2019-07-28 12:54:28
Φωτογραφία για Γιατί οι ξένοι ποντάρουν στις ιδιωτικοποιήσεις
Τι συμβαίνει με ΕΛ.ΠΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΔΑΠ και λιμάνια

To ράλι στις μετοχές της ΔΕΗ, των ΕΛ.ΠΕ, αλλά και η σταθερότητα στις μετοχές των Lamda,

ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΕΥΔΑΠ, αποτυπώνει τις υψηλές προσδοκίες των ξένων επενδυτών για τις ιδιωτικοποιήσεις με τη νέα, πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα, κυβέρνηση.

Ως πρώην επενδυτικός τραπεζίτης ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης γνωρίζει, ότι, για να προσελκυσθούν νέα κεφάλαια στην χώρα, χρειάζεται προηγουμένως επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις. Όσο περισσότεροι συμμετέχουν τόσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες για αύξηση των εσόδων και νέες επενδύσεις.

Απο την άλλη πλευρά, οι ξένοι επενδυτές που είναι ήδη τοποθετημένοι στις εταιρείες περιμένουν σημαντικές υπεραξίες.

Η νέα κυβέρνηση, συνεπώς, έχει ανάγκη μια ιδιωτικοποίηση, η οποία αφενός θα αποφέρει έσοδα, αφετέρου θα αποτελεί πόλο έλξης νέων επενδυτών, όσον αφορά την εκτέλεση της.


Απο τις προγραμματικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού προκύπτει ότι ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του 30% του Αερολιμένα Αθηνών, της ΔΕΠΑ, της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και των Ελληνικών Πετρελαίων. Μέσα στην λίστα, περιλαμβάνεται η πώληση του 11,35% της ΕΥΔΑΠ, η οποία λόγω της ευαισθησίας του αντικειμένου, βρίσκεται χαμηλά στην λίστα και δεν πρόκειται να προωθηθεί άμεσα.

ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ

Μετά τις ανακοινώσεις του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, η μετοχή της σημείωσε συνολικά απόδοση 32% μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν μια αναστροφή τουλάχιστον των ζημιών.

Με την πώληση ποσοστού της εταιρείας Δικτύων, υπολογίζεται ότι η εταιρεία θα εισπράξει ένα ποσό περί τα 700-800 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη και σημαντική πηγή εσόδων είναι η τιτλοποίηση οφειλών προς την ΔΕΗ, μια διαδικασία απο την οποία θα αντλήσει ένα ποσό περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Χατζηδάκης προς το παρόν κανείς απο τους ιδιώτες επενδυτές δεν θα ήταν σε θέση να επενδύσει στην ΔΕΗ, γι αυτό και επελέγη η λύση του ΔΕΔΔΗΕ και όχι ενός καλαθιού μονάδων με διαφορετικό καύσιμο. Ο τρίτος, όμως, πυλώνας για την διάσωση της ΔΕΗ είναι το σταμάτημα της «αιμορραγίας» της ΔΕΗ με τις δημοπρασίες καθώς η ΔΕΗ πωλεί φθηνά προς τους παρόχους, οι οποίοι στην συνέχεια την ανταγωνίζονται αποσπώντας της πελάτες σ όλα τα τιμολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες σε δεύτερη φάση θα μπορούσε να διερευνηθεί το ενδιαφέρον ξένων ομίλων για την ΔΕΗ, με την γαλλική EDF να έχει ένα προβάδισμα.

Ελληνικά Πετρέλαια : Στόχος το υψηλό τίμημα για Paneuropean και Δημόσιο

Η ανακοίνωση της ιδιωτικοποίησης χαιρετίστηκε με σημαντική άνοδο της μετοχής η οποία πέρασε τα 9 ευρώ. Σε πρώτη φάση, η Paneuropean του ομίλου Λάτση θα αναλάβει πλήρως την διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ με την τοποθέτηση δυο επιπλέον μελών στο δ.σ, ενω θα ξεκινήσει η οικονομική αναδιοργάνωση της.

Η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, όμως, συνδέεται άμεσα και με τις συμβάσεις έρευνας υδρογονανθράκων ( Τotal, Exxon ) καθώς θα επηρεάσουν το τίμημα της πώλησης. Αυτή τη φορά η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού θα είναι διαφορετική διότι την διοίκηση της εταιρείας θα την έχει στέλεχος της Paneuropean, η οποία έχει κάθε συμφέρον να μεγιστοποιήσει την αξία της πώλησης. Επιπλέον, η εταιρεία έχει να εισπράξει το τίμημα του 35% απο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ποσό που επίσης θα επηρεάσει την παρούσα ιδιωτικοποίηση.

ΕΥΔΑΠ : Αγώνα δρόμου κάνουν τα ξένα funds

Η όποια προσπάθεια έστω και μερικής ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ θα συναντήσει αντιδράσεις απο τον Σύριζα και άλλα κόμματα καθώς οι εταιρείες ύδατος θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, ως εκ τούτου, δεν συζητούνται. Όμως, το ΤΑΙΠΕΔ έχει προς πώληση το 11,35% κι αυτό μόνο οι δανειστές θα μπορούσαν να το αλλάξουν. Εν τω μεταξύ το δικαίωμα της αποκλειστικής παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης λήγει το 2019 και η διοίκηση του Υπερταμείου είχε ξεκινήσει συζητήσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση για το τίμημα.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή οδηγίας για την τιμολόγηση το θέμα θα απασχολήσει την ΕΥΔΑΠ το 2020. Ακριβώς, μετά τις ευρωεκλογές η συμπεριφορά της μετοχής της ΕΥΔΑΠ έγινε πιο σταθερή καθώς δεν έχει επιστρέψει σε τιμές κάτω των 7,35 -7.,37 ευρώ. Οι σύμβουλοι πώλησης και το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσουν προς πώληση το 11,35%, όταν το Δημόσιο διαθέτει 50% και ο Αμερικανός επενδυτής κ. J. Paulson το 9,99%. Ο βαθμός συγκέντρωσης της μετοχής έχει κάνει ξένα funds να ψάχνουν εναγωνίως μετοχές είτε με οχλήσεις προς τον J. Paulson είτε προς άλλους θεσμικούς επενδυτές. Ήδη παίρνουν θέσεις ένα fund απο την Αγγλία, κι ένα fund απο τη Νέα Υόρκη.

ΟΛΠ – ΟΛΘ : Η Cosco επείγεται και η Dimerra διαψεύδει την αποχώρηση

Μήνυμα προς την Cosco έστειλε ήδη το Υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, ύψους 600 εκατ.ευρώ. H Cosco επείγεται να επανακαταθέσει το σχέδιο εντός Αυγούστου προκειμένου η εταιρεία να διατηρήσει την υψηλή της κερδοφορία. Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η υπόθεση είναι πιο περίπλοκη με δεδομένη την αντίθεση των ΗΠΑ στην συμμετοχή ενός Ρώσου επιχειρηματία στο επενδυτικό σχήμα για το ΟΛΘ.

Μέχρι το 2022, το σχήμα πρέπει να επενδύσει 180 εκατ. ευρώ. H πλευρά της Dimerra διαψεύδει οποιαδήποτε αποχώρηση, ειδικά τώρα που ξεκινήσουν οι επενδύσεις των 180 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗιδιωτικοποιήσειςΕΛΠΕCoscoΕΥΔΑΠ
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ