2019-08-07 11:40:37
Φωτογραφία για Επαίτες με… ειδική άδεια εργασίας
'Οσοι θέλουν από τις αρχές του τρέχοντος μηνός να εξασκούν ως επάγγελμα την επαιτεία

στους δρόμους της Εσκιλστούνα, μίας πόλης με 100.000 κατοίκους, θα πρέπει να κάνουν αίτηση μέσω Ιντερνέτ ή να μεταβαίνουν στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση άδειας, που κοστίζει 250 κορώνες (23,3 ευρώ)

Η σουηδική πόλη Εσκιλστούνα, στα δυτικά της Στοκχόλμης, έχει γίνει πλέον η πρώτη πόλη στην οποία χρειάζεται κάποιος να εκδίδει άδεια από τον δήμο για να μπορεί να επαιτεί στους δρόμου της. Το μέτρο στοχεύει στη μείωση του φαινομένου της επαιτείας.

Στο εξής, όσοι θέλουν από τις αρχές του τρέχοντος μηνός να εξασκούν ως επάγγελμα την επαιτεία στους δρόμους της Εσκιλστούνα, μίας πόλης με 100.000 κατοίκους, θα πρέπει να κάνουν αίτηση μέσω Ιντερνέτ ή να μεταβαίνουν στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση άδειας, που κοστίζει 250 κορώνες (23,3 ευρώ). Η άδεια θα έχει τρίμηνη ισχύ και για την έκδοσή της απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.


Η επαιτεία χωρίς άδεια στις ζώνες της πόλης που προβλέπεται από τον κανονισμό ισχύος της άδειας -μεταξύ άλλων κέντρο, εμπορικές περιοχές και είσοδοι αθλητικών χώρων- θα τιμωρείται με πρόστιμο έως και 300 ευρώ.

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πόλης, Τζίμι Γιάνσον, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Η εφαρμογή του νέου κανονισμού για την επαιτεία έχει πυροδοτήσει μία σειρά επικρίσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις, που προσάπτουν στη δημοτικη Αρχή ότι επιδιώκει να ποινικοποιήσει την επαιτεία.

«Δεν πρόκειται για καταδίωξη αυτών των ανθρώπων, αλλά για τη διατύπωση ενός μεγάλου ερωτήματος: Πιστεύουμε πως θα πρέπει να ομαλοποιήσουμε την επαιτεία στην κοινωνία της ευημερίας στη Σουηδία; Δεν βλέπω την ίδια ζέση να επικριθεί το γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι που υποχρεώνονται να επαιτούν, αντί να ασκείται κριτική στις προσπάθειές μας να επιβάλλουμε κανόνες», επισημαίνει ο Γιάνσον.

Από την πλευρά του, ο Τόμας Λίντροος, διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Stadsmission, αντιτείνει πως αυτό το μέτρο είναι πιθανόν να αυξήσει την εκμετάλλευση της επαιτείας, με εγκληματικές οργανώσεις να σπεύδουν να πληρώνουν εκείνες το ποσό της αδείας και να αξιώνουν έπειτα την καταβολή τιμήματος για την απόκτησή τους από τους «άμεσα ενδιαφερόμενους».

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ήδη η αστυνομία έχει δεχθεί οκτώ αιτήσεις για έκδοση αδείας για επαιτεία.

Ο κανονισμός εγκρίθηκε τον Μάιο του περασμένου έτους από την τοπική Αρχή, που αποτελείται από τη συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Φιελελεύθερων και Συντηρητικών, όμως η ισχύς της είχε καθυστερήσει καθώς είχε κατατεθεί προσφυγή σε διοικητικά δικαστήρια εναντίον της.

Πολλές σουηδικές πόλεις έχουν απαγορεύσει την επαιτεία το τελευταίο διάστημα, έπειτα από την ετυμηγορία του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου που ενέκρινε την απαγόρευση της επαιτείας στην πόλη Βέλινγκε, στην κομητεία Σκένε, τον περασμένο Δεκέμβριο.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ