2012-06-15 15:24:02
Φωτογραφία για Και αντάλλαγμα αερίου για το δάνειο από τη Μόσχα
Με τα χέρια απλωμένα στη Ρωσία η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να αποφύγει την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι συζητήσεις της Λευκωσίας με τη Μόσχα «πάνε καλά» και δεν αποκλείεται εντός των επόμενων 24ώρων να υπάρξει η ολοκλήρωσή τους με θετική για την Κύπρο κατάληξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο τραπέζι των συζητήσεων για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας για τη δανειοδότηση της Κύπρου μπήκαν, πέραν των πολιτικών ανταλλαγμάτων, και τα οικονομικά με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στα δικαιώματα των θαλασσίων οικοπέδων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδοτήσεων του δεύτερου γύρου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προεδρικό και ΑΚΕΛ έχουν πάντως επενδύσει τα μέγιστα στη Μόσχα καθώς θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης Ενδεικτική προς τούτο είναι και η χθεσινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού ότι η ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός προβληματισμού που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, εάν και εφ' όσον διαπιστώνει ότι οι όποιες άλλες προσπάθειες δεν καταλήγουν σε αποτέλεσμα.


Κυβερνητική πηγή μιλώντας στην Αλήθεια σημείωσε ότι τα γεγονότα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα καθώς αυτό επιβάλουν και τα ασφυκτικά πλέον χρονικά περιθώρια, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παλέψει «με νύχια και με δόντια την εξασφάλιση διακρατικού δανείου». Σημείωσε ακόμη ότι οι διαβουλεύσεις με τη Μόσχα έχουν «οροφή και πάτωμα» εξηγώντας ότι το κατώτατο ποσό που απαιτεί η Λευκωσία είναι το 1,8 δις ευρώ ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, και το ανώτατο τα 5 δις ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γράψει τις προηγούμενες ημέρες η Αλήθεια με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η εξασφάλιση δανειοδότησης με 5 δις ευρώ είναι αρκετή ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, οι ανάγκες για την αναχρηματοδότηση του χρέους που λήγει εντός του 2013 ενώ θα απομείνει και ένα σημαντικό ποσό που θα διατεθεί για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στην Τούμπα ο Σαβίνι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στην Τούμπα ο Σαβίνι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ