2019-08-08 14:55:10
Φωτογραφία για Γιαούρτι : Ένα Φάρμακο Κατά της Κατάθλιψης … και Όχι μόνο
Όλοι γνωρίζουμε τον σοβαρότατο ρόλο που παίζει η διατροφή … τόσο στην υγεία μας όσο και στην

εμφάνισή μας ! Η κατάκτηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι σημαντικός παράγοντας για την αποτροπή πολλών σοβαρών νοσημάτων (όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και πολλές ακόμα πολύ σοβαρές – και μερικές φορές ακόμα και θανατηφόρες – παθήσεις).

Οι ειδικοί της διατροφής και της υγείας συνιστούν κατανάλωση προβιοτικών προϊόντων για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την βέλτιστη επίτευξη της πεπτικής λειτουργίας.

Κάτι τέτοιο έχει – όπως είναι αναμενόμενο – τεράστια οφέλη, εκτός από την υγεία και στην διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης και ενός υγιούς σωματικού βάρους !

×

ΕΡΕΥΝΑ : ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΎΡΙΑ ΈΡΕΥΝΑ ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑΡΆΞΕΙ ΤΑ ΝΕΡΆ ΦΑΝΕΡΏΝΟΝΤΑΣ ΈΝΑ ΑΚΌΜΑ ΤΕΡΆΣΤΙΟ ΠΛΕΟΝΈΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗΣ ΟΡΙΣΜΈΝΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΏΝ ΒΑΚΤΗΡΊΩΝ : ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ !


×

ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΈΤΕΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΊΑΣ ΣΤΟ LEIDEN, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ, ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ !

Ποια Είναι αυτά τα Προβιοτικά Βακτήρια και Πού Μπορώ να τα Βρώ ;

Τα συγκεκριμένα προβιοτικά βακτήρια ονομάζονται Lactobacillus και το βρίσκουμε σε γιαούρτια ζωντανών καλλιεργειών ! Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που αυτά τα βακτήρια μπορούν να επιδράσουν σαν καταλύτης στην ψυχολογία ενός ατόμου και να ανεβάσουν τη διάθεσή του.

(!!!) : Οι ειδικοί τονίζουν στενή σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου (και συγκεκριμένα της μικροβιακής του κατάστασης) και της ψυχικής υγείας ενός ατόμου !

Η Έρευνα & τα Αποτελέσματά της

Στην έρευνα του Πανεπιστημίου στο Leiden της Oλλανδίας έλαβαν μέρος συνολικά 40 άτομα από τα οποία τα 20 παρουσίαζαν εναλλαγές στη διάθεσή τους, ενώ τα υπόλοιπα 20 άτομα είχαν σταθερή ψυχολογία χωρίς σοβαρές μεταπτώσεις.

Η έρευνα διήρκεσε 4 εβδομάδες και τα 20 άτομα που δεν παρουσίαζαν συναισθηματικές και ψυχολογικές μεταπτώσεις κλήθηκαν να καταναλώνουν σε αυτό το διάστημα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής, ενώ τα άλλα 20 άτομα με την ασταθή ψυχολογία έλαβαν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

×

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ : Η ΑΝΆΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΏΝ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ ΠΟΥ ΈΛΑΒΑΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΊ ΈΔΕΙΞΕ ΠΩΣ Η ΟΜΆΔΑ ΤΩΝ ΑΤΌΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΆΛΩΝΕ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΆ ΣΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΉΣ ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΜΕΊΩΣΗ ΣΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΈΣ ΣΚΈΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΊΧΑΝ, ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΉ ΔΙΆΘΕΣΗ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΉ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆ.

Το Γιαούρτι Είναι Απαραίτητο στη Διατροφή … και Γιατί ;;;

Το γιαούρτι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή διατροφικά προϊόντα και φυσικά ένα πολύ σημαντικό γαλακτοκομικό προϊόν ! Η ελαφριά του υφή, η εύπεπτη και θρεπτική του υπόσταση και φυσικά η βελούδινη γεύση του, το καθιστούν ένα διατροφικό προϊόν πολύτιμο και κατάλληλο για ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ !

Το φυσικό αυτό “φίλτρο” υγείας και μακροζωίας συνίσταται για τακτική κατανάλωση και υπόσχεται σημαντική βελτίωση τόσο του πεπτικού συστήματος όσο και της γενικότερης φυσικής και ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου !

Στην αγορά μπορούμε να βρούμε πολλούς διαφορετικούς τύπους γιαουρτιών, αλλά μιλώντας για τεράστια οφέλη στην υγεία αναφερόμαστε ΜΟΝΟ στο κλασσικό παραδοσιακό γιαούρτι (χωρίς γλυκαντικά πρόσθετα, χρωστικές και άλλες χημικές ουσίες).

Το παραδοσιακό γιαούρτι παρασκευάζεται ΜΟΝΟ από ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ (κυρίως από γάλα αγελάδος, αλλά παλαιότερα ήταν σύνηθες και το γιαούρτι από πρόβειο γάλα), στο οποίο προστείθενται ειδικές καλλιέργειες οξυγαλακτικών βακτηρίων που βοηθούν στην πήξη του και στη ζύμωσή του.

Οι δύο αυτές ειδικές καλλιέργειες βακτηρίων είναι ο “βάκιλλος του γάλακτος” ( Lactobacillus) και ο γαλακτικός “στρεπτόκοκκος τερμόφυλους” (Streptococcus thermophilus) .

(!!!) : Τα δύο αυτά γαλακτικά βακτήρια – δρώντας από κοινού – προκαλούν πήξη στο γάλα δημιουργώντας τη γνωστή σε όλους μας βελούδινη υφή μιας μους … δηλαδή το γιαούρτι !

Η δράση των δύο αυτών βακτηρίων δίνει στο γιαούρτι τη γνωστή υπόξινη γεύση του και την παχύρευστη υφή του.

×

ΠΡΟΣΟΧΗ : ΜΕ ΤΟΝ ΌΡΟ “ΖΩΝΤΑΝΌ” ΓΙΑΟΎΡΤΙ ΟΝΟΜΑΤΊΖΟΥΜΕ ΤΟ ΓΙΑΟΎΡΤΙ ΕΚΕΊΝΟ ΠΟΥ ΕΚΤΌΣ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΤΗΣ ΠΑΣΤΕΡΊΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΆΛΑΚΤΟΣ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΊ ΚΑΜΙΑ ΆΛΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΠΑΣΤΕΡΊΩΣΗΣ, ΜΕ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΌ ΠΡΟΪΌΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΊ ΖΩΝΤΑΝΑ ΌΛΑ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΙΚΆ ΈΝΖΥΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΈΡΑΜΕ ΌΤΙ ΠΕΡΙΈΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΈΡΟΥΝ ΑΝΑΡΊΘΜΗΤΑ ΟΦΈΛΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΊΑ (ΣΩΜΑΤΙΚΉ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΉ) ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΉ ΜΑΣ (ΝΟΡΜΆΛ ΣΩΜΑΤΙΚΌ ΒΆΡΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΉ ΠΕΠΤΙΚΉ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ).

Το “ζωντανό” λοιπόν γιαούρτι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και (αναλογικά έστω) μικρή θερμιδική αξία ! Προσφέρει στον οργανισμό πολύτιμο ασβέστιο αλλά και μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.

Προσφέρει ακόμα βιταμίνες (βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, αρκετή ποσότητα βιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνη D), καθώς και ωφέλιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία 9μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο) και – φυσικά – τους πολυτιμους “ζωντανούς” μικροοργανισμούς που προκύπτουν από τη ζύμωση την οποία υπόκειται το γάλα με τα βακτήρια !

Όπως ήδη αναφέραμε, τα οφέλη της τακτικής κατανάλωσης ΖΩΝΤΑΝΟΥ παραδοσιακού γιαουρτιού (και όχι διαφόρων επιδορπίων γιαουρτιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο) είναι πάρα πολλά και … οφείλουμε να τα γνωρίζουμε !!!

… Το γιαούρτι βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου και αυξάνει την κινητικότητά του (καταπολεμώντας με αυτό τον τρόπο τη δυσκοιλιότητα).

… Το γιαούρτι βοηθάει στην καταστολή διαφόρων μολύνσεων, όπως το E. coli.

… Το γιαούρτι προφυλάσσει το στομάχι από εξωγενείς ερεθιστικούς παράγοντες (όπως είναι το αλκοόλ και ο καπνός).

… Το γιαούρτι διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης (ειδικά σε άτομα με δυσκολία απορρόφησης του ασβεστίου).

… Το γιαούρτι προλαμβάνει μολύνσεις της ουροδόχου κύστης όπως είναι η κυστίτιδα (εξαιρετικά σημαντικό ειδικά για τις γυναίκες που παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοιου τύπου μολύνσεις).

… Το γιαούρτι είναι τροφή εύπεπτη που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό και μπορεί να καταναλώνεται άφοβα για δείπνο (αφού απαιτεί μόλις 1 ώρα για να χωνευθεί σε αντίθεση με το γάλα που απαιτεί 4 ολόκληρες ώρες).

… Το γιαούρτι βοηθάει στην καταπολέμηση όχι μόνο της δυσκοιλιότητας (λόγω της υδαρούς και βελούδινης υφής του που ενθαρρύνει το τεμπέλικο έντερο να τεθεί και πάλι σε λειτουργία) αλλά και της διάρροιας, (λόγω των βακίλλων που περιέχει και που εξουδετερώνουν όλα εκείνα τα μικρόβια που προκαλούν τη λοίμωξη στον γαστρεντερικό σωλήνα και κατ’επέκταση τη διάρροια).

… Το γιαούρτι βοηθάει στην εξισορρόπηση της μικρο-χλωρίδας του εντέρου, εξουδετερώνοντας τους βλαβερούς μικροοργανισμούς και ωφελώντας την ανάπτυξη των υγιεινών μικροοργανισμών που ευνοούν την καλή γαστρεντερική λειτουργία.

… Το γιαούρτι είναι κατάλληλο (και μάλιστα πολύ ωφέλιμο) τρόφιμο και για τα παιδιάγενικά αλλά και ειδικότερα για τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη και δε μπορούν να καταναλώνουν γάλα για να πάρουν την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου.

… Το γιαούρτι έχει μικρή θερμιδική αξία (όπως ξαναείπαμε παραπάνω συγκριτικά τουλάχιστον με τα πολυάριθμα οφέλη του) και είναι κατάλληλο και για διατροφή διαχείρισης του σωματικού βάρους ή δίαιτα.

… Το γιαούρτι έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και αυτό λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο που σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή δημιουργίας καρκινικών κυττάρων στην περιοχή του παχέος εντέρου και του ορθού.

… Το γιαούρτι βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης του αίματος και αποτρέπει καρδιαγγειακά νοσήματα.

… Το γιαούρτι προλαμβάνει τον εκφυλισμό του ήπατος.

… Το γιαούρτι έχει φυσική αντιβιοτική δράση.

… Το γιαούρτι όταν καταναλώνεται τακτικά – σύμφωνα με επσιτημονικές μελέτες – χαρίζει μακροζωία.

… Το γιαούρτι καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης.

… Το γιαούρτι καταπολεμά ορισμένες μορφές δερματοπαθειών και βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας.

… Το γιαούρτι δυναμώνει τα οστά λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο.

… Το γιαούρτι βοηθάει στην υγεία των δοντιών και καταπολεμά την τερηδόνα.

… Το γιαούρτι καταπολεμά την κακοσμία του στόματος.

… Το γιαούρτι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην ταχύτερη ανάρρωση των αρρώστων.

… Το γιαούρτι έχει ισχυρή αντισηπτική δράση.

… Το γιαούρτι παρεμποδίζει την απορρόφηση των τοξινών από τον οργανισμό.

… Το γιαούρτι βοηθάει στην – λόγω των προβιοτικών που περιέχει – αποτοξίνωση του οργανισμού. Καταστρέφει μερικές χημικές ουσίες που ονομάζονται ξένα οιστρογόνα (οι ουσίες αυτές είναι τοξικές και τείνουν να συμπεριφέρονται σαν ορμόνες στον οργανισμό) και που συνήθουν είναι υπαίτιες για καρκινογενέσεις.

… Το γιαούρτι είναι ιδανική τροφή για παιδιά κάθε ηλικίας – και συνίσταται από όλους τους παιδιάτρους – σαν βασικό διατροφικό στοιχείο και μάλιστα στο καθημερινό διατροφολόγιο.

Γιαούρτι Εναντίον Κατάθλιψης ×

ΠΡΟΣΟΧΗ : ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΈΓΚΥΡΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΈΣ ΜΕΛΈΤΕΣ, ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΆ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΠΟΥ ΒΡΊΣΚΟΝΤΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ ΣΤΟ “ΖΩΝΤΑΝΌ” ΓΙΑΟΎΡΤΙ ΕΊΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΆ ΩΦΈΛΙΜΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΈΨΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΆΘΛΙΨΗΣ !

Μια μελέτη Αμερικανών επιστημόνων που διεξήχθει το 2013 έδειξε πως τα άτομα που κατανάλωναν παραδοσιακό γιαούρτι 2 φορές την ημέρα για διάστημα 1 μήνα (όσο δηλαδή διήρκεσε η έρευνα) εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας στην περιοχή εκείνη του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα όπως η θλίψη και ο πόνος, αλλά και με τη λήψη αποφάσεων !

health-fitness.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ