2019-08-05 20:43:25
Φωτογραφία για Γρεβενά, η μαγεία της φύσης- Εκεί όπου ζεις  τις πιο υπέροχες εμπειρίες της ζωής σου.. (Φωτογραφίες)
Το ταξίδι στη χώρα των μανιταριών, των γεφυριών, των ορεινών διαδρομών και

της Βάλια Κάλντα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Είναι ένα ταξίδι γεμάτο χρώματα, γεύσεις και απρόσμενες ανακαλύψεις.

Ο λόγος για τα Γρεβενά ή αλλιώς την Πρωτεύουσα των Μανιταριών -επίσημα από το 2007- καθώς το μανιτάρι αποτελεί μέρος της τοπικής παράδοσης και της ιστορίας, αλλά και έμβλημα της πόλης.

Από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνεις πως στα Γρεβενά υπάρχει μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή σχέση με το μανιτάρι. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν ασχολούνται τόσο πολλοί και τόσο πολύ με τη συλλογή μανιταριών.

Τα βουνά της ευρύτερης περιοχής, η Πίνδος και ο Ορλιακας, ήταν ανέκαθεν γεμάτα μανιτάρια· σε καιρούς δύσκολους και σκοτεινούς (όπως στην περίοδο της Κατοχής) ο πολύτιμος αυτός μύκητας αποτέλεσε σωτήρια λύση στο επισιτιστικό πρόβλημα.

Μέχρι να φτάσουμε, όμως, στο σήμερα, όπου τα Γρεβενά ζουν και αναπνέουν για τα μανιτάρια, κάποιος έπρεπε να κάνει την αρχή. Αυτός ο κάποιος ήταν εν τέλει ο παθιασμένος ερευνητής Γιώργος Κωνσταντινίδης, που πρώτος ασχολήθηκε πριν κάποια χρόνια με τη συστηματική μελέτη, καταγραφή και ταυτοποίηση των μανιταριών της περιοχής.


Και έκανε (και κάνει ακόμα) τόσο καλή δουλειά που γύρω του άρχισε να σχηματίζεται σιγά σιγά ο πρώτος πυρήνας «μανιταρόφιλων», που συνεχώς μεγάλωνε και αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη οικειότητα με το μανιτάρι.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.. Κομμάτι της οροσειράς της Πίνδου, ο ορεινός νομός Γρεβενών απλώνεται αγέρωχος στη δυτική πλευρά της Μακεδονίας.

Ως επί το πλείστον, στο ανάγλυφο του εδάφους του κυριαρχούν βουνά όπως ο Σμόλικας, η Βασιλίτσα, το Μαυροβούνι και πολλά άλλα, ενώ ανάμεσά τους κυλάει ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, ο Αλιάκμονας με τον παραπόταμό του Βενέτικο.

Στο νομό Γρεβενών θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, μία έκταση μεγάλης φυσικής ομορφιάς που σίγουρα θα σας μαγέψει και θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας για πολύ καιρό.

Ακόμη, στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε το Αρκουδόδεμα και τις Λίμνες Φλέγγα, η θέα των οποίων σίγουρα θα σας ταξιδέψει στις χειμωνιάτικες Άλπεις.

Ο ποταμός Βενέτικος, το »καμάρι» των Γρεβενών προσφέρεται για rafting κι άλλες δραστηριότητες.

Η πρώτη επαφή με το όμορφο ποτάμι συνήθως γίνεται στη γέφυρα του Ελευθεροχωρίου που βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Τρικάλων – Γρεβενών, τις «Πύλες του Βενέτικου» με τα κάθετα βράχια και τα βαθιά ποταμίσια νερά.

Η πόλη των Γρεβενών βρίσκεται σε εξαιρετικό γεωγραφικό σημείο, στο κέντρο σχεδόν του νομού· μια πρώτης τάξεως βάση για εξορμήσεις στην απίστευτης ομορφιάς γρεβενιώτικη φύση.

Βόλταροντας στην πόλη, θα συναντήσετε στην πλατεία Ελευθερίας το εκατόχρονο Ρολόι και, αν τύχει να βρεθείτε Παρασκευή στα Γρεβενά, θα δειτε και τη λαϊκή αγορά με κόσμο πολύ να κατεβαίνει από τα χωριά και να διαλαλεί την πραμάτεια του (και μανιτάρια!) περιμετρικά της πλατείας.

Επισκεφθείτε το μοντέρνο κτίριο της Δημοτικής Κεντρικής Βιβλιοθήκης όπου θα βρείτε ιστορικά ντοκουμέντα της περιοχής, το Μύλο Μπούσιου, έναν παλιό αναστηλωμένο αλευρόμυλο, το Δημοτικό Μουσείο, όπου φυλάσσονται απολιθωμένα οστά ελέφαντα και άγριου βοδιού, καθώς και λαογραφικά εκθέματα, και τη Μητρόπολη, όπου φιλοξενείται το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Επίσης, στο κοντινό χωριό Μηλιά βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με Παλαιοντολογική Έκθεση, όπου μπορεί κανείς να δει τους μεγαλύτερους καταγεγραμμένους στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες χαυλιόδοντες μαστόδοντου στον κόσμο

Οι πιο διαδεδομένες δραστηριότητες που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε είναι η ορειβασία στη Δρακολίμνη του Σμόλικα, η πεζοπορία στη Βάλια Κάλντα και στη Βάλια Κίρνα, το ράφτινγκ στο Βενέτικο ενώ μία υπέροχη εμπειρία αποτελεί το canyoning στο φαράγγι της Πορτίτσας.

Επιπλέον, τα Γρεβενά είναι γεμάτα με όμορφα, πέτρινα γεφύρια, ορμητικούς καταρράκτες, ιστορικά μοναστήρια και ήρεμα ρυάκια που αξίζει να τα επισκεφτείτε για μία ιδιαίτερη επαφή με το κάλλος της φύσης, που σίγουρα θα σας δημιουργήσει ξεχωριστά συναισθήματα.

42 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Τα τελευταία χρόνια, χάρη στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις και στη λειτουργία της Εγνατίας Οδού, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Ελλήνων χιονοδρόμων.

Συμπερασματικά: Στα Γρεβενά χάνεσαι στην απεραντοσύνη της φύσης και ζεις μια από τις πιο υπέροχες εμπειρίες της ζωής σου

dinfo.gr

.
loading...
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ