2019-08-04 18:12:43
Φωτογραφία για Οι τρεις νόσοι που απειλούν την υγεία χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος
Σοβαρές νόσοι απειλούν την υγεία ακόμη και 20-30 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης του καπνίσματος και της πρώιμης διακοπής του

Τόσο η διάρκεια όσο και η βαρύτητα του καπνίσματος έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στον κίνδυνο για τρεις σοβαρές αθηροσκληρωτικές νόσους: Περιφερική Αρτηριακή Νόσο, Στεφανιαία Νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ning Ding και οι συνεργάτες του από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins αξιολόγησαν δεδομένα από 13.355 συμμετέχοντες ηλικίας 45-64 ετών οι οποίοι δεν έπασχαν από κάποια από τις τρεις υπό μελέτη νόσους κατά την έναρξη της μελέτης (1987 έως 1989). Οι συγγραφείς επεδίωξαν να αξιολογήσουν τη μακροχρόνια σχέση του καπνίσματος και της διακοπής του με περιστατικά των τριών αυτών νόσων.


Οι ερευνητές σημείωσαν ότι κατά τη διάρκεια μίας μέσης παρακολούθησης διάρκειας 26 ετών υπήρξαν 492 περιπτώσεις Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου, 1.798 Στεφανιαίας Νόσου και 1.106 εγκεφαλικά επεισόδια. Παρατήρησαν επίσης μία σχέση μεταξύ του χρόνου καπνίσματος και των τριών νόσων. Αυτή η σχέση ήταν ισχυρότερη στα περιστατικά Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου. Το μοτίβο παρέμεινε συνεπές και όταν εξετάστηκαν ξεχωριστά η διάρκεια και η ένταση του καπνίσματος. Ενώ μία μεγαλύτερη περίοδος διακοπής καπνίσματος ήταν σταθερά συσχετισμένη με χαμηλότερο κίνδυνο Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου, Στεφανιαίας Νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, ο κίνδυνος παρέμεινε σχετικά υψηλός για 30 και 20 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος για Περιφερική Αρτηριακή Νόσο και Στεφανιαία Νόσο αντίστοιχα.

«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα πρόληψης του καπνίσματος και της πρώιμης διακοπής καπνίσματος ενώ υποδεικνύεται και η ανάγκη να υπολογίζεται και η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος όταν αναφερόμαστε στην επίδραση του καπνίσματος στην γενικότερη καρδιαγγειακή υγεία», σημειώνουν οι ερευνητές.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ