2019-07-26 13:51:32
Φωτογραφία για Ειδικοί αναλύουν «το λάθος» του να κοιμόμαστε με ανεμιστήρα
Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του και οι καύσωνες. Τους οποίους αντιμετωπίζουμε κλασικά με αιρ κοντίσιον και ανεμιστήρες.

Ωστόσο, τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση ανεμιστήρα δεν αποτελεί και την ιδανικότερη επιλογή. Σύμφωνα με τον ειδικό επί θεμάτων ύπνου Μαρνκ Ρέντικ ο ύπνος με ανεμιστήρα έχει πλεονεκτήματα αλλά έχει και μια σειρά μειονεκτημάτων.

Τα συν του ύπνου με ανεμιστήρα

Τα οφέλη περιλαμβάνουν ελεγχόμενη θερμοκρασία δωματίου, σταθερή κυκλοφορία αέρα και έναν διακριτικό ήχο που δεν είναι καθόλου εκνευριστικός αφενός, αφετέρου βοηθά κάποιους με προβλήματα ύπνου να κοιμηθούν.

Ωστόσο, τα μειονεκτήματα του ύπνου με ανεμιστήρα φαίνεται ότι αφανίζουν τα όποια πλεονεκτήματα.

Τα μείον του ύπνου με ανεμιστήρα

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της χρήσης ανεμιστήρα είναι ότι μπορεί να προκαλούν ή να πυροδοτούν υπάρχουσες αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας της ποσότητας σκόνης και γύρης που μπορεί να σηκώσουν και να εισχωρήσουν στο ρινικό σύστημα. Και κάπως έτσι, σύμφωνα με τον Ρέντικ πάντα, όσοι υποφέρουν από αλλεργίες, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα θα μπορούσαν, αν κοιμηθούν με ανεμιστήρα, να έχουν περιπετειώδεις νύχτες.


Και για αυτό κάθε φορά που βάζετε στην πρίζα τον ανεμιστήρα και πατάτε το on, χρειάζεται προσοχή. Αν τα φτερά του έχουν μαζέψει σκόνη θα σηκωθεί στον αέρα και κάποια ποσότητα θα καταλήξει στα πνευμόνια σας.

Επίσης, προβλήματα μπορούν να προκληθούν και από τον ξηρό αέρα που παράγουν οι ανεμιστήρες. Ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος και του λαιμού σας και επίσης να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια σας, ειδικά αν φοράτε φακούς επαφής.

Οι ρινικές δίοδοι και τα ιγμόρεια θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από τον ξηρό αέρα που μπορεί να οδηγήσει σε καταρροή και πονοκεφάλους.

Το σταθερό ρεύμα αέρα, επίσης, έχει την τάση να στεγνώνει τις ρινικές διόδους και τα ιγμόρεια  σας. Εάν η ξηρότητα είναι ιδιαίτερα ακραία, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σώμα σας να παράγει υπερβολική βλέννα για να προσπαθήσει να αντισταθμίσει την ξηρότητα αυτή. Και όλο αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και… ταλαιπωρία.

Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ξυπνάτε με κράμπες και πόνους στους μύες λόγω ακριβώς της σταθερής ροής αέρα.

Τελικά πρέπει να κοιμόμαστε με ανεμιστήρα; Ο Ρέντικ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κοιμηθείς με ανεμιστήρα στο υπνοδωμάτιό σου. Είναι θέμα προτίμησης και εύρεσης του ιδανικού μέσου για τις ανάγκες σου. Ναι, για κάποιους ο ανεμιστήρας είναι η πιο σωστή λύση για να δροσιστούν τις καυτές νύχτες του καύσωνα. Ο ειδικός επί θεμάτων ύπνου, μάλιστα, τονίζει η χρήση ανεμιστήρα έχει αρκετά πλεονεκτήματα και τα όποια μειονεκτήματα μπορούν να εξαλειφθούν αν είμαστε λίγο προσεκτικοί και χρησιμοποιήσουμε έναν ανεμιστήρα σε χαμηλή σκάλα, που περιστρέφεται. Και έχει και χρονοδιακόπτη. 

Πηγή: economistas.gr
via
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ