2019-08-03 08:00:08
Φωτογραφία για Κύκλοι ΥΠΕΞ : Δεν συμφέρει την Τουρκία να κάνει έρευνες στο Καστελόριζο
Η Ελλάδα έχει δικαιώματα που δεν θα απεμπολήσει, τονίζουν, την ώρα που η Άγκυρα ετοιμάζει το πλοίο «Ορούτς Ρέι» για να βρεθεί μετά τα μέσα Αυγούστου στην περιοχή που αποκαλεί «υφαλοκρηπίδα» της – Τα σχέδια και οι συμμαχίες της Αθήνας

Του Στέφανου Μυτιληναίου

[email protected]

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να επιχειρήσει έρευνες νότια του Καστελόριζου», εντός τηςελληνικής ΑΟΖ, στο σημείο όπου συναντιούνται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της χώρας μας με της Κύπρου και της Αιγύπτου, εκτίμησαν καλά ενημερωμένοι αθηναϊκοί κύκλοι, που μίλησαν στην εφημερίδα μας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα που δεν πρόκειται να απεμπολήσει.

Οπως γράφτηκε εδώ και μία εβδομάδα, η κρατική εταιρεία πετρελαίων της γείτονος, TPAO, φέρεται να έθεσε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για να διεξαγάγει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στον 28ο και τον 29ο μεσημβρινό -ξεκινά, δηλαδή, από τα νότια της Ρόδου και φτάνει πέρα από το Καστελόριζο- μετά τις 15 Αυγούστου.


Εκείνη την περίοδο λήγει και η αποστολή του εξελιγμένου ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέι» στη Θάλασσα του Μαρμαρά και ουσιαστικά ανοίγει παράθυρο αξιοποίησής του στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έχει, άλλωστε, προαναγγελθεί από την Αγκυρα. Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας (20/7/19) ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος, θεωρείται ότι έχει κοιτάσματα μεγαλύτερα και από εκείνα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, έχουν δε εντοπιστεί εδώ και πολλά χρόνια από Νορβηγούς ερευνητές.

Ισχυρισμοί περί «μη επήρειας» του νησιού

Η Τουρκία, επειδή δεν αποδέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας (Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι, 1982), ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο, στο Λύκιο Πέλαγος, δεν έχει «επήρεια», δηλαδή δεν έχει ΑΟΖ. Επειδή ακριβώς η Τουρκία δεν αποδέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρεται σε «υφαλοκρηπίδα», που μοιάζει με την ΑΟΖ, αλλά δεν είναι το ίδιο, ενώ η Ελλάδα, που κύρωσε το 1995 στη Βουλή τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρεται σε ΑΟΖ. Γι’ αυτό και δεν είναι διπλωματικά ορθό επίσημα ελληνικά χείλη να αναφέρονται σε «υφαλοκρηπίδα», διότι είναι σαν να υπαναχωρούμε από το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και να πηγαίνουμε με τα νερά της Τουρκίας.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ