2019-08-02 20:00:16
Φωτογραφία για Τελεσίγραφο 18 μηνών από τον πλανήτη στην ανθρωπότητα
Θυμάστε τις παλιές καλές μέρες όταν είχαμε «12 χρόνια για να σώσουμε τον πλανήτη»; Τώρα φαίνεται πως ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν ότι μας μένουν 18 καθοριστικής σημασίας μήνες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επικαλούμενοι και την συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S., μας λέει να βιαστούμε.

Πέρυσι, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) ανέφερε ότι για να μην υπερβεί η αύξηση της θερμοκρασίας τον 1,5 βαθμό Κελσίου τον αιώνα αυτό, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030. Αλλά σήμερα, οι παρατηρητές αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή δραστικά μέτρα για την μείωση των ρυπογόνων εκπομπών πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

Η προειδοποίηση ότι το 2020 είναι μια κρίσιμη προθεσμία εκφράστηκε εύγλωττα από έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο  το 2017. «Το μάθημα για το κλίμα είναι σαφές: ενώ ο κόσμος δεν μπορεί να θεραπευτεί μέσα στα επόμενα χρόνια, μπορεί να τραυματιστεί θανάσιμα από αμέλεια μέχρι το 2020» είχε διαμηνύσει ο Hans Joachim Schellnhuber, ιδρυτής και πλέον διευθυντής του Potsdam Climate Institute.


Η αίσθηση ότι το τέλος του επόμενου έτους είναι η τελευταία ευκαιρία για την ντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής γίνεται ολοένα και πιο έντονη. «Είμαι σταθερά της άποψης ότι οι επόμενοι 18 μήνες θα αποφασίσουν την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την αλλαγή του κλίματος σε επίπεδα επιβιώσιμα και να αποκαταστήσουμε τη φύση στην ισορροπία που χρειαζόμαστε για την επιβίωσή μας» δήλωσε ο πρίγκιπας Κάρολος, μιλώντας πρόσφατα σε δεξίωση για τους υπουργούς Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας .

Ένας από τους υποτιμημένους τίτλους της περυσινής έκθεσης της IPCC ήταν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να κορυφωθούν μέχρι το 2020 για να κρατήσουν τον πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου. Τα υπάρχοντα σχέδια δεν είναι σχεδόν αρκετά ισχυρά ώστε να διατηρούν τις θερμοκρασίες κάτω από το λεγόμενο ασφαλές όριο. Αυτή τη στιγμή, κατευθυνόμαστε προς την κατεύθυνση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Δεδομένου ότι οι χώρες συνήθως εφαρμόζουν τα σχέδιά τους σε χρονικά διαστήματα πέντε και δέκα ετών, εάν επιτευχθεί ο στόχος περικοπής άνθρακα κατά 45% έως το 2030, τότε τα σχέδια πρέπει πραγματικά να τεθούν στο τραπέζι μέχρι τα τέλη του 2020.

Το πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι η ειδική σύνοδος κορυφής για το κλίμα που καλείται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει η COP25 στο Σαντιάγκο της Χιλής, όπου το πιο σημαντικό επίτευγμα θα είναι πιθανώς απλώς η συνέχιση της διαδικασίας. Αλλά η πραγματικά μεγάλη στιγμή θα είναι πιθανότατα στο Ηνωμένο Βασίλειο στη COP26, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2020.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία της COP26, σε έναν κόσμο μετά τον Brexit, για να δείξει ότι η Βρετανία μπορεί να οικοδομήσει την πολιτική βούληση για πρόοδο, με τον ίδιο τρόπο που οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν τη διπλωματία για να πετύχουν τη Συμφωνία του Παρισιού.

Πηγή: BBC
starxeiamas
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ