2019-08-01 08:49:25
Φωτογραφία για Σκάνδαλο DePuy: Ένοχοι 13 από τους 22 κατηγορούμενους – Εμπλέκονται και γιατροί της Πάτρας
Ένοχοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κρίθηκαν σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, πασίγνωστοι ιατροί για το σκάνδαλο με τα υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά της εταιρίας DePuy.

Alpha Patras

Στην υπόθεση εμπλέκονταν και γιατροί για δωροληψία από το Πανεπιστημιακό Πάτρας και από τον «Άγιο Ανδρέα» Πάτρας.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση του επί της ενοχής για τους πλέον των 20 κατηγορουμένων στην υπόθεση. Συνολικά, αποφάσισε την καταδίκη 13 κατά περίσταση για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Παράλληλα, το δικαστήριο απήλλαξε τους κατηγορούμενους από το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω παραγραφής.

Σημειώνεται ότι για επιμέρους πράξεις απάτης ή ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, το Δικαστήριο απάλλαξε κάποιους εκ των κατηγορουμένων είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω αμφιβολιών ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αποφάσεις ήταν κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης, η θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson «έδρασε» στην Ελλάδα την περίοδο από το 2000 έως το 2006, προκαλώντας ζημία στο ελληνικό δημόσιο άνω 11.500.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η εταιρία φέρεται να υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35%. Συνολικά φέρεται να τα προμήθευσε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα ενώ παράλληλα έδινε «μίζες» σε ιατρούς για να προωθήσουν τα προϊόντα της.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν σήμερα περιλαμβάνονται, επίσης, στελέχη της βρετανικής εταιρίας, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DePuy.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο εκ των πλέον των 20 κατηγορουμένων που αρχικά είχαν παραπεμφθεί σε δίκη έχουν αποβιώσει ενώ οι υπόλοιποι αθωώθηκαν είτε λόγω αμφιβολιών, είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω δεδικασμένου.

Ζητάνε ελαφρυντικό για τη καθυστέρηση της ελληνικής Δικαιοσύνης

Πατώντας στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και οι 13 καταδικασθέντες ζήτησαν από το Δικαστήριο την αναγνώριση του ελαφρυντικού που εισήχθη με τις διατάξεις περί παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης. Παράλληλα, αιτήθηκαν δια των συνηγόρων τους και τα ελαφρυντικά της του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της αναγνώρισης ή όχι ελαφρυντικών περιστάσεων στους κατηγορούμενους.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ