2019-08-05 20:28:47
Φωτογραφία για Τι είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία της εφορίας και τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις;
Την πρόθεση της να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το δημόσιο και οι οικονομικές του υπηρεσίες τις έχει κάνει γνωστές η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές.

Μέχρι στιγμής και με διαδικασίες fast track έχει περάσει από τη Βουλή αλλαγές στην φορολογία και τις 120 δόσεις, ενώ ετοιμάζεται να αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίοι λειτουργούν φορολογικά οι επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, παρουσίασε την εφαρμογή τήρησης ηλεκτρονικών βιβλίων για τις επιχειρήσεις, μια εφαρμογή που αναμένεται να είναι έτοιμη να τεθεί σε εφαρμογή το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Τι είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία «Πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο ηλεκτρονικοποίησης όλων των συναλλαγών που θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.


Με το νέο αυτό μέτρο όλες οι δραστηριότητες μιας επιχείρησης θα γίνονται και θα διατηρούνται σε ηλεκτρονικά αρχεία, ενώ η επιχείρηση θα είναι συνδεδεμένη με την ΑΑΔΕ. Το σύστημα στηρίζεται σε μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία My Data. Στην εν λόγω πλατφόρμα κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα εισέρχεται με τους κωδικούς του στο Taxisnet και θα αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρησης ΜΑΡΚ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, με τα ηλεκτρονικά βιβλία αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής δηλώσεων, μειώνεται το διαχειριστικό κόστος για τις επιχειρήσεις, καταργούνται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών –πελατών, επιταχύνονται οι επιστροφές φόρων στους συνεπείς, ενώ ενισχύεται ο έλεγχος των υποθέσεων.

Μέσω της νέας αυτής πλατφόρμας, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα περνάνε τα τιμολόγια τους τα οποία θα καταχωρούνται αυτόματα. Ταυτόχρονα η καταχώρηση θα γίνεται επίσης αυτόματα στους λήπτες των τιμολογίων , οι οποίοι θα βλέπουν αμέσως τη συναλλαγή στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία.

Αμέσως μετά την καταχώρηση θα ενημερώνονται αυτόματα τα φορολογικά έντυπα εισοδήματος και ΦΠΑ, κάτι που θα επιτρέπει την προ-συμπλήρωση των απαραίτητων εντύπων, κάτι που αναμένεται να γλυτώσει πολύ χρόνο από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα δηλώνουν τα τιμολόγια τους τα οποία θα καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία τους. Παράλληλα οι λήπτες των τιμολογίων θα βλέπουν στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία τα τιμολόγια των εκδοτών.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία αναμένεται να μειώσουν αισθητά τη φοροδιαφυγή, να περιορίσουν το διαχειριστικό κόστος και κυρίως να συμβάλουν ώστε οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν ταχύτερα επιστροφή φόρου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Hyundai i30 N 4Χ4
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Hyundai i30 N 4Χ4
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ