2019-07-26 14:03:41
Φωτογραφία για Μείωση προσωπικού μέσω εθελούσιας εξόδου προβλέπει το σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ
Ο όμιλος ΔΕΗ απασχολεί σήμερα περί τους 16.000 εργαζόμενους ως μόνιμο προσωπικό

Για στοχευμένες εθελούσιες εξόδους προσωπικού από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της επιχείρησης έχει μιλήσει ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και η συγκεκριμένη αναφορά ίσως να ήταν η μόνη που επί του παρόντος τουλάχιστον δεν προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ.

Όπως όλα δείχνουν όταν θα έρθει η ώρα να συζητηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και της νέας διοίκησης της ΔΕΗ για τη μείωση του προσωπικού της επιχείρησης τότε θα τεθούν από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ δυο αιτήματα:

Πρώτον η παροχή κινήτρων για τις εθελούσιες εξόδους και δεύτερον η ενίσχυση της ΔΕΗ με προσλήψεις νέου προσωπικού.

Με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού, ο όμιλος της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου του ΔΕΔΔΗΕ και των δύο θυγατρικών Μελίτης και Μεγαλόπολης, στις 31/12/2018 απασχολούσε 16.747 εργαζόμενους ως μόνιμο προσωπικό.


Εξ αυτών, 6.445 απασχολούνται στον ΔΕΔΔΗΕ.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις αρχές του 2019 ως σήμερα έχουν αποχωρήσει περί τα 1.000 άτομα με συνταξιοδότηση, εκ των οποίων 780 από τη ΔΕΗ (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν τον αριθμό η μείωση του προσωπικού στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη) και 320 από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Το προσωπικό αυτό αποχώρησε με συνταξιοδότηση λαμβάνοντας την αποζημίωση που προβλέπει ο νόμος και ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.

Νωρίτερα και έως το τέλος του 2018 είχαν φύγει ακόμη 220 εργαζόμενοι οι οποίοι έλαβαν την αποζημίωση των 15.000 ευρώ και μπόνους αποχώρησης 5.000 ευρώ ως κίνητρο.

Σε ότι αφορά το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής συζητήσεις με τη ΓΕΝΟΠ για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που δεν θα αφορά μόνον τους συνταξιοδοτούμενους.

Πάντως όπως εκτιμούν συνδικαλιστικά στελέχη, μεγαλόπνοα προγράμματα εθελουσίας χωρίς ιδιαίτερα κίνητρα δεν μπορούν να πετύχουν.

Προσλήψεις θέλει η ΓΕΝΟΠ

Από την άλλη πλευρά, η ΓΕΝΟΠ θέτει παγίως το ζήτημα της πρόσληψης νέων, χαμηλότερου κόστους εργαζομένων, λόγω της υποστελέχωσης και των ελλείψεων ειδικά σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό.

Πρόκειται για ένα θέμα που κατά καιρούς έχει θέσει και η ηγεσία της ΔΕΗ, τόσο η παρούσα όσο και παλαιότερες διοικήσεις, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων υπερβαίνει τα 50 έτη.

Ας σημειωθεί ότι το σχέδιο της McKinsey, της εταιρίας συμβούλου που εκπόνησε το τελευταίο business plan της ΔΕΗ, προβλέπει μείωση κατά 4.414 άτομα στην 5ετία 2018 - 2022.

Ένας αριθμός εργαζομένων της τάξης των 1.438 ατόμων υπολογιζόταν ότι θα αποχωρούσε από τη ΔΕΗ, λόγω της λιγνιτικής αποεπένδυσης, η οποία όμως δεν έγινε αφού ναυάγησε ο διαγωνισμός για την πώληση των τριών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.

Εξάλλου μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά περίπου 340 άτομα θα μπορούσε να προκύψει από τον τερματισμό λειτουργίας των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, οι οποίοι όμως έχουν λάβει παράταση της διάρκειας ζωής τους.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι άγνωστο πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος του business plan της Mckinsey και αν αρκούν μόνον οι αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης.

Η απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΗ είχε δρομολογήσει και ειδική μελέτη ροής εργαζομένων (Manpower planning), τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ανακοινωθεί.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ