2019-08-06 21:46:14
Φωτογραφία για Νίκος Θ. Νταής: Εντυπώσεις από την ιστορικής σημασίας εκδήλωση στον Κάλαμο. Ιωάννης Αλεξάνδρου Καϋμενάκης - Εφοπλιστής: Ο δικός μας άνθρωπος.
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ

ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗΣ

Εφοπλιστής

Ο δικός μας άνθρωπος

Του Νίκου Θωμά Νταή.

σ. Συμβολαιογράφου.

Με χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στο Γραφείο μου στο Μύτικα οικογενειακώς, τον οικογενειακό μας φίλο κ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ. Ο Γιάννης Καϋμενάκης είναι ο δικός μας άνθρωπος, αφού ο αείμνηστος πατέρας του Αλέξανδρος Καυμενάκης κατάγονταν από το Αρχοντοχώρι Αιτ/νίας (παλιά Ζάβιτσα) και η μάνα του κ. Γιούλα από το απέναντι από τον Μύτικα Νησί Κάλαμος και λόγω συγγένειας με Μυτικιώτικες οικογένειες, επισκέπτονταν τακτικά τον Μύτικα, με το μικρό παιδί της τον Γιάννη και τις αδερφές του, εξ ου και η οικογενειακή φιλία με την σύζυγό μου και την οικογένειά της... Ο αγαπητός, λοιπόν, Γιάννης είναι ένας αυτοδημιούργητος επιτυχημένος Επιχειρηματίας – Εφοπλιστής, αφού η θάλασσα ήταν ο δρόμος της καρδιάς του. Δραστηριοποιείται με έναν εντυπωσιακό στόλο δεξαμενοπλοίων στα πετρελαιοειδή στο Ντουμπάι και στην Ελλάδα στην Αθήνα, στον Πειραιά και στην Τρίπολη Αρκαδίας, όπου είναι ιδιοκτήτης της γνωστής ποδοσφαιρικής ομάδας ΄΄ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ΄΄ .


Στην Τρίπολη επίσης έχει μεγάλη Επιχείρηση – ΦΑΡΜΑ, έκτασης 25 χιλιάδων στρεμμάτων, που εκτρέφονται μεγάλος αριθμός διαφόρων ζώων ελευθέρας βοσκής, που προορίζονται για παραγωγή κρεάτων προς κατανάλωση. Επίσης με τον συνεταίρο του κ. Δημήτρη Μπάκο έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις στον τουρισμό και στην Αιολική ενέργεια.

Η αγάπη για τον Κάλαμο είναι μεγάλη αφού κάθε καλοκαίρι με το κότερο του παραθερίζει στον Κάλαμο.

Αφορμή για να χαράξω τις λίγες αυτές γραμμές, αν και γνωρίζω ότι θα προσκρούσω στην σεμνότητα και ταπεινότητά του, έλαβα από την πρόθυμη και ευγενή χειρονομία του, να παράσχει προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης ΄΄ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ΄΄ από τους κατοίκους της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, προς τους κατοίκους και το Νησί του Καλάμου, για την βοήθεια και φιλοξενία, που παρέσχον κατά την διάρκεια των πολιορκιών και της εξόδου μέχρι την απελευθέρωση του Μεσολογγίου το 1829. Και οι οποίοι διοργανωτές και εμπνευστές της άρτιας και μελετημένης λαμπρής εκδήλωσης της 27/7/2019 ήταν ΄΄ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ – ΔΙΕΞΟΔΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ΄΄, Πρόεδρος ο κ. Νικόλαος Κορδόσης και ο ΄΄ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ΄΄, Πρόεδρος ο κ. Μάκης Κοτσίρης, ενώ το Μνημείο το φιλοτέχνησε ο Εικαστικός Επιμελητής κ. Βαγγέλης Ρόμπολας. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, λοιπόν, που είχα με τον κ. Καϋμενάκη και που τον βρήκα στον Παναμά, του εισηγήθηκα την οικονομική στήριξη προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης. ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΠΡΟΘΥΜΑ! 

Οι παριστάμενοι στο Γραφείο μου απόγονοι των ηρώων της Ιερής Πόλης, αξιόλογα πρόσωπα, που τιμούν και σέβονται την βαριά ιστορική κληρονομιά τους, συγκινήθηκαν γιατί οι Καλαμισάνοι και σήμερα με τον δικό τους Καλαμισάνο Γιάννη Καϋμενάκη, σεβόμενοι και αυτοί την ιστορία των προγονών τους, συνεχίζουν να συμπαραστέκονται στους αδελφούς τους Μεσολογγίτες! Τους συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, που μένουν αναλλοίωτοι όσα χρόνια κι αν περάσουν κι όσοι αιώνες κι αν διαβούν! Συγκίνηση! Γι αυτό ρίχνω την ιδέα το Μεσολόγγι και ο Κάλαμος ΝΑ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΘΟΥΝ! Το επιτάσσει η ιστορία.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι απηχώ και τα αισθήματα των Καλαμισάνων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας και όσων γνωρίζουν τον συμπατριώτη μας Γιάννη Καϋμενάκη, του ευχόμαστε «πάντα ψηλότερα να ανεβαίνει, πάντα μακρύτερα να πηγαίνει», σύμφωνα και με την ευχή του Γερμανού φιλόσοφου GETE!

Άπειρες οι ευχαριστίες και προς τους εμπνευστές και διοργανωτές απόγονους των ηρώων της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, προς την οποία υποκλινόμαστε και υποκλίνεται και όλη η Ελλάδα!

Συγχαρητήρια και στην Δ.Κ. Καλάμου και τον Πρόεδρό της κ. Ιωάννη Κανδηλιώτη για την από πάσης φύσης αμέριστη στήριξη και συνεργασία που επέδειξε από την αρχή με τους Μεσολογγίτες, γι αυτό και η εκδήλωση εστέφθη από πλήρη ΕΠΙΤΥΧΙΑ! Επίσης και προς τον ακούραστο καπετάνιο κ. Αθανάσιο Γιαννιώτη, που με το καΐκι του εκτέλεσε μέρα και νύχτα τα θαλάσσια δρομολόγια των επισκεπτών της εκδήλωσης.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ στην τιμητική παρουσία των επισήμων που παρέστησαν: Στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλο, Καλαμισάνο, ο οποίος χοροστάτησε και τέλεσε και επιμνημόσυνη δέηση, καθώς μετά οι κύριοι Κορδόσης και Κοτσίρης έκαναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, στον Βουλευτή Λευκάδας κ. Αθανάσιο Καββαδά, ο οποίος και απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Λευκάδας κ. Χαράλαμπο Καλό, στον Πρόεδρο τις Δ.Κ. Καλάμου κ. Ιωάννη Κανδηλιώτη, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μεσολογγίου και Λευκάδας και στο πλήθος των ντόπιων και των Ελλήνων και ξένων παρευρεθέντων, στους οποίος ο καθηγητής των Αγγλικών κ. Νικόλαος Χατζής στην αγγλική γλώσσα, παρουσίασε το πρόγραμμα και την ιστορική σημασία της εκδήλωσης την οποία στα Ελληνικά μετάφραζε η παρουσιάστρια του προγράμματος. Κεντρικός και κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της ΄΄ΔΙΕΞΟΔΟΥ΄΄ Δικηγόρος κ. Νικόλαος Κορδόσης, ο οποίος με την εμπνευσμένη και εμπεριστατωμένη ομιλία του, συγκίνησε το πλήθος το οποίο και τον χειροκρότησε θερμά. 

Αφού υπό τους ήχους της φιλαρμονικής εψάλη ο Εθνικός Ύμνος και ακολούθησαν εθνικά τραγούδια, η φιλαρμονική παιάνιζε εμβατήρια στη διαδρομή από τον Ιερό Ναό μέχρι την παραλία όπου ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων σε διάφορα τιμώμενα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στον κ. Γιάννη Καϋμενάκη και στον υποφαινόμενο Νικόλαο Νταή. 

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων περετέθη δείπνος προς τιμή όλων των προσκεκλημένων, της φιλαρμονικής, των χορευτικών ομίλων, των ιστιοπλόων που τέλεσαν τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, αλλά και όσων άλλων παρευρέθησαν.

Θερμά συγχαρητήρια! Ήταν μια ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΒΑΠΤΙΣΗ! 

ΝΑ ΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ! – ΝΑ ΖΕΙ Ο ΚΑΛΑΜΟΣ! 

Μύτικας 29/7/2019 

Νίκος Θωμά Νταής

σ. Συμβολαιογράφος

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA)
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ