2019-08-04 13:00:30
Φωτογραφία για Τρομακτικό κραχ δείχνουν οι αριθμοί για τον ελληνικό τουρισμό
Στο μεταξύ αλλάζουν ραγδαία και οι συνήθειες των νέων ανθρώπων

Τρομακτικό κραχ δείχνουν οι αριθμοί για τον ελληνικό τουρισμό προκαλώντας αμηχανία στους εμπλεκόμενους τόσο στην βαριά μας βιομηχανία όσο και στο real estate.

Από τον Ian Ford

Την στιγμή που στην ελληνική περιφέρεια για παράδειγμα τα boutique hotels (πράγματι εξαιρετικές δουλειές τα περισσότερα) ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, η μέση δαπάνη των τουριστών στην Ελλάδα δεν αρκεί ούτε για μία διανυκτέρευση στα συγκεκριμένα καταλύματα που πουλάνε ακριβά την αυτονόητη αισθητική τους.

Αποτέλεσμα σε δύο-τρια χρόνια θα αναγκάζονται να φιλοξενούν πελάτες των 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση που θα παραγγέλνουν σουβλάκι και σατζίκι. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία με την τσακισμένη λίρα γίνεται πόλος έλξης των τουριστών που χάνει η Ελλάδα. Οι φτηνές διακοπές Ευρωπαίων και Αμερικανών στα επόμενα χρόνια θα γίνουν φτηνιάρικες. Οι Ελληνες ξενοδόχοι σχεδόν έντρομοι βλέπουν το κακό να πλησιάζει-αφήστε τον ανταγωνισμό του Airbnb. Aν στη φιλοσοφία των φτηνών διακοπών προστεθεί και η παράμετρος ενός βίαιου Brexit το καλοκαίρι του 2020 στις ελληνικές παραλίες θα επανεμφανισθεί ο Στάσου Μύγδαλα.


Στο μεταξύ αλλάζουν ραγδαία και οι συνήθειες των νέων ανθρώπων εξαιτίας των social media. Ειδικοί του παγκόσμιου τουρισμού αναμένουν για τα επόμενα έτη αύξηση σε προορισμούς όπως είναι οι μεγαλουπόλεις(Νέα Υόρκη, Τόκιο, Ντάκα) , οι Σκανδιναβικές χώρες αλλά και σε ειδικούς προορισμούς κραιπάλης-βλέπε Μύκονος, Αγία Νάπα, Ρόδος.

Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση στις 13 περιφέρειες της χώρας το 2018 που υποτίθεται ότι ήταν σούπερ-ντούπερ χρονιά διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 69 ευρώσύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με θέμα “Ποιος πάει που; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;”

Αντίστοιχα στα 449 ευρώ ήταν η δαπάνη των τουριστών ανά επίσκεψη ανά περιφέρεια, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,8% σε σχέση με το 2017 που ήταν 458 ευρώ.

Κι ενώ ο ελληνικός τουρισμός εμφανίζει σημάδια εισόδου σε σκοτεινό τούνελ, αν όχι σε παράξενα μονοπάτια, μια νέα τάση έρχεται να ταρακουνήσει την δυτική βιομηχανία τροφίμων κι αυτή δεν είναι άλλη από την αλλαγή διατροφής των πολιτών στις αναπτυγμένες χώρες. Οι άνθρωποι ανακαλύπτουν σοκαρισμένοι την συμβολή της διατροφής σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και αποφασίζουν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες με αποτέλεσμα μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες που οφείλουν τα κέρδη τους στα προιόντα με βάση τη ζάχαρη, τη σοκολάτα, το αλεύρι κλπ όπως επίσης και βιομηχανίες κρέατος να δουν τα κέρδη τους να εξανεμίζονται.

Ολα αλλάζουν στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων καθώς αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Τουλάχιστο 10 κροίσοι που βρίσκονται ψηλά στη λίστα του Forbes επενδύουν με μανία σε εταιρίες που παράγουν προιόντα εναλλακτικής διατροφής. Και τέτοιες εταιρίες αναδύονται πλέον καθημερινά και στη χώρα μας. Εδώ βρίσκεται ένα πεδίο δόξης λαμπρό για τις εγχώριες τράπεζες και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές…
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ