2019-07-30 23:00:43
Φωτογραφία για Τουρκική μειονότητα στην Κω θέλουν να “βλέπουν” μουσουλμάνοι της Δυτ.Θράκης
Θέμα περί τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα επιχείρησαν να δημιουργήσουν με ανακοίνωση τους, μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.

Αφορμή για το άνοιγμα του γνωστού θέματος αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν έχουν επισκευαστεί ακόμη τα δύο τεμένη του νησιού που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό του 2017.

Η είδηση μέχρι αυτό το σημείο έχει βάση, αφού οι μουσουλμάνοι του νησιού προσεύχονται στα αίθουσα που τους έχει παραχωρηθεί και όχι στα δύο τεμένη.

Ωστόσο το θέμα που επιχείρησαν να εγείρουν οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης ήταν “κρυμμένο” στην έκφραση “τουρκική κοινότητα” που χρησιμοποιήθηκε.

Η σωστή έκφραση είναι μουσουλμανική κοινότητα γιατί τουρκική μειονότητα δεν υφίσταται ούτε στην Κω ούτε στη Ρόδο.

Τα πράγματα στη σωστή τους βάση έβαλε άμεσα η πρόεδρος του Βακούφ της Κω κα. Ελβάν Κοτζαογλάν.

Η κυρία Κοτζαογλάν, αρχικά, επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει καμία τουρκική μειονότητα, όπως ισχυρίζονται, στην Κω. Είμαστε Ελληνες πολίτες, μουσουλμάνοι».


Επίσης η κ. Κοτζαογλάν υπογραμμίζει ότι η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει το ΒΑΚΟΥΦ με 270.000 ευρώ για το τζαμί στο Πλατάνι.

«Σύντομα βγαίνει η οικοδομική άδεια, ενώ θα ακολουθήσει προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας – Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου και ΒΑΚΟΥΦ για να ξεκινήσει το έργο», αναφέρει.

Πως ξεκίνησε το θέμα

Όλα ξεκίνησαν με την ανησυχία που εκφράστηκε για τα δύο τεμένη ως ακολούθως:

Το τζαμί Ντεφτερντάρ Χατζή Ιμπραήμ Εφέντη που βρίσκεται στο κέντρο της Κω και το τζαμί Γαζή Χασάν Πασά στο Πλατάνι (Κερμεντές) που υπέστησαν ζημιά εξαιτίας του σεισμού τον Ιούλιο του 2017 στην Ελλάδα, έκλεισαν για λατρεία με σκοπό την αποκατάσταση.

Ωστόσο, η αποκατάσταση των δύο τζαμιών εν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα οι Μουσουλμάνοι Δυτικής Θράκης να υποστηρίζουν ότι η μουσουλμανική κοινότητα στην Κω δεν έχει χώρο για να προσευχηθεί.

Πρόσφατα, η έκταση των 34 στρεμμάτων που ανήκε στο Μουσουλμανικό Τουρκικό Ίδρυμα της Κω, πωλήθηκε σε μια τουριστική εταιρεία από το εξουσιοδοτημένο εκτελεστικό συμβούλιο του ιδρύματος με το πρόσχημα της παροχής οικονομικών πόρων για την αποκατάσταση των τζαμιών στο νησί. Δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα τζαμί ανοιχτό όπου η μουσουλμανική κοινότητα στην Κω μπορεί να προσευχηθεί.

Τι ανέφεραν για τα τζαμιά οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου δήλωσε:

”Το Τζαμί Ντεφτερντάρ Χατζή Ιμπραήμ Εφέντη και το Τζαμί Γαζή Χασάν Πασά, τα οποία ήταν ανοιχτά για προσευχή στο νησί της Κω, έκλεισαν από τις Ελληνικές αρχές με το επιχείρημα ότι υπέστησαν ζημιές στο σεισμό το 2017. Παρόλο που έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες από τις Ελληνικές αρχές, τα έργα αποκατάστασης δεν έχουν αρχίσει ακόμη εδώ και δύο χρόνια. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα στο μυαλό ότι η αποκατάσταση καθυστερείτε σκόπιμα. Η καθυστέρηση της αποκατάστασης παραβιάζει την ελευθερία της θρησκείας της τουρκικής κοινότητας στην Κω. Από την άλλη πλευρά, με το πρόσχημα της συντήρησης, τα ακίνητα που ανήκουν στο Μουσουλμανικό Τουρκικό Ίδρυμα της Κω πωλούνται από την εκτελεστική επιτροπή του ιδρύματος. Ενώ η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο, καταβάλλει προσπάθειες παγκοσμίως, αντίθετα δεν εκπληρώνει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της διατηρώντας τα ιστορικά μνημεία εντός των συνόρων της, όπως στην περίπτωση των τζαμιών στην Κω. Ζητάμε από τη χώρα μας την Ελλάδα να προστατεύσει και να αποκαταστήσει τα τζαμιά που χτίστηκαν την Οθωμανική περίοδο στην Κω το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της και να σεβαστεί την θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής κοινότητας που ζει στο νησί.”

H απάντηση του ΒΑΚΟΥΦ Κω στο δημοσίευμα

Στα όσα υποστήριξε ο Χαμπίμπογλου απαντά, μέσω του iefimerida.gr, η πρόεδρος του ΒΑΚΟΥΦ της Κω, Ελβάν Κοτζαογλάν.

Η κυρία Κοτζαογλάν, αρχικά, επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει καμία τουρκική μειονότητα, όπως ισχυρίζονται, στην Κω. Είμαστε Ελληνες πολίτες, μουσουλμάνοι».

Σχετικά με τις αναφορές στα δυο τεμένη της Κω, η πρόεδρος του ΒΑΚΟΥΦ σημειώνει ότι «τα δυο τζαμιά δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν. Υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές στο σεισμό του 2017 και είναι άκρως επικίνδυνα για να μπει κάποιος μέσα. Δεν υπάρχει καμία πρόφαση. Αυτή είναι η αλήθεια»

Η Ελβάν Κοτζαογλάν υπογραμμίζει ότι η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει το ΒΑΚΟΥΦ με 270.000 ευρώ για το τζαμί στο Πλατάνι. «Σύντομα βγαίνει η οικοδομική άδεια, ενώ θα ακολουθήσει προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας – Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου και ΒΑΚΟΥΦ για να ξεκινήσει το έργο».

Ούτε οι χριστιανικές εκκλησίες έχουν φτιαχτεί στην Κω

Η βασική προτεραιότητα του ΒΑΚΟΥΦ Κω είναι το τέμενος στο Πλατάνι, «καθώς αυτό χρησιμοποιεί το 80% των μουσουλμάνων του νησιού. Το Ντεφερντάρ είναι σε δεύτερο πλάνο» λέει στο iefimerida η κυρία Κοτζαογλάν. Σύμφωνα με την ίδια, για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά τα δυο τεμένη έχει δημιουργηθεί ειδική αίθουσα προσευχών για τις λατρευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων της Κω.

Η πρόεδρος του ΒΑΚΟΥΦ Κω αναφέρει επίσης πως «δεν έχουν να ξεκινήσει να φτιάχνονται ούτε οι χριστιανικοί ναοί. Δεν είναι ότι άφησαν τα τεμένη μας για να φτιάξουν τις εκκλησίες. Ούτε στη Μητρόπολη, ούτε στην Αγία Παρασκευή έχουν προχωρήσει έργα» καταλήγει η πρόεδρος του ΒΑΚΟΥΦ Κω Ελβάν Κοτζαογλάν.

Πηγή: iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ