2019-08-06 22:40:47
Φωτογραφία για ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ:  ΜΕΡΟΣ Β' -Ναι στην ισοτιμία της ψήφου, Όχι στο Δημαρχοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων. -Τι δεν κατάλαβες; -Αυτή είναι η γνωστή Δεξιά!
"Ναι στην ισοτιμία της ψήφου, Όχι στο Δημαρχοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων". -Τι δεν κατάλαβες; -Αυτή είναι η γνωστή Δεξιά!!

Για να να γίνει πιο κατανοητό το Β' ΜΕΡΟΣ, ρίξτε μια ματιά και στο πρώτο μέρος του άρθρου (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Γράφει ο: Κώστας Θ. Τριαντακωνσταντής 

Μαθηματικός

ΜΕΡΟΣ Β΄

Aγαπητοί Αναγνώστες

           Σε όλες σχεδόν τις ετήσιες εκθέσεις του ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Δημόσιας  κ. Λέανδρος Ρακιντζής αναφέρει, πρωταθλήτρια στη κακοδιοίκηση και στη διαφθορά για μία ακόμη φορά αναδεικνύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ σημειώνονται τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας στις παροχές και στην προμήθευση υγειονομικού υλικού.

         Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που κοινοποιήθηκε οι Δήμοι αποτελούν το επίκεντρο του ελέγχου σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τους άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.


         Επίσης, σημαντικό σύμπτωμα κακοδιοίκησης και κατάφωρης παραβίασης της νομιμότητας αποτελεί ενίοτε και η άρνηση εκτέλεσης ή συμμόρφωσης των ΟΤΑ και των δύο βαθμών σε δικαστικές αποφάσεις. Αποτέλεσμα είναι Δήμοι να πληρώνουν πέραν των οφειλών τους και τόκους υπερημερίας και δικαστικά έξοδα. Πληρώνουν οι συνεπείς Δημότες.........       Όπως διαπιστώνει ο Λέανδρος Ρακιντζής, "η απότομη και χωρίς προηγούμενη οργάνωση, μεταβίβαση στους δήμους αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση, οι ανεπαρκείς έλεγχοι της κεντρικής διοίκησης, οι ανεπαρκείς μελέτες για την εκτέλεση έργων που πολλές φορές γίνονται σκοπίμως για να δικαιολογηθούν πρόσθετες εργασίες, η κατάτμηση των έργων ώστε να γίνεται απευθείας ανάθεση για ποσά που άλλως θα απαιτείτο η διενέργεια διαγωνισμών, είναι μερικοί από τους παράγοντες που, σύμφωνα με την έκθεση, ευνοούν την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά στο χώρο της Τοπικής Aυτοδιοίκησης".

              Μερικές φορές διαπιστώνονται υπεξαιρέσεις σε βάρος των ταμείων των δήμων, αποτέλεσμα μη επαρκούς ελέγχου εκ μέρους των δημάρχων.

Αγαπητοί Αναγνώστες

            Αμφιβάλλει κανείς όλα αυτά και άλλα πολλά γίνονται με το Δήμαρχο να είναι απόλυτα κυρίαρχος σε όλα τα όργανα διοίκησης του Δήμου.

        Το ανώτατο όργανο που αποφασίζει στο Δήμο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Στο ΔΣ ο Δήμαρχος εισηγείται και τα μέλη του ΔΣ ψηφίζουν. Τότε ο Δήμαρχος υλοποιεί την εκάστοτε απόφαση του ΔΣ και όπως είπαμε στο πρώτο μέρος του άρθρου ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ.

Το σχέδιο νόμου τι κάνει; 

            Παίρνει την εξουσία από το ΔΣ και την μεταβιβάζει στο Δήμαρχο, στον οποίο οι πολίτες στο πρώτο γύρο των Δημοτικών Εκλογών ΔΕΝ έδωσαν ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Καταργεί τη Δημοκρατία, στην οποία υπέρτατος όλων είναι η λαϊκή βούληση και βεβαίως οι νόμοι.

          Συνεπώς το δίλημμα κυβερνησιμότητα ή Δημοκρατία είναι ψευδεπίγραφο. Είμαι χωρίς συζήτηση με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Θα αναφέρω ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα και σας καλώ να βγάλετε τα συμπεράσματα σας:

             Οι πάντες γνωρίζουμε ότι ο εκάστοτε Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει κάθε χρόνο την κατάσταση της περιουσιακής του κατάστασης και να την δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου.

          Πέρυσι τον Ιούνιο είχε παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των ΟΤΑ  Α΄και Β΄βαθμού στη Πάτρα Δήμαρχος, Δήμου της Δυτικής Ελλάδας γιατί δεν είχε δημοσιεύσει την περιουσιακή του κατάσταση στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. 

       -Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι ανώτατος δικαστικός, εφέτης αν δεν κάνω λάθος.

    -Ήμουν παρών στη δημόσια συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Ερώτηση εφέτη: -Γιατί κ. Δήμαρχε δεν δημοσιεύσατε τη περιουσιακή σας κατάσταση στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου; -Δεν θέλετε οι Δημότες σας να πληροφορηθούν για τη περιουσιακή σας κατάσταση;

Aπάντηση Δημάρχου: -Eμένα τη περιουσιακή μου κατάσταση την ελέγχει η Βουλή.

Ερώτηση Εφέτη: -Δεν σας ρώτησα αυτό. Σας ερώτησα γιατί δεν την αναρτήσατε στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Απάντηση Δημάρχου: -Δεν έχω υπαλλήλους να κάνουν αυτή τη δουλειά. Το προσωπικό δεν φτάνει.

Σχόλιο δικό μου: 

        Βέβαια μία από τις δύο ειδικές συνεργάτιδες, του συγκεκριμένου Δημάρχου έχει προσληφθεί για την ηλεκτρονική υποστήριξη του Δημάρχου αποκλειστικά.  

Αγαπητοί αναγνώστες. Τα συμπεράσματα  ΔΙΚΑ σας.

Ένα άλλο θέμα που θέλω να  σχολιάσω είναι το εξής:

      Πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες Δήμων υποστηρίζουν ότι είναι εκτελεστικά όργανα του Δημάρχου και των αιρετών.

     -Θέλω να στείλω ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Δεν είστε εκτελεστικά όργανα κανενός είστε ΟΙ ΕΓΓΥΗΤΕΣ της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ. 

Κλείνω με τη προτροπή του Λέανδρου Ρακιτζή, με την οποία κλείνει μία από τις ετήσιες εκθέσεις του:

     "Εν κατακλείδι, είναι ζωτικό ζήτημα να ανακαλύψουμε και στη χώρα μας όλοι -πολίτες, υπάλληλοι, διοικητικά όργανα και συνδικαλιστικοί φορείς- τις δύο αυτονόητες και θεμελιώδεις έννοιες πάνω στις οποίες στηρίζεται κάθε οργανωμένη κοινωνία και κάθε σοβαρό κράτος:

        α)-την έννοια της ατομικής ευθύνης, αυτής που δεν θα μας επιτρέπει να κρυβόμαστε πίσω από τους άλλους, που δεν συγχέεται με τις ευθύνες των άλλων, αυτής που εξατομικεύει σε καθένα μας τη φράση του Καζαντζάκη “εσύ θα σώσεις τον κόσμο κι αν δεν σωθεί, εσύ θα φταις” και

      β)-την έννοια του δημοσίου συμφέροντος, στο οποίο εμπεριέχεται η καλή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, που αίρεται πάνω από κάθε ατομικό, τοπικό, κομματικό ή άλλο συμφέρον".

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η συγκέντρωση εξουσίας σε ένα άτομο- το Δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης των Δήμων- είναι αιτία πολλών κακών και δυστυχώς το σχέδιο νόμου αυτό επιδιώκει. 

         Επαφίεται πλέον μετά τη ψήφιση του οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να λειτουργούν με γνώμονα τη συνείδηση τους και το ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΛΟ πρωτίστως και όχι με γνώμονα τις προσωπικές τους σκοπεύσεις (δόξα, χρήμα, εξουσία) και την επανεκλογή.

Αγαπητοί Αναγνώστες

        -Διαφωνώ κάθετα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο εκλογής του Προέδρου της Κοινότητας με πληθυσμό πάνω από 300 κατοίκους, που πρόβλεπε ο νόμος που έγιναν οι εκλογές, με ψηφοφορία ανάμεσα στο πρώτο των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερους ψήφους.

       -Διαφωνώ κάθετα με το προβλεπόμενο στο σχέδιο νόμου της Δεξιάς, Πρόεδρος της Κοινότητας να οριστεί ο πρώτος του πρώτου συνδυασμού. 

Η πρόταση μου είναι:

        Στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες ανεξάρτητα αριθμού κατοίκων να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτός που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους να είναι ο Πρόεδρος της Κοινότητας και τα μέλη του Συμβουλίου οι επόμενοι σε ψήφους υποψήφιοι (ανάλογα πέντε, επτά, έντεκα κλπ).

Εκεί όμως που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα είναι το εξής:

Οι τοπικές Κοινότητες είναι κύτταρα λαϊκής εξουσίας και σωστά ο νόμος που έγιναν οι εκλογές αποκτούσαν αποφασιστικό ρόλο για τα μικρά έργα της κοινότητας.

Το σχέδιο νόμου της Δεξιάς αυτό το καταργεί. -Είναι θέμα κυβερνησιμότητας; -Ή είναι θέμα ότι τα λεφτά πρέπει να μοιράζονται –κατά τους κυβερνώντας- κεντρικά για να αναπαράγεται και να εκβιάζεται η αναπαραγωγή του συστήματος της τοπικής διαπλοκής; 

Επιβάλλεται να γίνουν τα παρακάτω:

1)-Λαϊκές συνελεύσεις μία φορά το χρόνο σε όλες τις Κοινότητες.

2)-Τοπικά Δημοψηφίσματα για ζωτικής σημασίας θέματα.

3)-Ετήσια λογοδοσία του Δημάρχου.

4)-Χρηστή Διοίκηση και τήρηση της νομιμότητας.

5)-Αντιπολίτευση με ουσιαστικό έλεγχο και προτάσεις.

6)-Μετάδοση από το διαδίκτυο των συνεδριάσεων των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, των Διοικητικών Συμβουλίων των Ν.Π.Δ.Δ και του ΦΟΣΔΑ. 

7)-Αίθουσα για τους Δημοτικούς Συμβούλους στο Δημαρχείο, όπου θα πρέπει να έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή  στη διάθεση τους και φάκελο εισερχομένων και εισερχομένων εγγράφων στο Δήμο που θα ενημερώνεται κάθε ημέρα.

8)-Πάνω από όλα.  Να γίνουμε όλοι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ........ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Ένας αναγνώστης σχολίασε το άρθρο μου, της Κυριακής 4/9/2019 ως εξής:

     "Eδώ για να μπει κάποιος (όχι όλοι) στο ψηφοδέλτιο κάνει συναλλαγή. Δεν θα γίνει συναλλαγή για να γίνει ο Δήμαρχος πανίσχυρος; Είναι πολλά τα λεφτά στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

             Είναι πολλά τα συμφέροντα που διαχειρίζεται ένας Δήμαρχος. Παλιά το παιχνίδι γινόταν (όχι σε όλα) στα υπουργικά ή βουλευτικά γραφεία. Τώρα γίνεται στα περισσότερα (όχι όλα) γραφεία Δημάρχων και Αντιδημάρχων. 

        -Γιατί πιστεύει κανείς, ότι 22 -23 άτομα σε ένα μικρό Δήμο πήραν με απευθείας ανάθεση σε μία θητεία 5.500.000 ευρώ, δεν έγινε διαπλοκή; Aυτό πιστεύει κανείς δεν είναι διαφθορά; 

      -Ρώτησα κάποιον, που δουλεύεις; -Μου είπε στα ψάρια. -Πως τη βρήκες τη δουλειά του είπα; -Με έβαλε ο Δήμαρχος με τη προϋπόθεση να είμαι υποψήφιος μαζί του, μου απάντησε. 

       Δεν έχετε ακουστά ότι Δήμαρχος φώναζε, παλιότερα διώξτε, όλους από ένα χωριό, σε μια δουλειά; -Δεν έχετε ακούσει ότι και σε σούπερ- μάρκετ διορίζει ο Δήμαρχος; 

       -Δεν έχετε ακούσει ότι συγγενείς Δημάρχου, Αναπληρωτή Δημάρχου, συγγενείς Αντιδημάρχου πήραν τεράστια χρηματικά ποσά με απευθείας αναθέσεις από το Δήμο; 

           -Tα αυτοκίνητα του Δήμου, που είναι ασφαλισμένα; 

          Kαι τέλος 250.000 ευρώ, 120.000 ευρώ, 70,000 ευρώ, 60.000 ευρώ κλπ σύνολο 6.500.000 ευρώ μήπως τα πιό πολλά δεν τα χρωστάνε επιχειρήσεις; Oλα αυτά δεν έγιναν με πανίσχυρους Δημάρχους;

     -Mε πανίσχυρους Δημάρχους δεν πληρώσαμε χωράφι αξίας 36.000 ευρώ, το πληρώσαμε 214.000 ευρώ και πιθανόν 391.000 ευρώ; 

      -Mε πανίσχυρους Δημάρχους δεν πληρώσαμε δύο παιδικές χαρές 240.000 ευρώ και μάλιστα η μία δεν ξέρουμε που είναι; 

      -Πανίσχυροι Δήμαρχοι και Νομάρχες σε πόσες εκλογές μας είπαν ο δρόμος Πογωνιά- Πλαγιά σε έξι μήνες θα είναι έτοιμος; 

        -Πανίσχυροι Δήμαρχοι δεν μας έλεγαν ότι θα φτιάξουμε μαρίνα στη Πάλαιρο, θα ανοίξουμε τα σφαγεία στη Κατούνα και τα Λουτρά στη Τρύφου; 

      -Πανίσχυροι Δήμαρχοι δεν ευθύνονται για το χάλι στο Κέντρο της Βόνιτσας; 

      -Πανίσχυροι Δήμαρχοι δεν είχαν ολόκληρες περιοχές, εκδικητικά, με ακατάλληλο πόσιμο νερό; 

    -Πανίσχυροι Δήμαρχοι δεν έχουν τους κάμπους εγκαταλελειμμένους;

     -Mε πανίσχυρους Δημάρχους δεν έχουμε πληρώσει πολλές εκατοντάδες ευρώ για τη μελέτη του ρέματος στο Μοναστηράκι;

      -Mε πανίσχυρους Δημάρχους δεν είναι κλειστό το Κάστρο της Βόνιτσας; Mε πανίσχυρους Δημάρχους δεν ήρθαν σκουπίδια από τη Πελοπόννησο στη Ζαβέρδα;

         Με πανίσχυρους Δημάρχους πολλοί δεν πλούτισαν, πολλοί δεν ζουν άνετα, πολλοί δεν ζουν αποκλειστικά από το Δήμο; 

        Αυτά όλοι τα ξέρετε. Οι περισσότεροι βολεύεστε και ας πάει πίσω η περιοχή μας. 

         Αυτή είναι η πραγματικότητα. Με το νόμο αυτό, αυτά και άλλα παρόμοια θα συνεχιστούν. Το κοσμάκη σκέφτομαι που τους ακολουθεί. Ας αναλάβει τις ευθύνες του. 

Τα συμπεράσματα δικά σας.......
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ