροφικότητας. Αν και οι γάτες θεωρούνται πιο ανεξάρτητα ζώα, έχει παρατηρηθεί ότι ο δεσμός που αναπτύσσουν με τον ιδιοκτήτη τους είναι εξαιρετικά ισχυρός. Μελέτη που διενεργήθηκε στην Ελβετία, το 2003, έδειξε ότι μία γάτα στο σπίτι προσφέρει συναισθήματα ανάλογα με την ύπαρξη ρομαντικού συντρόφου.



10. Οι γάτες κάνουν καλό στο περιβάλλον; Κι όμως! Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε το 2009, οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για τη συντήρηση ενός σκύλου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, έχουν το ίδιο οικολογικό αποτύπωμα με τη συντήρηση ενός Hummer, εν αντιθέσει με τις γάτες που, κατά μέσο όρο, προσεγγίζουν το οικολογικό αποτύπωμα ενός Volkswagen Golf!.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ